StoryEditor

Pavúči muž zdolal kubánsky holet Hilton (video)

05.02.2013, 15:22
Francúzsky lezec vyliezol na strechu najväčšieho hotela režimu Fidela Castra.

Slávny francúzsky lezec Alain Robert (na snímke) zdolal jeden zo symbolov komunistickej Kuby. Bez pomôcok či akéhokoľvek istenia. Použil iba horolezecké topánky, holé ruky a vrecko s magnéziom. Na strechu najväčšieho kubánskeho hotela vyliezol približne za 30 minút za povzbudzovania fanúšikov a ľudí stojacich pred hotelom.

Americký Hilton

Strechu 126 metrovej a 27-poschodovej budovy dosiahol v pondelok popoludní miestneho času. „Než začnete, je to vždy trochu ťažké, ale potom mi je krásne. Cítim sa znovuzrodený a slobodný,“ vyhlásil. Lezec prezývaný pavúči muž mal strach hlavne z fasády budovy, keďže bola v havarijnom stave. Kedykoľvek sa mohol kúsok odtrhnúť.

Hotel pôvodne vlastnili Američania a niesol meno Hilton. Keď sa Fidel Castro a jeho ľudia v roku 1959 chopili moci, budovu znárodnili a premenovali na Habana Libre. Najväčší hotel na Kube patrí od roku 1996 španielskej firme Sol Melía. Pýši sa 569 izbami, bazénom a strešným barom.

Zdolané méty

Na vrchol hotela sa vydal deň po parlamentných voľbách. Táto budova pritom nie je jeho najvyššia zdolaná méta. Pavúči muž vyliezol na viac než 85 výškových budov. Okrem parížskej Eiffelovej veže zdolal aj najvyššiu budovu sveta dubajskú Burdž Chalifu vysokú 828 metrov. Vtedy však na to potreboval viac než 6 hodín.

S horolezectvom začal už v detstve. Prvú skúsenosť s budovou zažil, keď si zabudol doma kľúče, nečakal na príchod rodičov a vyliezol na ôsme poschodie. V roku 1982 utrpel dve zranenia, jedno v januári a druhé v septembri. Spôsobil si vtedy početné zlomeniny a dodnes pociťuje permanentné závrate. Lekári mu vtedy určili 60 percentnú mieru invalidity. Tvrdili, že už nikdy nebude liezť. Do šiestich mesiacov sa ku horolezectvu vrátil.

menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
08. máj 2024 22:06