StoryEditor

Gašpar obvinil Kollára, že klamal. Zoberte si všetky počítače, údaje odo mňa nedostanete, odkázal šéfovi polície

10.03.2017, 08:41
Šéf polície Tibor Gašpar reagoval na vypočúvanie šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára.

Šéf polície Tibor Gašpar na brífingu vyhlásil, že šéf hnutia Sme Rodina a poslanec Boris Kollár nehovoril pravdu o tom, že je ochotný vydať všetky elektronické zariadenia na preskúmanie komunikácie s mladistvou chovankyňou Čistého dňa.

"Pán poslanec odmietol vydať elektronické zariadenia dobrovoľným spôsobom. Čo ma mrzí, lebo verejne deklaroval, že to urobí," vyhlásil Gašpar. Podľa neho ich Kollár nevydal ani po tom, ako dostal príkaz od vyšetrovateľa. Pri výkone procesných výkonov bol prítomný aj generálny prokurátor SR a dozorujúci prokurátor z Galanty.

Kollár: Citlivé údaje zo mňa nedostanete

Šéf hnutia Sme rodina v reakcii odkázal policajnému prezidentovi, že mu žiadne citlivé údaje neposkytne. "Citlivé údaje, ktoré som vám spomenul, odo mňa určite nedostanete. Zoberte si všetky počítače, údaje zo mňa nedostanen, to tu vyhlasujem," povedal Kollár na brífingu.

Opozičný politik zároveň zdôraznil, že v jeho telefóne, ktorý polícia chcela, nie sú žiadne údaje súvisiace s údajne nevhodnou komunikáciou s dievčaťom z resocializačného zariadenia Čistý deň. "Celá moja slovná komunikácia bola odovzdaná polícii," zdôraznil.  

Kollár zopakoval, že za celou kauzou vidí snahu o jeho diskreditáciu predstaviteľmi strany Smer-SD, ale aj zakladateľkou Čistého dňa Zuzany Tománkovej Mikovej. Na ňu podáva šéf Sme rodina trestné oznámenie pre ohováranie.

Policajný prezident ďalej vyhlásil, že mladistvá podala trestné oznámenie už v novembri minulého roka. Prípad nebol medializovaný podľa Gašpara preto, aby nebolo marené vyšetrovanie. Poslancovi hrozia dva roky väzenia za ohrozovanie mravnej výchovy mládeže. 

4. novembra minulého roku bolo začaté stíhanie vo veci trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže podľa paragrafu 211 Trestného zákona. Neznámy páchateĺ mal mininimálne od začiatku roku 2014 z neztotožneného miesta prostredníctvom sociálnej siete oslovovať mladistvú osobu, spôsobom ktorý sa dá nazvať, že ju zvádza k záhalčivému a nemravnému životu, čo predpokladá skutoková podstata uvedeného trestného činu," povedal Gašpar na brífingu. 

Poslanec zvolal brífing na 14.20 hod. kde sa vyjadrí k novým skutočnostiam.

Poslanec polícii pomohol

Podľa Gašpara polícia žiadala mobilný telefón okrem iného aj preto, že sa v ňom mohli nachádzať rôzne aplikácie či účty, ktoré strážcom zákona mohli pomôcť pri vyšetrovaní prípadu.

Trestné oznámenie v tejto veci mala podať mladistvá a podľa Gašparových slov im pomohol poslanec, ktorý sa prihlásil ku komunikácii s dievčaťom".

Polícia sa šéfovi strany Sme rodina ozvala v stredu (8.3.) po tlačovej konferencii spoluzakladateľky a manželky riaditeľa centra Čistý deň Zuzany Tománkovej Mikovej. Tá upozornila na podľa nej amorálne správanie nemenovaného poslanca Národnej rady SR ku klientke centra a na zatajovanie informácií, keď bola nezvestná. Poslanec následne sám priznal, že si s dievčaťom písal.

Toto dievča podľa vlastných slov nekontaktoval prvý, vždy ho kontaktovalo ono samo. Ako prvý sa mu, ako tvrdí, ozval len vtedy, keď na sociálnej sieti videl pátranie. Pýtal sa ho, či je v poriadku, na čo mu dievča odpísalo, že áno. Tvrdí, že sa s dievčaťom nikdy nestretol, nevedel, koľko má rokov, ani že je klientka resocializačného zariadenia.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 05 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
23. apríl 2024 13:38