StoryEditor

Beblavý odhalil nové zistenia proti Plavčanovi. Je to vaša zodpovednosť, odkázal Dankovi

12.04.2016, 10:20
Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý na tlačovej konferencii hovoril o ďalších skutočnostiach v kauze ministra Plavčana.

Poslanec Miroslav Beblavý na tlačovej konferencii apeloval na šéfa SNS Andreja Danka, aby čo najrýchlejšie vyriešil kauzu okolo ministra školstva Petra Plavčana a odvolal ho z funkcie.

Apelujem na Danka, aby napravil chyby z minulosti, ktoré SNS urobila. Nemôže to nechať len tak, pretože by potvrdil, že nová SNS je rovnaká ako stará SNS,“ povedal nezaradený poslanec na brífingu.

Beblavý: SNS nesie zodpovednosť

Podľa Beblavého SNS nesie politickú zodpovednosť za to, že tieto kauzy vznikli. „Vtedajšia ministerka za SNS Eva Slavkovská, ktorá vytvorila Študentský pôžičkový fond tak, že nebol zvonku kontrolovaný a bol to minister za SNS Ján Mikolaj, za ktorého došlo k pôžičke ŠPF  skupine Slavia Capital a vyplácali sa aj odmeny," dodal nezaradený poslanec

Kauza sa týka Beblavého zistení z minulého týždňa, podľa ktorých mal nový minister školstva v Študentskom požičkovom fonde nezákonným spôsobom požičať finančnej skupine Slavia Capital 5,5 milióna eur. V tom čase bola členkou predstavenstva vo finančnej skupine aj jeho manželka Viera Plavčanová. 

Beblavý na brífingu pri nových zisteniach hovoril o tom, že Plavčan dostával v rokoch 2006 až 2011 najviac odmien zo všetkých ľudí zo ŠPF. „Bol hlavný prospechárom."

"Plavčan porušil zákon o štátnej službe"

Podľa poslanca Plavčan porušil zákon o štátnej službe, pretože štátny zamestnanec nemôže poberať odmenu a iný príjem, čím dopustil, závažného priestupku.

Beblavý ďalej tvrdí, že fond investoval do Slavie Capital nie kvôli študentom, ale kvôli odmenám orgánov a svojho manažmentu. Podľa Beblavého, ak by investícia neprinášala zisk, bola by stratou pre štát a študentov.

Ale pokiaľ zisk prinášala, zobrali si ho riaditeľ a členovia orgánov. "Nebola to žiadna investícia vo verejnom záujme," vyhlásil Beblavý.

Plavčan všetky obvinenia ohľadom kauzy odmietol. Vyhlásil, že jeho prioritou je teraz urobiť najväčšiu reformu v školstve za posledných 25 rokov. „Všetky tie obvinenia boli predmetom podania, ktoré bolo pred piatimi rokmi. Polícia aj dozorujúci prokurátori ich označili ako nedôvodné," vyhlásil Plavčan.

"Dnešná tlačová beseda poslanca Miroslava Beblavého definitívne potvrdila, že mu ide len a len o vlastnú publicitu," tvrdí Vahram Chuguryan z ministerstva školstva. "Napriek tomu, že avizoval uvedenie nových skutočností, nakoniec len zopakoval presne tie isté obvinenia, ktoré minister Peter Plavčan opakovane a detailne vyvrátil v rozhovore pre TASR, pre ďalšie médiá aj v priamej televíznej konfrontácii s poslankyňou Veronikou Remišovou," konštatoval Chuguryan s tým, že všetky fakty sú uvedené aj na stránke ministerstva www.minedu.sk. Dodal, že téma "je týmto pre ministra vyčerpaná a nebude sa k nej opakovane vyjadrovať".

01 - Modified: 2024-02-07 09:10:21 - Feat.: - Title: Hellebrandt z PS sa vzdal poslaneckého mandátu, nahradí ho Dubovický 02 - Modified: 2023-11-25 18:30:00 - Feat.: - Title: Minister Takáč pre HN: Zvažujeme odvod pre reťazce. Majú brutálne zisky, zúžme im mantinely 03 - Modified: 2023-11-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Taiwanský minister životného prostredia: spolupracujeme so svetom na budúcnosti s nulovými čistými emisiami 04 - Modified: 2023-11-09 09:36:38 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Začína sa diať to, čo nemusí skončiť dobre. Desivo nás to valcuje 05 - Modified: 2023-10-20 11:10:03 - Feat.: - Title: Príde po Bírešovi, podnikal s nábytkom a musí vyriešiť ceny potravín. Kto je nádejný minister Takáč zo Smeru?
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
16. apríl 2024 14:54