StoryEditor

Škoda na slávnom okruhu stanovila rýchlostný rekord. Je zaujímavé, ako to Kodiaq RS dosiahol

14.06.2018, 12:10
Za volantom sedela v pripravovanej výkonnej českej novinke Kodiaq RS známa automobilová pretekárka Sabine Schmitzová.

Dlhé očakávania fanúšikov značky Škoda sa naplnili a automobilka už v októbri plánuje svetovú premiéru nového ostrého modelu Kodiaq RS. Vysokovýkonný automobil sa výrobca rozhodol pred premiérou otestovať na slávnom nemeckom okruhu Nürburgring.

Úseky na legendárnej Severnej slučke sú známe mnohým fanúšikom motoristického športu na celom svet. Žiadna iná trať totiž nie je náročnejšia, nikde inde sa vodiči a ich automobily nepriblížia viac k svojim limitom, než na tomto okruhu v nemeckom regióne Eifel.

Škoda teda zverila novinku v maskovaní do rúk známej automobilovej pretekárky Sabine Schmitzovej, ktorá na Nürburgringu pravidelne štartuje v okruhových majstrovstvách a v 24-hodinových pretekoch.

Sama pretekárka odhaduje, že tento okruh už prešla viac ako 30-tisíc krát. Cíti sa tu teda ako doma a teraz sadla za volant ostrého sedemmiestneho SUV.

Okrem dizajnových verzií Scout či Sportline pribudne do ponuky koncom tohto roka aj spomínaný športový variant, ktorý bude disponovať dvojlitrovým Bi-TDI naftovým agregátom s výkonom 176 kW (239 koní) a najvyšším krútiacim momentom rovných 500 Nm.

Spomínaný motor bude dodávaný výhradne do modelu Kodiaq RS. Okrem toho bude mať vodič možnosť využiť adaptívny podvozok DCC vrátane voliteľného profilu jazdy Driving Mode Select, progresívne riadenie a pohon všetkých kolies.

„Škoda Kodiaq RS ma na trati skutočne baví,“ hovorí Sabine Schmitzová. „ŠKODA s modelom naplno využila potenciál veľkého SUV. Pokojne si viem predstaviť, že v budúcnosti by som Kodiaq RS na Nordschleife stretávala častejšie,“ dodáva Schmitzová.

Po úspešnom absolvovaní niekoľkých kôl sa známej automobilovej pretekárke dokonca podarilo stanoviť rýchlostný rekord. Okruh s dĺžkou 20,832 kilometra prešla za 9:29:84 minúty.

Kodiaq RS sa teda stal najrýchlejším sedemmiestnym SUV modelom na okruhu Nürburgring. Dôležité je tu však zdôrazniť, že ide o "kategóriu" sedemmiestnych športovo-úžitkových modelov.

​To je zaujímavý marketingový trik značky, keďže v skupine klasických ostrých SUV automobilov by to Kodiaq RS proti konkurencii ako Mercedes GLC 63 AMG či BMW X5 M určite nezvládol. Takto sa však, uvidíme dokedy, Škoda môže spokojne chváliť rýchlostným rekordom svojho ostrého sedemmiestneho modelu Kodiaq RS.

Za vývoj automobilu je zodpovedný František Drábek, vedúci produktového radu Compact zo Škoda Auto. Rekordnú jazdu „svojho“ automobilu zažil aj osobne na sedadle spolujazdca. „KODIAQ RS stelesňuje všestrannosť a priestornosť rodinného SUV, rovnako ako emócie a dynamiku,“ zdôrazňuje František Drábek.

Že sa Schmitzová počas jazdy pomerne zabávala a že bol Drábek taktiež prítomný v kabíne dokazuje, že automobilke išlo skôr o marketingový ťah, než o dosiahnutie čo možno najlepšieho času. Hoci ani hodnota 9:29:84 nie je úplne na zahodenie.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 05 - Modified: 2024-04-11 13:48:59 - Feat.: - Title: VIDEO 16-ročný študent prekonal 22 rokov starý bežecký rekord Usaina Bolta. Slávneho športovca prekonal aj napriek zraneniu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 03:48