StoryEditor

Formuly medzi lyžiarmi. Najlepší zjazdári sa oproti ním púšťajú svahom pomaly

21.02.2020, 14:30
Púšťajú sa na lyžiach rovno z extrémnych svahov, jazdia ohromnými rýchlosťami.

Akou najvyššou rýchlosťou ste na lyžiach išli?
Osobný rekord mám 223,464 kilometra za hodinu z francúzskeho Vars, bolo to v sezóne 2018/2019. Sezónu som vtedy skončil ako piaty najrýchlejší na svete.

Teraz nejazdíte?
Som po operácii kolena, takže túto sezónu musím vynechať. Ona sa začína 1. februára a končí približne 15. apríla, predtým od októbra do januára testujeme lyže, pripravujeme sa, a prípravu som už po operácii nestihol.

Kde rýchlostní lyžiari trénujú? Môžu aj na normálnych zjazdovkách?
Na tréningy potrebujeme zjazdovku, ktorá je priama, aby nebola veľmi točivá, lebo používame lyže s dĺžkou 238 centimetrov, ktoré majú rádius 96 metrov, čiže točí sa s nimi omnoho ťažšie ako s bežnými zjazdovkami.

Majú oceľové hrany?
Majú, ale brúsením na nich upravujeme spodné aj bočné uhly, laicky by som povedal, že hrany zatupíme. Pri tej vysokej rýchlosti sa totiž lyža nesmie dostať príliš na hranu, aby lyžiara nevyviedlo zo správnej stopy.

Kde trénujete na Slovensku?
V Lomnickom sedle, tam som urobil aj rekord na území Slovenska, keď som išiel 160 kilometrov za hodinu a bolo to v zjazdovej disciplíne, čiže nie s aerodynamickým výstrojom. V aerodynamickom by som išiel možno aj dvesto, ale už by nebolo kde brzdiť, navyše zjazdovka má mierny sklon na ľavú nohu.

Niektorí rýchlostní lyžiari sú oblečení ako bežní zjazdári, iní majú zasa špeciálne prilby, aerodynamické prvky. Vy jazdíte ako? Tiež s aerodynamickými prvkami?
Prvá kategória sú zjazdári a to je v rámci speedski disciplíny nižšia kategória, volá sa SDH – speed downhill. Druhá kategória je S1, čo sú speedski one. Zjazdári sú oblečení rovnako ako tí, akých vidíte jazdiť medzi bránkami, čiže majú bežnú kombinézu, lyže s dĺžkou do 218 centimetrov, klasické palice, klasické prilby, ale jazdia rovno. Ja jazdím v S1, čiže vo vyššej kategórii, v ktorej máme špeciálny výstroj – aerodynamickú prilbu, kombinézy z latexu, na nohách sú spojlery, lyžiarky nemajú zapínacie pracky, ale sú olepené špeciálnymi páskami. Všetko je vyrábané na mieru pre každého lyžiara.

Aký rozdiel urobí taký výstroj?
Keby som sa pustil z rovnakého bodu v klasickom zjazdárskom a potom v špeciálnom aerodynamickom výstroji, tak rozdiel v maximálnej rýchlosti môže byť 20 až 40 kilometrov za hodinu. Ale do najvyššej kategórie, v ktorej jazdím, sa nedá dostať hneď. Lyžiar musí v prvej sezóne absolvovať zjazdy v nižšej kategórii, a ak sa v sezóne nezraní a posúdia, že je vhodný, môže v ďalšej sezóne postúpiť do najvyššej kategórie. Tie dve disciplíny sú totiž neporovnateľné, je to, ako keby ste jazdili na bežnom cestnom aute a potom by ste presadli do formuly.

Záleží pri rýchlostnom lyžovaní aj na tom, koľko zjazdár váži? Že ťažší ide rýchlejšie?
Pri zjazdároch v klasickom výstroji áno, ale v mojej kategórii už nie. Gravitácia, samozr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 01:13