StoryEditor

Sulík s Matovičom uzavreli spoluprácu pri župných voľbách. Chcú privzať ďalšie dve strany

07.03.2017, 12:26
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA podpísali dnes dohodu o spolupráci vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC). Na tlačovej konferencii to oznámil šéf liberálov Richard Sulík s tým, že politické subjekty budú spolupracovať vo všetkých ôsmich krajoch.

Zatiaľ sa dohodli na troch kandidátoch na predsedov krajov, a to v Bratislavskom kraji na Jurajovi Drobovi, v Trenčianskom na Renáte Kaščákovej a v Banskobystrickom na Martinovi Klusovi (všetci SaS).

Kandidátov na krajských poslancov si SaS a OĽaNO-NOVA delia pol na pol. Ak je niekde nepárny počet, o poslanca navyše bude mať tá strana, ktorá nestavia kandidáta na predsedu kraja. V oboch stranách platí, že úspešní kandidáti na predsedov krajov, ktorí sú v súčasnosti poslancami Národnej rady SR, sa mandátu v zákonodarnom zbore vzdajú.

"Dnešným dňom vstupuje do platnosti dohoda medzi OĽaNO-NOVA a SaS o tom, že vo voľbách do VÚC budeme vo všetkých ôsmich krajoch postupovať spoločne. Aj keď niekde budú širšie koalície, budeme postupovať vždy spoločne," deklaroval Sulík.

To, že bude v krajských voľbách po prvý raz jednokolová voľba, považujú SaS a OĽaNO-NOVA za nešťastné. "Máme ale dostatok času sa riadne pripraviť aj za nových podmienok," uistil Sulík.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič upozornil, že VÚC rozhodujú ročne o viac ako miliarde eur.

"Rozhodujú o kvalite ciest, nemocníc, domovoch dôchodcov či školách, ktoré patria pod kraje. Slovensko a čestní ľudia si zaslúžia nádej. Chcú vidieť, že zodpovedné strany a hnutia spolupracujú. Naše dve strany dostali vo voľbách takmer štvrtinovú podporu zo všetkých platných hlasov, preto je zodpovedné, aby sme sa spoločne stali jadrom alternatívy, ktorá sa chce postaviť voči nezodpovednosti. Tú vo VÚC praktizuje najmä Smer-SD," povedal.

Matovič dodal, že k spolupráci chcú obe strany získať tiež mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie a pre niektoré z dohromady ôsmich krajov tiež Stranu maďarskej komunity.

01 - Modified: 2024-04-18 09:46:02 - Feat.: - Title: Samosprávy dostanú v máji celoročný podiel na dani z príjmu firiem, rozhodla Národná rada 02 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov 03 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 04 - Modified: 2024-02-25 13:34:51 - Feat.: - Title: "Všetko, čo je zákonné, je legitímne." Taraba hovorí o práve koalície mať šéfa SIS, Sulík o obchádzaní zákona 05 - Modified: 2024-02-06 09:24:32 - Feat.: - Title: Zdravotníctvo očami samosprávnych krajov: Problémy ambulancií už naozaj treba riešiť
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 09:18