StoryEditor

Makúch: NBS musí byť vždy nespokojná s rozpočtom (video)

12.01.2010, 13:02
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Aktualizované 16.00 | Prezident Ivan Gašparovič dnes vymenoval Jozefa Makúcha (na snímke) za guvernéra Národnej banky Slovenska.

Makúcha, ktorý bol členom Bankovej rady NBS, do čela centrálnej banky navrhla vláda a v decembri schválil parlament. Vo funkcii nahradil Ivana Šramka, ktorému sa koncom vlaňajška skončilo funkčné obdobie.

Každá centrálna banka musí byť vždy nespokojná s tým, ako vláda pracuje so štátnym rozpočtom, aby bola impulzom pre intenzívnejšie a lepšie kroky vlády v tejto oblasti. "Vláda to robí samozrejme najlepšie ako vie, ale vždy sa to dá robiť ešte o niečo lepšie," povedal krátko po svojom menovaní do funkcie nový guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch.

Nový guvernér centrálnej banky vidí najväčšie riziko pre slovenskú ekonomiku v najbližšej budúcnosti v oblasti nezamestnanosti. "Kríza už síce pominula, pokiaľ ide o HDP a ďalšie ukazovatele, ale pretrvávajú jej dopady na nezamestnanosť. V tomto vidím najväčšie riziko, v tom oneskorení zlepšovania zamestnanosti za ostatnými ukazovateľmi," konštatoval Makúch s tým, že v tejto oblasti vidí aj priestor na podporu vlády.

 

Makúch: Centrálna banka musí byť vždy nespokojná s rozpočtom

 

Fico ďakoval Šramkovi
Predseda vlády SR Robert Fico sa doterajšiemu guvernérovi Národnej banky Slovenska (NBS) Ivanovi Šramkovi dnes poďakoval za vzájomnú spoluprácu, ktorú označil za "veľmi korektnú". "Nie je na mne, aby som hodnotil prácu NBS. Chcem sa poďakovať za rešpekt, ktorý táto inštitúcia vzbudzuje nielen na území Slovenska, ale aj v celej Európe," uviedol Fico počas dnešnej návštevy NBS, ktorú absolvoval s ministrom financií Jánom Počiatkom pri príležitosti posledného dňa funkčného obdobia guvernéra NBS Ivana Šramka.

"My považujeme Národnú banku Slovenska za veľmi seriózneho partnera a počúvame stanoviská a hodnotenia tejto inštitúcie. Dnes sme využili naše stretnutie aj na krátku výmenu názorov s členmi Bankovej rady NBS, ktorí nám prezentovali určité odhady, pokiaľ ide o vývoj slovenskej ekonomiky," informoval.

 

 

Zachovanie kontinuity
Premiér verí, že pri riadení centrálnej banky bude zachovaná kontinuita tak, aby "NBS aj naďalej išla tou cestou, ktorou išla doteraz". Odchádzajúcemu guvernérovi NBS zároveň zaželal úspešné pôsobenie na novom pracovisku.

Makúch sa dostal do Bankovej rady NBS už v roku 1993, o rok neskôr sa stal riaditeľom výskumného úseku banky. V rokoch 2000 až 2005 pôsobil v čelných funkciách Úradu pre finančný trh, ktorého právomoci neskôr prešli na NBS. V minulosti sa špekulovalo, že vo funkcii guvernéra by mohol pokračovať Šramko. Parlament totiž zmenou zákona umožnil, aby stál na čele banky ďalších päť rokov. Šramko však o kreslo údajne už nemal záujem.

Väčšina právomocí NBS sa po tom, ako Slovensko vlani vstúpilo do eurozóny, presunula v oblasti menovej politiky do rúk Európskej centrálnej banky. NBS tak prestala určovať úrokové sadzby v krajine, po prijatí eura neovplyvňuje ani výmenný kurz voči iným menám.

Vizitka nového šéfa NBS

Meno: Jozef Makúch

Dátum a miesto narodenia: 26. augusta 1953 v Podhájskej (okres Nové Zámky)

Vzdelanie: Vysoká škola ekonomická v Bratislave (VŠE), Národohospodárska fakulta (NHF), odbor financie (záverečná skúška v roku 1976)

Profesionálna kariéra:
- 1976 - 1978 - Štátna banka československá (úverový inšpektor na pobočke Bratislava - mesto)
- 1978 - asistent, neskôr odborný asistent na Katedre financií NHF VŠE, od roku 1989 docent, v rokoch 1991 až 1994 dekan NHF Ekonomickej univerzity v Bratislave
- 1992 - 1993 - člen predstavenstva Poľnobanky
- 1993 - 1996 - člen Bankovej rady NBS, od roku 1994 do roku 2000 vrchný riaditeľ výskumného úseku NBS
- 2000 - 2005 predseda Úradu pre finančný trh (ÚFT), od roku 2002 predseda Rady ÚFT
- od roku 2006 - člen Bankovej rady NBS (od februára 2007 výkonný riaditeľ pre oblasť bezpečnosti a hospodárenia)

Ďalšie: člen vedeckej rady NHF EÚ a redakčných rád odborných časopisov Biatec, Účtovníctvo, audítorstvo, daňovníctvo a vedeckého časopisu Fakulty financií Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici

Iné: ženatý, tri deti

Znalosť cudzích jazykov: anglický, nemecký, ruský

01 - Modified: 2024-04-19 08:59:20 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 11:18