StoryEditor

Problémom nie je jeden úradník, ale celý systém, hovorí Remišová o kauze úplatkov

27.02.2017, 11:52

Kauza úplatkov v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) nekončí odhalením jedného úradníka. Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA dnes upozornilo na ďalší prípad netransparentného prideľovania dotácií PPA, pričom vyzýva ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nominantka SNS), aby rezort pripravil návrh na stransparentnenie prideľovania eurofondov.

Poslankyňa upozornila na výzvu agentúry z roku 2015, ktorá mala riešiť obnovu poškodených lesov po veternej smršti. "Táto výzva je exemplárnym prípadom nekompetentnosti, babráctva pri manažovaní eurofondov a ak nie rovno príkladom zlého úmyslu v PPA. Naším problémom pri čerpaní eurofondov nie je jeden úradník, ale systém, ktorý vláda Roberta Fica celý čas živila a nespravila nič pre to, aby ho zmenila. Tento systém vyhovuje najmä tým, ktorí si to vedia vybaviť a poškodzujú tak čestné firmy," tvrdí Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA).

PPA na túto výzvu vyčlenila celkovo takmer 20 miliónov eur a netýkala sa Bratislavského samosprávneho kraja. Do výzvy sa podľa Remišovej prihlásili rôzne malé pozemkové spoločenstvá, urbáre, pozemkové družstvá. Vypracovanie projektu však podľa jej slov je pre nich veľmi komplikované. Preto si mnohé pozemkové spoločenstvá najali agentúru, ktorá za to zobrala 1200 eur a viac, plus podiel z pridelenej dotácie. Súčasťou výzvy bola povinnosť urobiť verejné obstarávanie a práce, na ktoré požadujete dotáciu aj vysúťažiť.

Podľa Remišovej malé urbariáty a spoločenstvá nemajú experta na verejné obstarávanie a väčšina z nich si musela najať za drahé peniaze ďalšiu agentúru na zorganizovanie verejného obstarávania, aby splnili všetky podmienky. "Žiadatelia boli však veľmi nemilo prekvapení, keď im došlo vyrozumenie z PPA, že nepredložili formulár žiadosti o nenávratný finančný príspevok vo forme určenej poskytovateľom," uviedla Remišová.

PPA totiž vyhlásila výzvu 22. mája 2015, o dva mesiace neskôr ju zmenila, ako aj formulár a posunula aj dátum uzávierky. "Pol roka vypisovali žiadatelia a čítali potrebné papiere a PPA ho zmenila päť pracovných dní pred ukončením uzávierky. Bol zmenený len v jednej jedinej vete," upozornila Remišová. Takto sa podľa nej pre formulár podarilo vylúčiť 29 subjektov. Ďalších 57 vylúčili z dôvodu nesplnenia podmienky týkajúcej sa finančných prostriedkov. "V súčasnosti táto výzva stále nie je ukončená, je v procese vyhodnocovania," skonštatovala Remišová.

Poslanci hnutia sa však pozreli na to, komu sa podarilo dotáciu získať. "Prijímateľom podpory vo výške 696.000 eur je spoločnosť Agroma a táto spoločnosť od roku 2015 dostala od PPA prostriedky vo výške takmer 2 milióny eur. Médiá túto spoločnosť spájajú s Ivanom Kmotríkom," upozornila Remišová. V kysuckom regióne a na Liptove sa do verejných obstarávaní zapájali dve firmy, a to Floretky a firma Ligneus.

"Firma Floretky preukazovala na základe zmluvy o vzájomnej spolupráci referencie a tiež technickú a odbornú spôsobilosť so spoločnosťou Riava Corporation, ktorá sídli na tej istej adrese ako v obstarávaniach večne druhá firma Ligneus, ktorá bola vo verejnom obstarávaní vždy, keď súťažila firma Floretky. Je teda dôvodné podozrenie na kartel," doplnila Remišová s tým, že preto podávajú podnet na Protimonopolný úrad SR.

Vyzývajú aj ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby rezort pripravil návrh na zlepšenie a stransparentnenie systému prideľovania dotácií. Verejné obstarávania by sa podľa hnutia mali robiť až po schválení projektu len pre tých, ktorí prejdú a pred podpisom zmluvy s PPA. Taktiež by mali byť žiadatelia informovaní lepšie o tom v akom stave je ich projekt, zverejňovať by sa mali všetky informácie vrátane hodnotiteľov.

"Netransparentné prostredie je živnou pôdou pre rôzne agentúry, ktoré oslovujú žiadateľov s tým, že vedia vybaviť, aby projekt prešiel, pretože majú známych v PPA a tvrdia, že ak nepôjdu cez nich, menší žiadatelia nemajú šancu. Taktiež navádzajú subjekty, aby nereálne zvyšovali výšku projektovej podpory," dodala Remišová s tým, že zriadiť by sa mali aj štátne poradenské centrá. Ministerku Matečnú vyzvala, aby výzvu PPA preverila a aby boli odškodnení žiadatelia, ktorým mali vzniknúť škody.

01 - Modified: 2024-03-24 09:08:01 - Feat.: - Title: Remišová gratuluje Korčokovi, druhé kolo označila za výzvu pre spoločnosť 02 - Modified: 2023-03-09 10:48:22 - Feat.: - Title: Remišovej rezort vyhlási výzvy pre najmenej rozvinuté regióny za viac než 12 miliónov eur 03 - Modified: 2023-01-18 10:22:16 - Feat.: - Title: Európska komisia poslala prvé zálohové platby Programu Slovensko 2021 - 2027, hovorí Remišová 04 - Modified: 2023-01-08 13:26:36 - Feat.: - Title: Úradnícka vláda by nebola správnym riešením, zhodli sa Raši a Remišová 05 - Modified: 2023-01-02 14:46:33 - Feat.: - Title: Stredové, pravicové a konzervatívne sily by mali vytvoriť silný blok, tvrdí Remišová
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
30. apríl 2024 21:43