StoryEditor

Peniaze, práca aj dlžoby. Ekonóm prezradil, čo všetko sa po pandémii zmení

11.12.2020, 23:00
Profesor Ing. MICHAL MEJSTŘÍK (68), CSc., prednáša v Inštitúte ekonomických štúdií na Karlovej univerzite v Prahe, ale pôsobil aj vo viacerých medzinárodných inštitúciách.

Čoraz hlasnejšie zaznievajú varovania, že pre pandémiu príde ďalšia kríza, tentoraz ekonomická. Dá sa jej však vôbec v súčasnej situácii vyhnúť?
Musíme si rozdeliť príčinu a následok. Ekonomické zmeny, ktoré bezpochyby prídu, nie sú spôsobené čisto súčasnou zdravotnou krízou. Prichádzajúce zmeny boli zreteľné už pred ňou, dianie okolo ochorenia COVID-19 ich len znateľne urýchľuje. V podstate ide o akési prepichnutie bubliny. Už v minulom roku, pred pandémiou, veľa podnikateľov, počnúc napríklad Warrenom Buffettom (americký miliardár, prezývaný Veštec z Omahy, ktorý získal väčšinu svojho majetku šikovnými investíciami, pozn. red.), začalo sťahovať peniaze s vedomím toho, že vinou menovej politiky štátov je na trhu príliš veľa hotovosti. To sa prelieva do finančných aktív a niektoré akcie sú predražené. Popri tom sme svedkami tzv. disruptívnych inovácií (radikálne prelomových zmien v technológiách, ktoré vytláčajú tie existujúce, pozn. red.).

Čo myslíte tými prelomovými zmenami?
Inovácie, ktoré totálne menia podobu celých odborov, výroby. Ako príklad uvediem automobilový priemysel. V okamihu, keď spaľovacie motory nahrádzame elektromotormi, tak vlastne väčšina existujúcich subdodávateľov dielov spaľovacích motorov a prevodoviek končí. Aj keď ich to možno stálo veľa rokov výskumu, vývoja a nemalých investícií. Zrazu sú z nich dinosaury. A aj keď prechod na elektromobilitu nebude asi taký rýchly a stále je v hre aj vodíkový pohon, je nepochybné, že to bude znamenať nové nastavenie celého odboru pre celý rad hráčov v reťazci dodávateľov. Podobné je to aj v ďalších odboroch.

V ktorých?
Veľkú zmenu prináša napríklad metalurgická 3D tlač. Napríklad firma General Electric (GE) vyrába turbovrtuľové motory do lietadiel. A už dnes vďaka metalurgickej 3D tlači dokáže pôvodných zhruba 850 dielov nahradiť iba 12. Nová technológia im umožňuje vytvárať veľmi zložité tvary bez zostavovania a zjednodušiť aj logistiku. A teraz si predstavte, koľko desiatok vysokokvalifikovaných subdodávateľov, ktorí sú bezpochyby v tom starom koncepte konkurencieschopní, musí skončiť alebo zmeniť obsah výroby. To mimochodom znamená, že môžu skončiť aj ich zamestnanci. K tým zásadným zmenám by jednoducho došlo aj bez pandémie. Tieto procesy prebiehajú aj s postupujúcou robotizáciu. A hovorím aj o robotizácii služieb.

Napríklad?
Keď napríklad zavoláte na letisko, už s vami nebude hovoriť človek, ale veľmi inteligentný chatbot, ktorý má nacvičené správne odpovede. Navyše, podobné systémy budú čoraz viac pracovať s veľmi sofistikovanou umelou inteligenciou, vďaka ktorej sa budú zlepšovať. Tiež môžete pozorovať, že koronakríza najviac zasiahla odbory a firmy, ktoré sú nevyhnutne spojené s fyzickou prítomnosťou ľudí. Reštaurácie, fitnescentrá, maséri... Oproti tomu ľudia, ktorí vyvíjajú nejaké intelektuálne nápady, programujú a podobne, sú na tom v tomto ohľade podstatne lepšie. Veľký rozvoj zažíva v tejto kríze aj internetový obchod a internetové služby. Napríklad aj rozvoz potravín alebo hotových jedál. Tých to ohromne rozhýbalo.

Aj tieto služby predsa potrebujú fyzickú prítomnosť ľudí. Či nie?
Áno, lenže oveľa menšiu. Mnoho servírok alebo čašníkov sa preto teraz presunulo do skladov, kde sú potrební, alebo pôsobia ako vodiči áut na rozvoz a podobne. A niektorí dokonca tvrdia, že im to vyhovuje, pretože majú, na rozdiel od reštaurácie, pevný pracovný čas. Keď to zhrniem, dosť ľudí sa týmto prichádzajúcim zmenám stále urputne bránilo a teraz nemajú na výber.

Vlády po celom svete sa snažia rôznymi daňovými úľavami a kompenzáciami znížiť vplyv ekonomických dôsledkov pandémie ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 14:03