StoryEditor

Sagan dosiahol svoj najväčší úspech. Bolo to supernáročné, povedal v cieli

03.04.2016, 15:51
Autor:
hašhašTASRTASR
Boli to supernáročné preteky, povedal v cieli Peter Sagan. Je iba piatym úradujúcim majstrom sveta, ktorý dokázal vo Flámsku triumfovať.

Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom jubilejného 100. ročníka belgickej klasiky Okolo Flámska. Jazdec Tinkoffu triumfoval na 255 km dlhej trati z Brúg do Oudenaarde pred Švajčiarom Fabienom Cancellarom a pripísal si na konto najväčší úspech v profikolotoči.

Posledné metre víťaznej jazdy Petra Sagana

Sagan sa stal po Louisonovi Bobetovi, Rickovi van Looyovi, Eddym Merckxovi a Tomovi Boonenovi iba piatym mužom v histórii, ktorý vyhral prestížny "monument" v dúhovom drese úradujúceho majstra sveta. Tretí skončil Belgičan Sep Vanmarcke.

"Boli to supernáročné preteky od začiatku až do konca. Po sto kilometroch som mal menšie problémy. Bolo tam veľa pádov a musel som meniť obe kolesá. Aj vďaka môjmu tímu som sa však dostal na dobré pozície. Dnešný triumf by som chcel venovať dvom cyklistom Antoineovi Demoitiemu a Daanovi Mynheerovi, ktorí minulý týždeň zomreli. Chcem si toto víťazstvo patrične vychutnať a potom už začnem myslieť na ďalšiu klasiku Paríž-Roubaix," povedal Sagan v rozhovore pre stanicu Eurosport Sagan, ktorý koncom marca ovládol klasiku Gent-Wevelgem.

Sagan v cieli oslavoval

Winner!

Posted by Peter Sagan on Sunday, April 3, 2016

Na flámskych cestách rozhodol o svojom triumfe 15 km pred cieľom pri stúpaní na posledný "kockový" kopec Paterberg, po ktorom sa odpútal od Vanmarckeho. V záverečnej rovinatej časti pretekov svoj náskok ešte zveľadil a odolal náporu trojnásobného šampióna Cancellaru, ktorý vo Flámsku nenašiel premožiteľa pred dvomi rokmi, keď práve na Paterbergu striasol zo seba Sagana.

"Pred poslednou sériou kopcov bola situácia veľmi zaujímavá. Každý sa snažil atakovať, až sme sa ocitli v neveľkej skupine, v ktorej to ťahali iba Gatto s Devolderom. Boli tam štyria ľudia zo Sky, to nebolo dobré. Potom som mal šťastie, že atakoval Michal Kwiatkowski, a to sa mi hodilo, bol to rozumný počin. Bol som práve za ním, tak som sa chytil a chcel ho v tom aj podporiť. Stavil som všetko na útok už viac ako 30 km pred cieľom. Poznám veľmi dobre Paterberg a Fabian mi pred dvomi rokmi nastúpil rovnako ako ja dnes Sepovi, takže za to som veľmi rád. Vyhral som stý ročník a snáď je to špeciálne aj tým, že aj v ženskej časti vyhrala majsterka sveta, takže celkom špeciálny deň," popísal preteky. 

"Taktika bola jasná - chcel som prísť do cieľa sám a som rád, že  sa mi to podarilo. S takými jazdcami, ako sú Cancellara a Vanmarcke, sa ťažko spolupracuje," priznal 26-ročný Sagan, ktorý je historicky prvým slovenským víťazom Okolo Flámska. Sto kilometrov pred cieľom sa preteky skončili pre jedného zo spolufavoritov Belgičana Grega van Avermaeta, ktorý si po páde zlomil kľúčnu kosť.

Sto kilometrov pred cieľom sa preteky skončili pre jedného zo spolufavoritov Belgičana Grega van Avermaeta, ktorý si po páde zlomil kľúčnu kosť.

Výsledky pretekov Okolo Flámska:

1. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) 6:10:42 h, 2. Fabian Cancellara (Švajč./Trek-Segafredo) +25 s, 3. Sep Vanmarcke (Bel./Lotto Soudal) + 27, 4. Alexander Kristoff (Nór./Kaľuša), 5. Luke Rowe (V. Brit./Team Sky), 6.Dylan van Baarle (Hol./Cannondale Pro Cycling), 7. Imanol Erviti Ollo (Šp./Movistar), 8. Zdeněk Štybar (ČR/Etixx-quickStep), 9. Dimitri Claeys (Bel./Wanty-Groupe Gobert), 10. Niki Terpstra (Hol./Etixx-QuickStep) všetci +45

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
18. apríl 2024 22:57