StoryEditor

Peugeot v dlhodobom teste obstál. S jedinou chybou

22.05.2014, 00:28
Po 35 tisícoch kilometrov môžeme model 508 SW ako firmené auto odporúčať. Zlomil sa nám len ventil na pneumatike.

lužobné auto manažéra musí spĺňať viacero na prvý pohľad možno protichodných požiadaviek. Musí byť reprezentatívne, bezpečné, spoľahlivé, pohodlné a v neposlednom rade musí mať nízke náklady na prevádzku. Vybrať také a pritom rešpektovať aj firemné zvyklosti, ktoré často limitujú výber značky, nie je jednoduché. Na prvý pohľad je Peugeot 508 SW typicky francúzsky – ponúka precízne spracovanie a nadčasovú techniku. Presvedčili sme sa o tom na vlastnej koži. Priestranné kombi s označením SW sme dôkladne preverili v rámci náročného dlhodobého testu. Počas necelého roka sme s ním najazdili 35-tisíc kilometrov, približne 5-tisíc mesačne. Testované auto malo najsilnejší motor a výbavu GT. Kombi 508 nás v mnohom milo prekvapilo, no objavila sa aj malá porucha.

Auto nielen pre Európu

Robustne pôsobiaca päťdverová karoséria radí model 508 SW niekde medzi strednú a vyššiu strednú triedu. Centimetre navyše cítiť vnútri auta, interiér je skutočne priestranný, no na druhej strane kombi svojimi rozmermi nie je nemotorné, a to ani v hustej premávke.

Model 508 je verný aktuálnej firemnej tvári značky. Mohutná predná časť má veľkú masku chladiča, ktorá spolu s čírymi svetlometmi evokuje výraz tváre šelmy. Chválime svetelný výkon. Cez deň je auto dobre viditeľné vďaka LED svetlám, v noci cestu osvetľujú natáčacie xenóny. V zadnej časti má kombi verzia červené, horizontálne tvarované svetlá, nárazník zdobí dvojica veľkých chrómových výfukov, naznačujú výkonový potenciál auta. Luxusne pôsobiacemu interiéru dominuje palubná doska

s jednoduchým a elegantným štýlom. Mohla by mať však viac odkladacích miest.Na palube je viac prvkov nadštandardného vybavenia, ako napríklad „head-up“ displej, bezkľúčový prístup a štartovanie, parkovací asistent alebo panoramatická presklená strecha. Pravému kombi nemôže chýbať veľký batožinový priestor, jeho objem je 660 litrov. Operadlá delených sedadiel možno sklopiť jedným pohybom a vytvoriť rovnú podlahu. Náklad sa jednoducho fixuje pomocou siete a viacerých úchytov.

Tichá sila

Veľké, čiže aj relatívne ťažké kombi s celkovou hmotnosťou približne 2 tony sa na cestespráva mimoriadne pokojne. Veľkopriemerové kolesá majú športové pneumatiky s rozmerom 235/40 R19. S nimi súvisí jediná porucha, ktorá sa počas dlhodobého testu vyskytla. Na jednom kolese sa zlomil hustiaci ventil. Auto okamžite informovalo o strate tlaku na centrálnom displeji, do najbližšieho pneuservisu sme sa dostali po namontovaní dojazdového rezervného kolesa.

Turbodiesel so silou 204 koní pracuje ticho a dostatočne úsporne. Pri bežnom režime jazdy si nový Peugeot 508 SW vypýta približne osem litrov nafty na sto kilometrov, v mimomestskej premávke aj o dva litre menej. Peugeot 508 patrí medzi vydarené autá svojej kategórie. Ako jeden z mála sa môže porovnávať s etalónom fleetu, Volkswagenom Passat. Iste aj preto sa presadil aj medzi firemnými vozidlami. Je to solídny model s nadštandardnou kvalitou. Presvedčil nás o tom počas nášho dlhodobého testu. Tvrdé zaobchádzanie v kombinovaných podmienkach prevádzky zvládol bez zaváhania. 

Snímky: Autor

01 - Modified: 2006-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Marihuana sa dá aj vypiť. Legálne
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 22:17