StoryEditor

Tesla nie je lídrom autonómnej jazdy, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Čo sa stalo?

24.01.2018, 15:00
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Tesla výrazne zaostáva. Podľa analytickej spoločnosti Navigant Research je dokonca na chvoste v oblasti autonómnej jazdy.

Kto by to bol ešte nedávno povedal. Analytická spoločnosť Navigant Research porovnala 19 firiem, ktoré vyvíjajú autá s autonómnou jazdou, no a výsledky prekvapili. V kategórii lídrov je päť automobiliek, medzi nimi napríklad General Motors, Volkswagen a Ford. Navigant tvrdí, že je veľký rozdiel medzi tým, ako firmy vníma verejnosť a skutočnými výsledkami či schopnosťami.

Štúdia Navigantu hodnotí nielen technickú úroveň autonómnej jazdy, ale aj zázemie, stratégiu a zdroje pre pretavenie plánov od čistého papiera až po reálny produkt alebo službu.

Apple, Uber, Honda a Tesla skončili na chvoste. Nás bude zaujímať najmä posledná menovaná automobilka. Bola jednou z prvých firiem, ktoré priniesli „autopilota“. Zdá sa však, že momentálne ťahá za kratší koniec. Prečo je to tak?

Navigant Research

​Navigant tvrdí, že po ukončení spolupráce s jedným z kľúčových dodávateľov Tesla nedokázala zachovať úroveň so svojím vlastným systémom. "Kým spoločnosť Tesla agresívne podporovala Autopilota, od ukončenia vzťahu s firmou Mobileye spoločnosť zápasí s dosiahnutím rovnakej úrovne funkčnosti s vlastným vyvinutým systémom," tvrdí Navigant.

Bývalý „šéf svorky" Ford „prenechal“ priestor General Motors. GM si od minulého roka veľmi polepšilo. Navigant však vysvetľuje, že pokles Fordu nemá príčinu v jeho nedostatkoch, ale vo veľmi kvalitnej konkurencii.

Zahanbiť sa nedali ani Daimler, BMW či Volkswagen. Uvidíme, ako sa celá situácia okolo autonómnej jazdy bude vyvíjať. Pre Teslu a jej investorov štúdia nie je príliš potešujúca. Ak popremýšľate, ktoré firmy najviac masírujú reklamou a marketingom verejnosť o svojej autonómnej jazde, sú to práve Tesla a Apple. Realita však môže byť úplne iná.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 04 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 05 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 21:01