StoryEditor

Je rozhodnuté. Most ide do vlády so Smerom, Simon stranu opustí

19.03.2016, 08:58
Autor:
redred
Dnes zasadala republiková rada strany Most-Híd, ktorá definitívne rozhodla, či strana pôjde do vlády so Smerom, SNS a Sieťou.

Dnes rozhodovala republiková rada strany Most-Híd o tom, či ísť do tvoriacej sa vládnej koalície so stranami Smer-SD, Slovenská národná strana a Sieť.

"Republiková rada sa rozhodla vytvoriť koalíciu so Smerom, Slovenskou národnou stranou a Sieťou," začal tlačovku po rokovaní šéf Mosta Béla Bugár.

41 členov hlasovalo za

Z 50 členov republikovej rady strany Most-Híd bolo na jej dnešnom zasadnutí prítomných 44 ľudí. 40 z nich hlasovalo za vládu so Smerom, SNS a Sieťou. Jeden sa zdržal.

Proti boli traja členovia rady. Jedným z nich bol aj Zsolt Simon, ktorý kvôli tomuto rozhodnutiu vystupuje zo strany Most. Ďalším, ktorý hlasoval proti, bol Fratinšek Ondrušek zo Šale.

"Rešpektujeme jeho rozhodnutie, som rád že okrem neho to nikto neurobil," okomentoval Simonove rozhodnutie Bugár.

Bugár vyhlásil, že ich cieľom pred voľbami bolo vytvorenie pravicovej vlády.

"Keď si prečítate priority, vyzerá to tak, že Smer pochopil, že ľudia očakávajú niečo iné,"
povedal Bugár. K ich nomináciám na posty ministra spravodlivosti a životného prostredia povedal: "To sa dozviete v priebehu niekoľkých dní."

Ak sa ich priority nebudú napĺňať, tvrdia zhodne podpredsedníčka Mosta Lucia Žitňanská aj Bugár, že v tom prípade vedia, čo majú robiť.

"Je normálne, že necelý týždeň po voľbách sa vytvára platenými ľuďmi atmosféra tlaku a nenávisti na tých, ktorí sa rozhodli ísť do vlády?" Pýtal sa Bugár. Vraj sa niekto dokonca vyhrážal zabitím jeho dcéry.

"Avizoval som to"

"Avizoval som, že pokiaľ sa strana rozhodne a vstúpi do tejto koalície, tak nebudem pracovať v klube Most-Híd. Oznámil som, že sa vzdávam členstva v strane a všetkých svojich volených funkcií v strane," povedal po rokovaní rady Simon.

Pre odchod sa rozhodol aj preto, že podľa neho strana s 6,5 percentami má zachrániť alebo pomáhať vzniku vlády Smeru-SD a SNS. Poukázal, že väčšinu vládnych kresiel obsadí Smer-SD a SNS, Most-Híd a #Sieť budú mať menšinu. "Charakter tejto vlády sa nezmení," myslí si. Nevie si predstaviť, že by sedel v parlamente na strane so Smerom-SD a SNS.

V Národnej rade SR Simon zostáva a bude pôsobiť ako nezaradený poslanec. Neplánuje založiť novú stranu, ani nerieši vstup do SMK. Je mu ľúto, že končí v Moste-Híd, ktorú zakladal. "Na nikoho sa tu ale nehnevám, máme len iný názor," poznamenal. Na dnešnom zasadnutí Republikovej rady Mosta-Híd v Bratislave bolo prítomných z 50 členov 44. Štyridsiati boli za vstup do vlády, traja vrátane Simona proti a jeden sa zdržal.

Okrem Simona bol proti koalícii aj František Ondrušek. "Hlasoval som podľa svojho svedomia a vedomia. Nemám svedomie asistovať pri tom, aby táto strana zanikla," povedal s tým, že zrejme odíde zo strany. Nazdáva sa, že strana bude ťažko vysvetľovať vstup do takejto koalície. Najväčší problém má s tým, že Most-Híd zrejme nepresadí vo vláde nič podstatné.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 11:00