StoryEditor

Kde sa na Slovensku najviac fajčí, pije a droguje

21.06.2020, 00:00
Čo všetko sa o našom spôsobe života dá zistiť z odpadovej vody?

Ako zisťujete z vody, čo všetko ľudia užívajú?
Využívame odpadovú vodu, takže keď chceme poznať niektorú oblasť, berieme vzorky na prítoku do čistiarní odpadových vôd. V prítoku je automat, ktorý jednu vzorku odoberá 24 hodín, čo sa volá zlievaná 24-hodinová vzorka, za ten čas pritečie odpadová voda zo všetkých častí, ktoré sú na čistiareň napojené. Vieme zistiť trendy napríklad v oblasti spotreby liečiv alebo drog. Nový výskum nám ukázal, že môžeme analyzovať aj výskyt legálnych drog, napríklad nedávno sme skúmali alkohol, alebo spotrebu cigariet. V súčasnosti sa venujeme aj možnosti detekcie ochorenia COVID-19 v populácii SR práve na základe analýzy odpadových vôd. (Projekt dostal meno VIR-SCEN, spolupracujú na ňom s vedeckým tímom RNDr. Krahulca a s Dr. Barborou Konečnou z vedeckého tímu doc. Celeca z UK.) Začal sa v marci tohto roka, bude do apríla roku 2021 a systematicky sa monitoruje okolo 1,3 milióna obyvateľov. Prvé výsledky projektu boli už zverejnené pre Bratislavu začiatkom mája a boli negatívne.

Viete zo vzoriek odpadovej vody prerátať spotrebu aj na počet cigariet v konkrétnom meste?
Áno, robí sa to cez metabolit nikotínu – kotinín. Napríklad do čistiarne v bratislavskej Vrakuni priteká kanalizáciami odpadová voda približne od 450-tisíc ľudí, aby sme vedeli porovnať Bratislavu s Popradom alebo iným mestom, vzorku prevedieme len na tisíc obyvateľov. Teoreticky – ak by niečo podobné urobili v New Yorku, vedeli by sme porovnať aj Skalicu s New Yorkom.

S ktorými mestami máte porovnania napríklad pri spotrebe cigariet?
Zatiaľ ich je minimálne, lebo vo svete nie je v tejto oblasti veľa podobných prác. Odhadujem do dvadsať výskumných prác týkajúcich sa spotreby nikotínu, z toho dve sme robili my. Nie každý to dokáže, je to dosť drahá analytická chémia a multidisciplinárna štúdia, čiže sa musí skĺbiť viacero odborov. Vieme porovnať napríklad to, že spotreba cigariet vychádza približne rovnaká na Slovensku a v Česku. Vo veľkej miere nám to sedí aj s dátami zo Štatistického úradu. Keby sme išli detailnejšie, tak nám napríklad vyšlo, že počas výskumu len v Bratislave ľudia spotrebovali cigarety v hodnote okolo 0,4 milióna eur denne.

Čiže keby sme rátali každý deň podobnú spotrebu, tak len v Bratislave sa ročne vyfajčí vyše 140 miliónov eur? A to viete vyčítať z vody?
Tak to vychádza. Vieme, koľko nikotínu priemerne obsahuje jedna cigaret...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 21:00:08 - Feat.: - Title: Líder gangu pašerákov drog je na úteku, v Španielsku zaplatil kauciu 02 - Modified: 2024-04-20 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo potrebujete vedieť predtým, ako si zabezpečíte vlastný zdroj vody? Odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 04 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 05 - Modified: 2024-04-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát pred štyrmi rokmi dekriminalizoval tvrdé drogy. Experiment zlyhal, situácia je katastrofálna a neudržateľná
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
24. apríl 2024 00:27