Elektromobil, ktorý zmenil svet a ukázal, že aj tieto autá sú úplne pripravené na každodenné používanie. Tesla aktuálne ponúka so svojím najlepším elektromobilom dojazd vyše 500 kilometrov a špičkové parametre, za ktoré by sa nehanbilo ani superšportové auto. Navyše ho je už možné nabíjať zadarmo aj pri cestách na Slovensku. Pri Zvolene sa nachádzajú originálne nabíjačky od Tesla Motors.Archív HN
StoryEditor

Vodič Tesly sa spoľahol na autopilota. Auto nabúralo do odstavenej dodávky

08.06.2016, 00:00
Spoliehať sa slepo na asistenčné systémy a zverovať im riadenie sa nemusí vyplatiť, presvedčil sa o tom vodič Tesly S, ktorý v hustej premávke na švajčiarskej diaľnici nabúral do dodávky.

Vodič Tesly menom Chris išiel v kolóne po diaľnici A1 zo Sant Gallene do Winterthuru, píše portál iDnes.cz. Ovládanie auta čiastočne odovzdal adaptívnemu tempomatu a systému udržiavania v jazdnom pruhu. Auto však nezareagovalo na poškodenú dodávku odstavenú pri ľavej krajnici.

Chris priznal, že sa spoliehal na reakciu auta. Adaptívny tempomat totiž vie sám spomaliť, prípadne zastaviť za predchádzajúcim vozidlom. „Keď auto správne spomalí tisíckrát, budete mu veriť, že to nabudúce urobí tiež,“ obhajuje sa Chris. Auto je tiež vybavené systémom núdzového brzdenia.

Tesla v rámci balíka funkcionalít, vďaka ktorému vie jazdiť v čiastočne autonómnom režime (teda bez zásahu vodiča), tiež zvládne sama vybrať oblúky a udržiavať smer medzi čiarami namaľovanými na ceste. „Auto držalo smer veľmi dobre, ale rozhodlo sa zrýchliť a systém núdzového brzdenia vôbec nezareagoval,“ opisuje. Auto išlo podľa vodiča rýchlosťou okolo 20 km/h a začalo zrýchľovať a potom šofér zasiahol, stretu už však nezabránil. Chrisova Tesla má zničený celý predok, oprava bude stáť minimálne okolo 4000 eur.

Tesla v užívateľskom manuáli varuje, že adaptívny tempomat nemusí zachytiť všetky prekážky pri rýchlostiach nad 80 kilometrov za hodinu. Špeciálne zmieňuje stojace vozidlá v situáciách, keď auto idúce vpredu opustí jazdný pruh a stojaci objekt, cyklista alebo chodec, sa náhle objaví pred vozidlom. Reálna situácia na švajčiarskej diaľnici bola veľmi podobná.

Existujú aj iné prípady, kedy autopilot Tesly nestihol zareagovať včas a došlo ku zrážke s iným vozidlom. Ku koncu videa je vidieť, ako sa automobil nevedel rýchlo zaradiť do pruhu a narazil do auta vo vedľajšom jazdnom pruhu.

01 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 03 - Modified: 2024-04-15 09:40:44 - Feat.: - Title: Tesla zvažuje prepustenie až pätiny pracovnej sily, tvrdia zamestnanci. Má problémy s predajom 04 - Modified: 2024-04-10 08:08:37 - Feat.: - Title: Nehoda za tunelom Sitina smerom do Petržalky. Polícia odkláňa dopravu 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 21:43