StoryEditor

Pochybnosti okolo národniarov: Z SNS bude len jeden poslanec, jednota klubu je neistá, upozorňujú odborníci

01.10.2023, 15:13
01.10.2023, 17:38
  • Víťazom volieb je Robert Fico a strana Smer-SD.
  • Otázkou ostáva, akú koalíciu bude môcť zostaviť.
  • O volebnom výsledku sme sa v HNtelevízii rozprávali s so šéfmi agentúr AKO Václavom Hříchom a Focus Martinom Slosiarikom.

Videli sme prieskumy, videli sme exit poll a potom aj reálne výsledky. Prekvapilo vás, kto sa dostal do parlamentu?

Hřích: Myslím si, že viac-menej všetky prieskumy pred voľbami ukazovali tento trend. To znamená, že o víťazstvo budú bojovať Smer s Progresívnym Slovenskom. Ukazovali, že Igor Matovič vďaka aktivite posledných dvoch týždňoch sa dostane späť do hry a sedmička nebude preňho ohrozujúca. Tak isto sa ukázalo, že Hlas nemá silu vystúpať nad 15 percent. A potvrdilo sa, že Slovenská národná strana bude v parlamente. My sme v číslach videli klesajúci trend Republiky, aj keď sa to zdalo divné. Čo jediné ma prekvapilo, bol rozdiel Aliancie. Ako keby na poslednú chvíľu získali dobré čísla, čo možno bolo návštevou maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjárta, ktorá dokonca vyvrcholila v diplomatickú nótu. Ako keby toto bolo pre mňa hlavné prekvapenie volieb.

Pán Slosiarik, pre vás rovnaká otázka, či bolo pre vás prekvapenie, akú zostavu máme v parlamente.

Slosiarik: Keď vychádzam z predvolebných prieskumov, tak tam bolo naozaj vidieť postupné približovanie Progresívneho Slovenska k Smeru. Dokonca to mohol byť do istej miery aj mobilizačný faktor pre časť voličov Smeru, ktorí možno mali nižšiu vieru pevnosti rozhodovania. Ak zoberieme relatívne vysokú účasť, tak je to pravdepodobné. Klesajúci trend Republiky bolo vidieť vo viacerých prieskumoch. Osobne ma prekvapilo, že poklesli pod úroveň piatich percent. Na druhej strane, treba povedať, že Milan Uhrík naozaj nebol veľmi výrazný v posledných týždňoch. Dokonca aj Robert Fico sa voči nemu viac vyhraňoval. Necítil som takú mieru kooperácie. Skôr som mal z posledných týždňov pocit, že Fico chce získať elektorát Republiky. Minimálne Hlas deklaroval, že do takejto spolupráce, v ktorej bude Republika, nepôjde. Takže by to bolo obmedzenie.

SNS sa dlho pohy...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-07 16:34:49 - Feat.: - Title: Pellegrini aktivoval starý potenciál Smeru, zmena rétoriky presvedčila voličov Harabina (diskusia) 02 - Modified: 2024-03-25 16:30:00 - Feat.: - Title: Došlo k nadpriemernej mobilizácii opozičného voliča, hovorí Slosiarik. Akú očakáva účasť v druhom kole? 03 - Modified: 2024-03-25 13:17:32 - Feat.: - Title: Korčok alebo Pellegrini? Hřích hovorí, kto má väčšiu šancu vyhrať druhé kolo 04 - Modified: 2024-03-25 10:46:00 - Feat.: - Title: Kto má väčší potenciál? Ak Fico vyšle signál, veľká časť voličov Harabina dá hlas Pellegrinimu, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-03-20 18:20:23 - Feat.: - Title: Prvovoliči naposledy preferovali Čaputovú. Sociológ ich vysokú účasť vo voľbách teraz neočakáva
menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/doslova, menuAlias = doslova, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
27. apríl 2024 08:09