StoryEditor

Osem tipov ako predísť nehode. Takto sa jazdí na jeseň

18.09.2014, 08:08

Iste ste už čítali odporúčania, ktoré dookola radia používať kvalitné pneumatiky a dobre nastavené svetlá či funkčné stierače. Samozrejme s nimi súhlasím, no teraz ponúknem rady, ktoré nestoja vôbec nič a predstavujú na ceste ohromný rozdiel. 

1. Keď začína pršať, cesta môže byť veľmi šmykľavá – pre letné pneumatiky takmer ako pri námraze v zime. Prečo? Zmiešaním vody s prachom na asfalte vznikne mazľavý povrch. To platí približne pre prvých 15 až 20 minút dažďa. Keď už prší dlho, situácia sa podstatne zlepší, lebo voda povrch spláchne a adhézia vzrastie. Nepodceňujte preto tieto situácie.

2. Skontrolujte filter vetrania. Nech nie je zanesený. Hrozí časté rosenie okien a zlá viditeľnosť. Klimatizácia je skvelá vec, ak funguje správne, rosenie okien je prakticky nemožné.

3. Všetky autá dnes majú ABS. Ak treba prudko brzdiť, neváhajte, nebojte sa a dupnite na brzdu (so stlačenou spojkou pre manuálne prevodovky). Aj keď nie je auto všetkými štyrmi kolesami na rovnakom povrchu, nie je dôvod na obavy. O všetko sa postará elektronika, auto ostane smerovo stabilné. Ak ste doposiaľ ABS na suchom alebo mokrom povrchu neaktivovali – nedupli ste na brzdu dostatočne razantne, určite si to vo vhodných podmienkach vyskúšajte. 

4. Niektorí ľudia v hmle podvedome zrýchľujú. Tá totiž vytvára optickú ilúziu, že idú pomaly a začnú pridávať. Práve naopak, keď nie je dobrá viditeľnosť, spomaľte. 

5. Vždy si kontrolujte, či máte v daždi alebo hmle zapnuté „skutočné“ svetlá. Nestačí len štandardné denné svietenie. Hlavne ak vaše auto nesvieti pri denných svetlách aj vzadu. Navyše aj keď sa zdá, že bez stretávacích svetiel občas vidíte lepšie, je dôležité, aby ste boli pre ostatných viditeľní. Hmlovky používajte správne, napríklad hlavne tie zadné dokážu znepríjemňovať šoférovanie vodičom za vami. Navyše v hmle nepoužívajte diaľkové svetlá, všetko zhoršujú. 

6. Jazdite s odstupom. Mnohí majú tendenciu sa v hmle alebo v daždi vej noci za niekoho zavesiť. To je veľmi zlé. Čo ak auto pred vami zíde z vozovky? Čo ak narazí do stojaceho auta pred ním? Čo ak nezvládne riadenie a dostane šmyk, alebo len prudko zabrzdí? V zhoršených poveternostných podmienkach si udržujte minimálny odstup tri až štyri sekundy. 

7. Ak je hmla veľmi hustá, mnohí sa rozhodnú zastaviť. To je v poriadku, ak to neurobíte uprostred cesty, ktorou ste išli. Snažte sa zastaviť nielen na krajnici, ale celým autom mimo cesty na bezpečnom mieste (parkovisko, odpočívadlo, bočná cesta). Keď situácia prinútila na danom mieste zastaviť vás, je veľmi pravdepodobné, že takto sa budú správať aj ďalší vodiči. Vytvorte preto bezpečný priestor. 

8. Dajte si pozor na zhnité lístie/blato na kraji cesty. Sú mimoriad ne klzké a nedržia stopu. Ak už na nich treba brzdiť, neváhajte a tlačte pedál brzdy do podlahy. O ostatné sa postará systém ABS. 

Marian Čabák - inštruktor školy šmyku SuperDRIVE 

01 - Modified: 2006-10-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: LIGA MAJSTROV -- 3. KOLO
01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 17:19