StoryEditor

Biela alebo ružová tabletka? Najúčinnejšia liečba bolesti hlavy je iná

19.07.2020, 00:00
Ružový Ibalgin alebo biely Paralen? To sú dva najžiadanejšie voľnopredajné lieky na bolesť hlavy.

Prečo pribúda tak veľa bolestí hlavy?
Nemyslím si, že bolestí hlavy pribúda zase tak veľa, skôr sa zlepšila informovanosť a diagnostika... Ostatne, napríklad migréna je známa už od staroveku, keď Hippokrates opísal typickú bolesť polovice hlavy. V časoch, keď ľudia bojovali o prežitie a o jedlo, sa však nejakým bolestiam hlavy nevenovala pozornosť, ľudia riešili oveľa podstatnejšie veci.

Prielom v liečbe nastal pred 123 rokmi, keď firma Bayer vynašla aspirín. Potom nastal ďalší skok, keď sa oddelila migréna od bolestí hlavy. To bola tiež akcia farmakologického priemyslu – vynález triptánov. To sú špecifické antimigreniká, ktoré dokážu utlmiť bolesť, zastaviť záchvat, ale nepôsobia na žiadnu inú bolesť okrem migrény a cluster headache.

Museli sme sa naučiť, že migréna nie je len bolesť hlavy, ale že ide aj o súbor príznakov, ako sú nevoľnosť, vracanie a precitlivenosť na svetlo, hluk či pachy. A tiež neschopnosť pohybu – nie preto, že by bol človek ochrnutý, ale preto, že ho akýkoľvek pohyb bolí.

A nie je to tým, že ako starne populácia, pribúda aj prípadov bolestí hlavy?
Určite nie. Naopak, migrénou trpia skôr mladšie populácie. Maximum výskytu prípadov je medzi 25 a 45 rokmi. Je to pravdepodobne dané prevahou výskytu migrény u žien a ich hormonálnou situáciou. U niektorých žien choroba ustúpi s nástupom klimaktéria. U mužov – a nevieme prečo – proste niekedy časom takisto odznie.

Sedemdesiatročných pacientov s migrénou k nám chodí veľmi málo... Samozrejme, veľa ľudí – odhadujem, že až deväťdesiat percent populácie – zažilo tzv. tenznú bolesť hlavy, ktorá vzniká najčastejšie v dôsledku stresu alebo zaťaženia. Je to tupá tlaková bolesť, symetricky sa vyskytuje na čele alebo v temene. Ako by sme mali okolo čela pás alebo tesnú čiapku.

Tenzná bolesť nám nedovolí naplno žiť, ale inak sme aj s ňou schopní pracovať. Na škále bolesti, keď známka desať predstavuje najväčšie problémy, ju pacienti hodnotia číslom tri alebo štyri. S takou bolesťou ľudia väčšinou hneď nevyhľadávajú lekára. K nám chodia až tí, ktorých bolesť naozaj ničí.

Ako možno tenznú bolesť liečiť doma?
Stačí užiť tabletku bežne dostupného lieku proti bolesti, niekedy si stačí len oddýchnuť alebo sa ísť prejsť.

Ktoré lieky na bolesť sú najúčinnejšie? Tie založené na látke ibuprofén sa voľne predávajú pod názvami Ibalgin, Brufen či Nurofen. Lieky s účinnou látkou paracetamol, ktorá však nepôsobí protizápalovo, potom pod názvom Panadol alebo Paralen...
To je veľmi individuálna záležitosť. Všeobecne sa dá povedať, že ľudia najskôr skúsia lieky na bolesť bežne predávané v lekárni. Skúsia napríklad Panadol alebo Ibalgin a keď im pomôže, potom pri ňom zostanú. Potom sú to kombinované analgetiká typu Valetol alebo Ataralgin. Veľa tiež záleží na tom, či sa ľudia s bolesťou hlavy obrátia na lekára a aké lieky im predpíše.

Môže vyskúšať triptány (antimigreniká, ktoré pôsobia na receptory umiestnené na nervových zakončeniach a na mozgových cievach...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-03-22 09:53:47 - Feat.: - Title: Nie je bolesť ako bolesť, niekedy môže hlásiť závažný problém. Kedy radšej rovno bežať k lekárovi? 04 - Modified: 2024-03-08 11:33:28 - Feat.: - Title: Ide vám prasknúť hlava? Ako zastaviť bolesť skôr, než vôbec prepukne 05 - Modified: 2024-02-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"?
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
09. apríl 2024 16:08