StoryEditor

Putin zápasil s ruskými džudistami, k zemi zložil aj olympionika (video)

09.01.2016, 14:06
Autor:
ČTKČTK

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok v juhoruskom letovisku Soči zápasil s ruskými reprezentantmi v judo. Ich trénerovi, talianskemu rodákovi, udelil ruské občianstvo a dal mu ruský pas. Príslušný výnos ešte predtým zverejnil Kremeľ.

"Po tréningu s Putinom sa Ezio Gamba stal Rusom," napísal server Newsru.com. "Priviezol som sebou pas občana Ruskej federácie. Aby naozaj platil, musíte ho podpísať," povedal po tréningu Putin a podal trénerovi doklad a pero. Gamba sa podpísal za potlesku celého tímu.

Gamba trénuje ruských džudistov od novembra 2008, odkedy sa tiež učí po rusky. Pod jeho vedením ruská reprezentácia na olympiáde v Londýne v roku 2012 po prvý raz v dejinách vybojovala zlaté medaily - a to hneď tri najcennejšie kovy, ako aj jednu striebornú a jednu bronzovú medailu. Tréner dostal v roku 2013 ruský rád, vlani titul zaslúžilého trénera.

Putin poznamenal, že trénera spája s Ruskom viac ako džudo a že ľudia ako Gamba pomáhajú zbližovať národy, ľudí, krajiny a kultúry viac, než všelijakí politickí demagógovia.

A talianskemu premiérovi, s ktorým si tyká, odkázal, že Gamba získaním ruského občianstva neprestane byť Talianom a že vďaka nemu budú mať Rusi Taliansko ešte radšej.

Gamba poďakoval a poznamenal, že európske médiá sa o ruskom prezidentovi často zmieňujú, ale väčšinou tieto informácie nezodpovedajú skutočnosti. "Nie je ľahké pochopiť, čo je pravda a čo pravda nie je. Ale veľmi dobre cítim, že všetci (Rusi) prezidentovi veria," povedal.

Nie je to prvýkrát, čo Putin udelil ruské občianstvo slávnemu cudzincovi. Vlani dostal ruský pas americký majster v zmiešaných bojových umeniach Jeff Monson či americký boxer Roy Jones; zatiaľ čo prvý musel na vybavenie žiadosti dlho čakať, druhý pas dostal za necelý mesiac. Ruský pas z Putinových rúk dostal pred tromi rokmi aj francúzsky herec Gérard Depardieu, ktorý sa ale pri všetkej láske k Rusku nakoniec usadil v Belgicku.

Putin rád predvádza svoje športové schopnosti. Judo je jeho obľúbený šport ešte od čias, keď býval dôstojníkom sovietskej tajnej služby KGB. V oveľa pokročilejšom veku sa ale naučil korčuľovať a hrať hokej, a tak v priateľských zápasoch plných športových i politických hviezd strieľa hŕbu gólov.

Vlani v októbri oslávil svoje 63. narodeniny aj tým, že doslova rozstrieľal súpera na ľade v dejisku zimnej olympiády, juhoruskom Soči. Prezident vtedy strelil sedem gólov, na ďalšie tri prihral. Zápas pískal šéf Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel. Ani v piatok si Putin neviedol zle. Z fotografií je zrejmé, že sa mu podarilo k zemi zložiť napríklad účastníka olympiády v Londýne Musu Moguškova či bronzového medailistu z majstrovstiev Európy Michaila Pulajeva.

01 - Modified: 2008-01-02 07:45:38 - Feat.: 0 - Title: Reklamná kampaň s polonahými tehotnými modelkami
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
18. apríl 2024 23:28