StoryEditor

Poslanci prelomili Kiskovo veto. Opozícia sa obráti na Ústavný súd

06.12.2016, 08:28
Aktuálne prebieha 11. a zároveň posledná tohtoročná schôdza parlamentu.

Opozícia dá novelu Rokovacieho poriadku Národnej rady na Ústavný súd. Je totiž podľa nej protiústavná a siaha na práva opozície. Avizuje aj podania na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), ak bude siahané na práva poslancov. Informovali dnes predstavitelia opozičných strán SaS a OĽaNO-NOVA na tlačovej konferencii v parlamente po tom, čo poslanci koalície s pomocou nezaradených opäť schválili obmedzenia v pléne.

"Využijeme svoje právo a podnikneme kroky k tomu, aby sme podali podanie na Ústavný súd. Nemienime sa zmieriť s niečím takýmto nerozumným a zbytočným," reagoval na schválenie novely predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka.

Pozrite si v galérii najväčšie zmeny Rokovacieho poriadku

Novela podľa neho nie je rozumná ani spravodlivá a prinesie do pléna chaos. Šéfka klubu SaS Natália Blahová doplnila, že v prípade, ak bude siahané na práva poslancov v jednotlivých situáciách, "nebudeme váhať a budeme sa obracať aj na ESĽP".

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič zdôraznil, že poslancom nikto nemôže zobrať to, čo im dáva Ústava SR. "Budeme si brániť naše práva. Ústava stojí nad rokovacím poriadkom," uviedol Matovič, ktorý predpokladá, že Ústavný súd dá opozícii za pravdu a povie, že novela rokovacieho poriadku je protiústavná.

Na otázku, či bude dodržiavať rokovací poriadok a nebude používať transparenty, odpovedal, že sa bude riadiť ústavou. "Tá je nad rokovacím poriadkom. Budem dodržiavať ústavu," povedal Matovič s tým, že plagátov a transparentov sa nevzdá, keďže ústava mu to dovoľuje. "Budem Andrejovi Dankovi stále pripomínať, že zlodej riadi parlament," vyhlásil.


YouTube.com

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová z SaS kritizovala prelomenie veta prezidenta SR Andreja Kisku. "Vládna koalícia tak narušila rovnováhu medzi právom veľkých a menšiny," poznamenala s tým, že schválený rokovací poriadok je namierený proti opozícii. "Žiadnu slušnosť do parlamentu nevnesie, vnesie len chaos a reálne hrozí, že parlament bude viackrát paralyzovaný a nebude sa zaoberať zákonmi. Reálne hrozí, že sa budeme zamotávať a budeme sa zaberať len sami sebou," uviedla.

Novela rokovacieho poriadku má zabezpečiť, aby transparenty, letáky aj zvukovo-obrazové prezentácie zmizli z rokovacej sály. Poslanci, podpredsedovia parlamentu a ministri majú mať na svoje vystúpenia k návrhom obmedzený čas, prezident SR, predseda NR SR a premiér nie. Šéf parlamentu má dostať právo iniciovať disciplinárne konanie voči "neposlušným" poslancom.

Zmeny prešli spolu 79 hlasmi. Koalícia Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd dala 75 hlasov, štyri hlasy dodali nezaradení poslanci Alena Bašistová, Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek. Prelomili tak veto prezidenta Andreja Kisku. Hlave štátu sa zmeny v rokovacom poriadku nepozdávajú. Prezident upozorňoval na ich možný zásah do Ústavou SR garantovaných politických práv a slobôd, medzi ktoré patrí aj sloboda prejavu. V zákone videl aj možný neprimeraný politický tlak vládnej väčšiny zameraný na obmedzenie účinného výkonu politiky opozičnou menšinou.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-19 07:28:36 - Feat.: - Title: Poslanci dnes rokujú aj o zmenách vo fungovaní Fondu na podporu umenia 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-19 09:35:16 - Feat.: - Title: 13. dôchodok bude plnohodnotnou dôchodkovou dávkou, rozhodol parlament. Platnosť však museli posunúť 05 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 06:22