StoryEditor

Gröhling v HNtelevízii vysvetľuje, prečo SaS pochovala Hegerov plán. Nevystúpil z Matovičovho tieňa, tvrdí

18.01.2023, 14:33

Exminister Branislav Gröhling hovorí, že Eduard Heger nevedel získať všetky podpisy ani vo vlastnom poslaneckom klube a strana Sme rodina chcela dodať podpisy za dohodu na predčasných voľbách.

Exminister školstva Branislav Gröhling hovorí, že doteraz platilo len to, čo odobril Igor Matovič. Eduard Heger podľa Gröhlinga nevystúpil z Matovičovho tieňa a teda žiadne ďalšie rokovania už nemajú zmysel.

Po novom sa už nehľadá nová 76-ka, ale termín predčasných volieb. SaS odmietla s povereným premiérom o podpore rokovať. Podpredseda strany Branislav Gröhling vysvetľuje, že na stole boli stále tri možnosti, okrem novej väčšiny skloňuje aj predčasné voľby a úradnícku vládu. 

Podpisy boli problém aj v OĽANO

Dodáva, že Eduard Heger nevedel získať všetky podpisy ani vo vlastnom poslaneckom klube a strana Sme rodina chcela dodať podpisy za dohodu na predčasných voľbách. "História tejto vlády náš už naučila, za tie tri roky, že všetko čo priniesol alebo odobril Igor Matovič bolo schválené a tak sa fungovalo. Za ostatné mesiace premiér neukázal, že by vystúpil z jeho tieňa, takže by to bolo také zbytočné rozprávanie o 76-ke."

image

Heger bude s predstaviteľmi strán rokovať popoludní na úrade vlády

Podľa neho bola situácia na klube jednoznačná aj keď si uvedomovali, že ich voliči chcú vidieť vo vláde. Uvažovali nad tým, že by si kládli podmienky, medzi ktorými mali byť aj registrované partnerstvá a adopcie detí. Rovnako chceli vyriešiť aj situáciu okolo paragrafu 363.

To, že na klube boli rôzne názory a časť poslancov chcela svoj podpis premiérovi dať, považuje za šumy, ktoré sa nezakladajú na pravde. Potvrdzuje, že Richard Sulík prišiel s návrhom hľadania novej 76-ky. "On to vyslovil, napríklad ja by som to nevyslovil. Aj tieto ostatné mesiace nám ukázali, že sme naozaj dobre spravili, že sme odišli." Dodáva, že už v septembri si myslel, že najlepším riešením sú predčasné voľby.

image

SaS pochovala Hegerov plán. Je to uzavreté, zajtra rokujeme o predčasných voľbách, reaguje premiér

Napriek tomu, že Gröhling tvrdí, že Heger nevystúpil z Matovičovho tieňa a kritizuje ho za to, hovorí aj to, aký dôležitý bol Matovičov podpis na dokázanie stability. "Potrebujete mať nejakú stabilitu tej 76-ky," reagoval na otázku, prečo je pre nich podstatný názor Igora Matoviča, strana s ním má dlhodobé spory. 

Chcú rozdať karty nanovo

Gröhling tvrdí, že o predčasných voľbách rozhodol Boris Kollár, keď sľúbil dodať podpisy vtedy, keď bude dohoda na termíne. Predseda Sme rodina včera vyhlásil, že voľby by chcel už v júni. SaS hovorí o septembri, myslia si, že skôr ich nestihnú vyhlásiť a v lete voľby zmysel nemajú. 

"Poučili sme sa z tohto obdobia, ktoré bolo o tom, že pomôžte nám a my vás budeme urážať. A takto sa nedá fungovať, preto je zodpovednejšie, aby sme išli do predčasných volieb," vysvetľuje podpredseda strany, prečo otočili a predčasné voľby už chcú. Pritom Richard Sulík pred pár týždňami tvrdil, že septembrové voľby zmysel nadávajú. Argumentoval, že nová vláda by musela rozpočet predstaviť do týždňa a štyri mesiace pred riadnymi voľbami to nemá zmysel.

image

Triedy musíme vykurovať, štát má povinnosť pomôcť pri energiách, hovorí odborníčka na školstvo (rozhovor)

Dnes už strana tvrdí, že im to zmysel dáva a je lepšie rozdať karty nanovo, ako to ťahať v starej zostave až do februára 2024. Strana SaS v opozícii robila rôzne kroky ktoré boli opakom toho, čo pár týždňov predtým vyhlasovali. Gröhling tvrdí, že síce cesta sa nedala predvídať, ale mali jasný cieľ a vedeli, čo chcú dosiahnuť. 

"Mali sme nejaký štvormesačný prerod k tomu, že budeme naozaj opozícia. A tá buď dôveruje alebo nedôveruje vláde, a preto sme podali tento návrh. Ten cieľ je, aby krajina mala normálnu vládu, ktorá ju normálne povedie s reformami a ostatnými vecami, ktoré sa k tomu dajú pridružiť," tvrdí.

Dodáva, že nemá obavu, že by sa opäť nedostali do parlamentu. Faktom však je, že vznikajú nové projekty aj v pravicovom politickom spektre. Síce hovorí o potrebe spájania sa, SaS však chce ísť samostatne, aj keď si vie predstaviť, že na kandidátke by mali aj nové tváre. "V tom pravicovom spektre máme viac predsedov a nových strán, ako voličov," myslí si. 

01 - Modified: 2023-01-18 15:27:49 - Feat.: 1 - Title: Čaputová zopakovala ultimátum o predčasných voľbách. V opačnom prípade vymenuje úradnícku vládu 02 - Modified: 2023-01-18 15:00:00 - Feat.: 1 - Title: Konečne si premiér prezliekol vtipný dres 03 - Modified: 2023-01-18 11:41:53 - Feat.: 1 - Title: Heger bude s predstaviteľmi strán rokovať popoludní na úrade vlády 04 - Modified: 2023-01-18 11:18:51 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini chce predčasné voľby v júni, poukázal na termín predloženia rozpočtu 05 - Modified: 2023-01-17 15:50:31 - Feat.: 1 - Title: Sme rodina chce predčasné voľby už v júni. Urobím všetko preto, aby boli čo najskôr, vyhlásil Kollár
01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/doslova, menuAlias = doslova, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
16. apríl 2024 10:25