StoryEditor

Živá chobotnica, hady aj tarantula. Ako chutia najexotickejšie jedlá na svete?

16.05.2020, 15:30
Profesiou kuchár, ale srdcom cestovateľ. Spojil prácu s koníčkom a na svojich cestách nakukuje pod pokrievky miestnych kuchýň a zbiera nové recepty.

Ochutnali ste niekedy hada?
Samozrejme. Hady sa jedia vo veľkom vo Vietname, kam často cestujem. Kúsok od hlavného mesta je malá dedinka, ku ktorej sa viaže krásny príbeh. Kedysi dávno tam jeden pastier zachránil princeznú a kráľ bol taký nadšený, že mu celú tú dedinu daroval.

​Odvtedy tam každý rok prebiehajú hadie slávnosti, chodia tam sprievody s lampiónmi v tvare hadov, ale hlavne sú tam hadie reštaurácie. Majú tam živé hady v teráriách, môžete si vybrať, ktorý sa vám páči. V ponuke je kobra, bambusový had a ďalšie druhy. Keď si hada vyberiete a dohodne sa cena, kuchár ho priamo pred vami usmrtí, nechá z neho vytiecť krv, vytiahne mu žlč a tú krv aj žlč zmieša s alkoholom.

Najčastejšie sa to mieša s ryžovým vínom, s ryžovou pálenkou, prípadne aj s vodkou a vy máte následne možnosť tieto panáky s haďou krvou alebo so žlčou vypiť. Hadia krv chutí jemne železito, žlč som neochutnal, ale v každom prípade tam je cítiť hlavne ten alkohol. Miestni tvrdia, že hadia krv s alkoholom je dobrá na bolesť hlavy a žlč je dobrá na potenciu.

Ako sa pripravuje hadie mäso?
Kuchár hada naporciuje a najčastejšie z neho robí restované mäso so zeleninou alebo polievku. Môžete ho sledovať pri práci v kuchyni. Hady sa líšia veľkosťou, cenou aj chuťou. Ak si objednáte kobru, ktorá je najväčšia a zároveň najdrahšia, ešte vám orestuje pečienku, pretože kobra má pečeň veľkú. Konzumácia hadieho mäsa je vo Vietname skôr spoločenská udalosť a je to prevažne výsada mužov.

Nejde o bežné jedlo, ktoré by sa jedlo všade, navyše kopa Vietnamcov by hada do úst nikdy nedala. Keď tam však majú napríklad rozlúčku so slobodou, potom idú do hadej reštaurácie a dajú si hada, pretože veria, že je dobrý hlavne na tú potenciu. S obľubou hovoria „one shot – two times“, vo voľnom preklade „jeden hadí panák – dvakrát za noc“.

Fungovalo to aj u vás?
Bohužiaľ, nie (smiech). V Ázii je veľa vecí, ktoré sú vraj dobré na potenciu. No za ten čas, čo tam chodím, som nevypozoroval, či tam majú s potenciou nejaký reálny problém, alebo či je to len fáma.

Koľko stojí kobra?
Necelých stodvadsať eur. Lenže kobra je veľká, v rámci ochutnávky si ju medzi sebou môže rozdeliť osem ľudí. Menšie hady, ako je napríklad ten bambusový, stoja okolo dvadsaťpäť eur. Kobra má veľmi tuhé mäso, menšie a lacnejšie hady sú chuťovo oveľa lepšie.

Čo sa robí s hadím jedom?
Vraj ho odoberú a zmiešajú s alkoholom, v ktorom sa jed denaturuje (chemická zmena, pri ktorej sa strácajú alebo menia pôvodné prirodzené vlastnosti, pozn. red.). Potom si z toho nalievajú panáky. Je to však pomerne nebezpečné, pretože keď sa to zle namieša a vy máte napríklad v ústach polypy alebo máte žalúdočné vredy, jed sa vám rýchlo dostane do krvi a usmrtí vás.

Nikdy v živote som to neochutnal, ani som na to nenarazil, ale miestni sprievodcovia hovorili, že sa to dá zohnať. Vo Vietname sa robí aj hadie víno. Had sa naloží na niekoľko mesiacov do alkoholu a potom sa to pije. Nakladajú sa rôzne zvieratá.

Pri poslednej ceste v januári 2020 sme sa dostali do jednej dediny, kde mali obro...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"? 04 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Genetička Jaroslava Babbková: Čo najskôr partnera ovoňajte a ochutnajte, veľa vyrieši a rozhodne bozk 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
17. apríl 2024 16:32