Ľudia kopú cez trosky zničených domov pri skale, ktorá spadla po zemetrasení v meste Imi N‘tala neďaleko marockého mesta Marrákeš. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Horami sa nesie pach smrti. Záchranári v Maroku hľadajú aj po takmer piatich dňoch od zemetrasenia telá

13.09.2023, 19:00
Autor:
ČTKČTK

Buldozéry, záchranné tímy a marocké zložky prvej pomoci tu teraz nepretržite pracujú v snahe prehrabať sa troskami a nájsť osem až desať tiel ľudí, ktorých sa doteraz nepodarilo vyslobodiť.

Zbúranou dedinou Imi N‘Tala vysoko v marockom pohorí Atlas sa nesie zápach smrti. Je to už takmer päť dní, čo ničivé zemetrasenie odrezalo kus hory týčiacej sa nad osadou, jej domy zrovnalo so zemou a zabilo takmer stovku jej obyvateľov. Napísala o tom dnes agentúra AP.

Buldozéry, záchranné tímy a marocké zložky prvej pomoci tu teraz nepretržite pracujú v snahe prehrabať sa troskami a nájsť osem až desať tiel ľudí, ktorých sa doteraz nepodarilo vyslobodiť.

Hora sa rozpadla na dve

"Tá hora sa rozpadla na dve a začala padať. Domy boli úplne zničené," hovorí jeden z miestnych, zatiaľ čo sleduje, ako záchranári hľadajú zavalené telá, vrátane tela jeho sestry. "Niektorí ľudia prišli o všetok dobytok. Nezostalo nám nič okrem toho, čo máme na sebe. Všetko je preč, "dodáva.

Scéna v dedine Imi N‘Tala, kde žijú hlavne pastieri a farmári a ktorú zemetrasenie pripravilo o 96 obyvateľov, je typickým obrazom desiatok podobných miest rozosiatych pozdĺž krivolakých horských ciest južne od Marrákeša: muži v darovaných dželabách, tradičnom berberskom odeve, starostlivo rozkladajú koberčeky v prachu a kameňoch, aby sa pomodlili; hýkajúci osli sa míňajú s okoloidúcimi, ktorí si upchávajú nosy pred pachom rozkladajúcich sa tiel.

image

Počet obetí zemetrasenia v Maroku stúpol na vyše 2900

Počet mŕtvych a zranených rastie s tým, ako záchranári prenikajú do čoraz zapadnutejších dedín v horách, nachádzajú ďalších mŕtvych a zranených posielajú do nemocníc. Marocké úrady upravili bilanciu obetí na životoch naposledy v utorok, a to na na 2901. OSN odhaduje, že zemetrasenie z noci z piatka na sobotu o sile 6,8 stupňa celkovo postihlo 300-tisíc ľudí.

Situácia sa však postupne mení oproti hodinám a dňom bezprostredne po katastrofe.

Z domov smrtiace pasce

Kráľ Muhammad VI. navštívil nemocnicu zhruba 60 kilometrov severne od Marrákeša a daroval krv. Do radu horských dedín vrátane Imi N‘Taly konečne dorazila pomoc. Čiastočne dláždené cesty teraz lemujú biele a žlté stany.

Neďaleko sú vyskladané pyramídy fliaš s vodou a kartónov mlieka. Dobrovoľníci, ktorí prišli do postihnutého regiónu z väčších marockých miest, podávajú z nákladných vozidiel hlinené hrnce a balíky potravinovej pomoci.

Televízne štáby z Francúzska, Španielska a stanice Al-Džazíra sa pripravujú na živé vstupy, zatiaľ čo sa marockí záchranári - spolu s tímami z Kataru, Španielska a medzinárodných mimovládnych organizácií - prebíjajú troskami k žene zavalenej pod napoly zbúraným domom.

image

Maroko sa po najničivejšom zemetrasení za sto rokov zdráha prijať pomoc. Ponuky sa mohli stratiť v byrokracii

Pravdepodobne však bude po smrti, keďže - na rozdiel od stavieb, ktoré sa zrútili pri tohtoročnom zemetrasení v Turecku a Sýrii - tunajšie domy z pálených tehál sa po zrútení rozpadnú na hlinenú suť a uväzneným ľuďom nezostane priestor na dýchanie, vysvetľuje Patrick Villadry z francúzskeho záchranného tímu ULIS.

Politika bráni pomoci

Maroko výrazne obmedzilo objem pomoci, ktorú v reakcii na katastrofu vpustilo do krajiny, a dalo zelenú záchranným tímom len zo štyroch krajín - Španielska, Británie, Spojených arabských emirátov a Kataru - a tiež niektorým mimovládnym organizáciám. Villadryov päťčlenný tím z Nice so štyrmi psami je jednou z mála francúzskych neziskových organizácií, ktoré sa dostali na miesto nešťastia. Dorazil už v sobotu.

Hoci marocká vláda vysvetľuje, že zle koordinovaná pomoc by bola "kontraproduktívna", obyčajní Maročania vnímajú túto argumentáciu nanajvýš skepticky. Rovnako to vidí Brahím Aít Blasrí. Zatiaľ čo sleduje prácu záchranárov, hovorí: "To nie je pravda. Je v tom politika."

image

Najtragickejšie zemetrasenie za 60 rokov. V Maroku je takmer 2500 mŕtvych, záchranári prehľadávajú sutiny

Na mysli má rozhodnutie marockých úradov neprijať ponuku pomoci od krajín, ako sú Spojené štáty či Francúzsko. Do Maroka neodcestoval ani špeciálny tím českých hasičov, ktorý bol v pohotovosti od soboty, ale nedostal oficiálny súhlas Rabatu s nasadením.

"Musíme odložiť svoju hrdosť. Toto je už príliš," dodal Blasrí.

01 - Modified: 2023-09-12 16:22:52 - Feat.: 1 - Title: Počet obetí zemetrasenia v Maroku stúpol na vyše 2900 02 - Modified: 2023-09-12 10:27:58 - Feat.: 1 - Title: Maroko sa po najničivejšom zemetrasení za sto rokov zdráha prijať pomoc. Ponuky sa mohli stratiť v byrokracii 03 - Modified: 2023-09-11 21:28:28 - Feat.: 1 - Title: Počet obetí zemetrasenia v Maroku stúpol na vyše 2860, oznámil tamojší rezort vnútra 04 - Modified: 2023-09-11 16:56:11 - Feat.: 1 - Title: Počet obetí zemetrasenia v Maroku sa zvýšil na 2681
01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 03 - Modified: 2024-04-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu 04 - Modified: 2024-04-04 06:44:18 - Feat.: - Title: Na Taiwane vyslobodili šiestich mužov, ktorí ostali uväznení po zemetrasení. Záchranné práce pokračujú 05 - Modified: 2024-04-04 06:49:04 - Feat.: - Title: Oblasť pri Fukušime zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy cítili aj v Tokiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:10