StoryEditor

Top Gear má problém. Clarksona obviňujú z rasizmu

08.05.2014, 11:23
Autor:
dpidpi
Britský bulvár ukázal video, kde vraj použil slovo „nigger“ a následne iné s ďalšou narážkou.

Populárny britský moderátor Jeremy Clarkson, ktorý je súčasťou relácie Top Gear, má za sebou dve vážne upozornenia a pravdepodobne ho môže čakať koniec. Britský bulvárny denník Daily Mirror ukázal scénu, ktorá sa doteraz nemala na obrazovkách nikdy odvysielať. Clarkson na nej stojí pred dvojicou áut a hovorí detskú riekanku. Jej slová sú, „Eeny, meeny, miny, moe. Catch the tiger by the toe“. Avšak podľa Dialy Mirror Clarkson nepoužil slovo „tiger“, ale „nigger“, teda neger. Riekanka by s týmto slovom nabrala úplne iný rozmer. Zo zvukovej stopy nie je však vôbec zrejmé, čo moderátor vlastne povedal.

Hra so slovíčkami 

Aj napriek tomu, že to nedokázali potvrdiť ani experti, ktorí video skúmali, musel sa Clarkson ospravedlniť. Učinil tak na sociálnej sieti Twitter, ale aj prostredníctvom videa. Tvrdí, že sporné slovo nikdy nepoužil. Od televízie BBC, pod ktorú Top Gear patrí, navyše dostal varovanie, aby sa obdobné incidenty už neopakovali. 

Neubehlo však ani pár dní a britské mediá ukázali iné zábery, kde Clarkson na natáčaní v Barme, kde nepriamo označil jedného miestneho muža slovom „slope“. Slovo má samozrejme viacero významov, no týmto výrazom sa v Spojených štátoch či Austrálii hanlivo označujú ázijskí prisťahovalci. 

Trojica má vystúpiť aj v Prahe

Incident, ktorý až teraz BBC prešetruje, sa objavil na záberoch, kde stojí dvojica moderátorov pred práve dokončeným mostom. Clarkson vtedy zahlásil "That is a proud moment, but there is a slope on it.”. Bez televíznych záberov sa dá táto veta jednoducho preložiť, že je Clarkson hrdý, ale nakláňa sa (most), čo mu potvrdí v zápätí aj druhý moderátor. Problém je ale v tom, že po moste ide v ten istý moment aj jeden z miestnych. Teda slovné spojenie sa môže chápať, aj tak, že je síce hrdý, no na moste je nejaký „slope“.

Producent Top Gearu sa za Clarksona postavil a všetky obvinenia odmieta. Pri slovnom spojení so „slope“ povedal pre BBC, že sa relácia vyrába primárne pre britský trh, kde sa toto slovo vôbec neberie ako urážka. Prví fanúšikovia však už podľa správ denníka Dialy Mirror, ktorý priniesol video, kde Clarskon údajne použil zakázané slovo, bojkotuje ich vystúpenie na Barbadose. To sa má konať o dva týždne. Navyše trojica moderátorov Top Gearu má prísť na konci júna aj do Prahy, kde sa ukážu po prvýkrát v Česku. Teda pokiaľ sa situácia s postavením Jeremy Clarksona nezmení. 

Relácia Top Gear je známa najmä tým, že informácie o autách podáva úplne iným spôsobom ako klasické média a z testov robia moderátori veľkú šou, ktorú si pozrú aj ľudia bez akéhokoľvek vzťahu k motorizmu či autám. Veľkú úlohu hrá aj humor, no v najbližších dňoch sa rozhodne o tom či ešte ten Clarksonov budú fanúšikovia počuť. Navyše po týchto incidentoch sa objavila iniciatíva úplne zrušiť vysielanie Top Gearu v Spojených štátoch amerických. 

Snímy: BBC

Zdroj: BBC

01 - Modified: 2006-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cena ropy klesla pod 70 dolárov
01 - Modified: 2024-04-07 05:39:21 - Feat.: - Title: Svetové médiá o našich voľbách: Víťazstvo proruského populistu nad prozápadným kandidátom 02 - Modified: 2024-03-22 07:38:40 - Feat.: - Title: Nečakaný hráč v oblasti umelej inteligencie. BBC vytvorí vlastný model AI s využitím svojich databáz textov 03 - Modified: 2024-02-12 12:02:20 - Feat.: - Title: Putinov ťah zaskočil svetových lídrov a získal Rusku čas. Ekonomika však tlak Západu dlho nevydrží, píše BBC 04 - Modified: 2024-01-03 14:22:36 - Feat.: - Title: Slovenská špiónka v srdci britskej BBC. Agentka Vora poskytovala informácie ŠtB 05 - Modified: 2023-12-06 17:30:00 - Feat.: - Title: Podivné manévre Si Ťin-pchinga a náhle zmiznutia mocných. Infarkt v bazéne je v Číne ako pád z okna v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 03:27