Predseda parlamentu a SNS Andrej DankoTASR/A. Galica
StoryEditor

Nová volebná komisia zložila sľub. Bude riešiť financovanie strán

16.05.2016, 12:45
Autor:
TASRTASR

Členovia novej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán dnes zložili sľub do rúk predsedu Národnej rady SR Andreja Danka, prevzali si osvedčenie a oficiálne začali svoje funkčné obdobie.

Členovia komisie sľúbili na svoju česť, že budú funkciu vykonávať svedomite a nestranne a budú sa riadiť Ústavou SR a zákonmi. Predsedu komisie zvolí v tajnej voľbe májové plénum NR SR.

Strana Smer-SD poslala do komisie prorektora Akadémie Policajného zboru Mojmíra Mamojku a právnika Petra Repáka. Nominantom SNS je vedúci odboru správy nehnuteľností na Ministerstve obrany SR Vladimír Cipciar, Most-Híd nominoval advokáta Karola Nagya a #Sieť poslaneckého asistenta Martina Vahančíka.

Opozičná SaS posiela do komisie poslaneckého asistenta a právnika Andreja Pitoňáka, OĽaNO-NOVA bývalého vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka a exposlanca Jána Mičovského. Hnutie Sme rodina bude v komisii zastupovať referent bezpečnosti Vladimír Pčolinský a ĽSNS dôchodca Vladimír Zeman.

Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková opäť nominovala vedeckého pracovníka Slovenskej akadémie vied a právnika Eduarda Bárányho a predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová navrhla rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimíra Hiadlovského.

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár nominoval svojho námestníka Jozefa Szabóa a predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík kontrolóra NKÚ Juraja Kolaroviča.

Danko v príhovore povedal, že práve korektný priebeh volieb a poskytovanie metodickej pomoci bol jednou z kľúčových úloh predchádzajúcej volebnej komisie, ktorej funkčné obdobie skončilo práve dnes.

"Preberáte na seba veľkú zodpovednosť na celé volebné obdobie NR SR. Budete prvou komisiou, ktorá bude riadiť všetky voľby, teda krajské, voľby do samosprávy, prezidentské, do Európskeho parlamentu až po parlamentné v roku 2020," povedal Danko s presvedčením, že komisia vždy nájde zhodu a bude konať odborne a nestranne s cieľom vzbudiť dôveru verejnosti.

Zriadenie štátnej komisie priniesli volebné kódexy, ktoré sú účinné od júla 2015. Komisia má 14 členov, z ktorých desať delegujú parlamentné strany, zastúpenie členov za koalíciu a opozíciu je rovnaké. Po jednom členovi nominujú predsedovia ústavného a najvyššieho súdu, šéf NKÚ a generálny prokurátor.

Člen štátnej komisie je verejný funkcionár. Môže sa ním stať bezúhonný občan SR, ktorý má viac ako 35 rokov, trvalý pobyt na Slovensku, vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a je spôsobilý na právne úkony.

Funkcia člena štátnej komisie je nezlučiteľná s kandidatúrou na funkciu a s funkciou prezidenta SR, poslanca NR SR a EP, predsedu samosprávneho kraja a poslanca zastupiteľstva. samosprávneho kraja, starostu obce a poslanca obecného zastupiteľstva.

Štátna komisia je nezávislý orgán na kontrolu financovania politických strán a politických hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Dáva pokuty za porušenie pravidiel volebnej kampane a financovania politických strán. Jej funkčné obdobie sa začína dňom zloženia sľubu do rúk predsedu Národnej rady SR a končí sa dňom zloženia sľubu členmi novej štátnej komisie. Úrad štátnej komisie je na ministerstve vnútra.

01 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 02 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 05 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 23:25