StoryEditor

Jeho otec aj dedo sú skvelí herci. Ako sa darí Josefovi Trojanovi vystúpiť z ich tieňa?

25.12.2019, 23:00
Po mame zdedil uhrančivé oči, po otcovi charizmu. A po oboch lásku k herectvu. JOSEF TROJAN (18).

Počul som, že máte vysnívanú rolu – zahrať si židovského spisovateľa Franza Kafku. Stále to trvá?
Je to jedna z vysnívaných rolí.

Hrá tam úlohu aj vaša vizuálna podoba?
Určite, pretože na základe toho, že sme si podobní, mi to ľudia začali predhadzovať. Pre mňa tam možno hrajú úlohu aj osobnostné podobnosti.

On bol pomerne nešťastný, až depresívny...
Práve... No to by som nerád preberal, pretože to je dosť osobná vec. Nemám tie temné stránky také extrémne ako Kafka, ale jednoducho ma to k jeho životnému príbehu nejako ťahá. Keď som čítal jeho knihy, videl som, že mu napadali podobné otázky ako mne...

Kto vás k nemu vlastne priviedol? Rodičia? Alebo ste ho objavili sám?
K menu Kafka ma priviedla už základná škola. A k jeho životu ma nasmeroval článok o jeho smrti a posledných želaniach.

Jeho hrdina Josef K. v románe Proces čelí rôznym paradoxom. Zažili ste niečo paradoxné, čo by bolo hodné Kafku?
Zažívam jeden veľký paradox – permanentné porovnávanie s mojím otcom. Asi to má svoju logiku, ale nechápem to. Porovnávať začínajúceho a hotového herca je predsa paradoxné.

Sledujete otcovu prácu starostlivo?
Sledujem ho možno až príliš. Keď som na predstavení v divadle alebo pozerám na film, zameriavam sa na neho, čo nie je slušné voči ostatným hercom, ktorí tam sú s ním. Mám rád jeho herectvo a navyše je to môj otec. Táto kombinácia zakaždým strhne moju pozornosť.

V čom je otcova herecká sila?
Pod vrstvou celkom stereotypného chlapa sa skrýva neuveriteľne citlivý človek. Dokáže city a emócie perfektne čítať, z toho potom vychádza jeho pochopenie pre postavy aj súzvuk s kolegami na javisku alebo pred kamerou. Vníma nielen náladu, ale aj detaily pohybov, gest a reakcií v tvári.

V čom sa vám otec najviac páčil?
V divadle nemôžem zabudnúť na jeho výkon v inscenácii Oblomov. Vo filme? Mám rád takmer všetky jeho úlohy, ale najviac asi v krimi V tieni. Tam hrá správneho chlapa a otca.

Jeho veľká sila je tiež v precíznosti a pracovitosti. Režisér a scenárista Petr Zelenka mi hovoril, že o postave veľmi dlho premýšľa, dokonca pre ňu vymýšľa napríklad aj vierohodnejšiu motiváciu k jej správaniu, keď má pocit, že je to potrebné. Nosí si otec prácu domov? Premýšľa o nej napríklad pri rodinnom obede?
Domov si nosí hlavne únavu z práce. Určite o rolách premýšľa aj doma, ale pri obede je myšlienkami prítomný u nás (smeje sa). Má svoju pracovňu, kde sa tým určite zaoberá. Precíznosť a zápal mu v profesii určite tiež pomáhajú. Je celoživotný športovec, takže je naučený vyhrávať férovo, poctivou prácou. To mu pomáha, ale tiež veľmi škodí.

V čom?
Je dosť ťažké, až nadľudské udržať maximálnu výkonnosť. Všetko, na čo prikývne, sa snaží urobiť na sto percent. Musí stále hľadať novú silu pre prácu, čo je ešte ťažšie, keď má šesťčlennú rodinu, ktorú z veľkej časti živí. Otec sa dostal do špirály precíznosti a veľkých očakávaní, nemôže z toho vyskočiť, niečo trochu vypustiť...

Máte o neho strach, že toho má veľa? Že málo odpočíva?
Má toho veľa a odpočíva málo, ale strach o neho nemám. Naozaj mu veľmi verím. Viem, že je fyzicky aj mentálne veľmi silný.

Ste tiež taký pracovitý?
Rozhodne nie (smeje sa). Ale na ňom vidím, že sa to vypláca. Môže ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 18:17