StoryEditor

Šutaj Eštok kritizuje Danka: Mal si splniť povinnosť a zavolať políciu. Politik musí ísť príkladom (rozhovor)

12.01.2024, 17:00
  • V rozhovore HNtelevízie s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom sa dozviete:
  • Ako sa pozerá na nehodu podpredsedu parlamentu Andrea Danka, ktorý z miesta odišiel.
  • Čo bude s Národnou kriminálnou agentúrou a akými zmenami prejde.
  • Či bude polícia preverovať premiérovu kúpu bytu.
  • Ako sa pozerá na novelu trestného zákona.
  • A či sa Peter Pellegrini môže stať prezidentom a zostať pritom predsedom strany Hlas.

Včera neskoro večer malo dôjsť k nehode Andrea Danka. Predseda SNS tvrdí, že po šmyku vrazil do stĺpu so semaforom v bratislavskej mestskej časti Dúbravka na Saratovskej ulici.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok hovorí, že polícia našla na mieste nehody značku a prostredníctvom evidencie zistili, že auto patrí Slovenskej národnej strane.

image

Danko mal v noci nehodu, na bratislavskej križovatke vrazil do semafora. Z miesta ušiel

Pred domom podpredsedu parlamentu potom našli olejové škvrny. „Štandardné býva, že by sa polícia mala kontaktovať, takže v tomto prípade sme dodatočne kontaktovali my. Ten občan by si mal splniť túto svoju povinnosť a je jedno, či ide o podpredsedu parlamentu, alebo bežného občana. Keď to chceme od občanov, aby sa nejak správali, tak aj politici by mali ísť príkladom,“ tvrdí Šutaj Eštok v HNtelevízii.

Na mieste by polícia vykonala aj dychovú skúšku. Minister si nemyslí, že hodiny po nehode má zmysel podrobiť podpredsedu parlamentu testu na zistenie alkoholu z krvi. Opozícia vyzýva Danka, aby odstúpil.

Šutaj Eštok tvrdí, že zodpovednosť nechá na koaličného kolegu a nebude ho vyzývať k rovnakému kroku. Zopakoval však, že politici by mali ísť príkladom a tým vraj povedal všetko aj na tému odstúpenia.

image

Danko po nehode do parlamentu neprišiel. Bude začaté trestné stíhanie, informoval Žilinka

Zmeny v NAKA

Z vyjadrení ministra v nedávnom rozhovore pre portál Štandard vyplynulo, že zámerom je aj reorganizovať Národnú kriminálnu agentúru. Tvrdí, že nejde o efektívny útvar a navyše zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry sa zmene musí prispôsobiť aj NAKA.

„Pôsobnosť, ktorú NAKA dnes robí, tá sa nezruší, tá bude aj naďalej. Ale či sa to bude volať NAKA, alebo sa to bude volať Špecializovaná jednotka na boj s kriminalitou, je naozaj jedno. V žiadnom prípade sa takáto jednotka nezruší. Práve naopak, chceme ju reorganizovať tak, aby bola efektívna.“

Zároveň dodáva, že už nepôjde o útvar so 700 ľuďmi. Špecializované útvary by tak nemali byť len na krajoch, ale aj na policajnom prezídiu, priblížil návrh minister.

image

Reakcie na Dankovu dopravnú nehodu: Opozícia ho vyzýva na odstúpenie. Bol zjavne opitý, tvrdí Matovič

Tvrdí, že k svojim názorom má aj analýzu. „Každé naše rozhodnutie bude podložené dátami, štatistikami a budeme rozhodovať na základe toho,“ dodal s tým, že so zverejnením analýzy nemá žiaden problém.

NAKA vyšetruje podpredsedu parlamentu za Hlas Petra Žigu a šéfa branno-bezpečnostného výboru za Smer Tibora Gašpara, otázkou je, čo bude s týmito kauzami, ak sa agentúra reorganizuje.

V rozhovore mylnie zaznie, že prípadne zmeny v NAKA môžu ovplyvniť aj vyšetrovanie prípadu guvernéra NBS Petra Kažimíra. V jeho prípade však už bolo vyšetrovanie ukončené a kauza je aktuálne na súde.

„Všetky tieto prípady budú naďalej prešetrované zákonne, to môžem na sto percent garantovať. Ak sa vyšetrovatelia rozhodnú odísť, tak odídu, ale ja nevidím žiaden dôvod, prečo by to ďalej nemali vyšetrovať tí istí vyšetrovatelia.“

Novela trestného zákona

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 33% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-11 12:11:03 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini môže byť predseda Hlasu aj prezident. Dankovi sa nehodí, upevňuje si pozíciu, tvrdí politologička 02 - Modified: 2024-01-08 19:21:49 - Feat.: 1 - Title: Lexmann z KDH: Fico nás hrubo osočuje, kroky ktoré kritizuje pritom robí sám 03 - Modified: 2024-01-05 18:30:00 - Feat.: 1 - Title: Danko pre HN: Korčok je silný súper. Ak Pellegrini neuspeje, nech neútočí na SNS, ale prevezme zodpovednosť 04 - Modified: 2024-01-11 18:59:55 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini v Hlase aj paláci? Kubiš v HNtelevízii: Ja by som konal inak, no tú pupočnú šnúru neprestrihnete
01 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 02 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 03 - Modified: 2024-04-05 12:04:11 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok oznámil odmeny pre políciu a ďalšie zložky, opozícia ich spochybňuje 04 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 05 - Modified: 2024-04-06 08:37:01 - Feat.: - Title: Druhé kolo volieb sa predraží o státisíce eur. Je za tým desať rokov starý predpis uplatnený u Šutaja Eštoka
menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/doslova, menuAlias = doslova, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
10. apríl 2024 03:56