Alžbeta Harry Gavendová/HN
StoryEditor

Nemci si zaregistrovali Mercedes triedy O. Pôjde o vôbec najmenší model značky?

08.02.2019, 12:41
Autor:
TopSpeedTopSpeed
K dispozícii je hneď niekoľko možností, ktoré by mohli nasledovať po registrácii nového označenia.

V pondelok 4. februára si dali manažéri najstaršej značky sveta zaregistrovať novú ochrannú známku - Mercedes trieda O. Kým v abecednom poradí by to malo znamenať, že nová trieda áut zapadne medzi niekdajšiu triedu M a špičkovú triedu S, úplný opak bude zrejme pravdou.

Mercedes trieda O má byť totiž menšia ako súčasná trieda A, takže by malo ísť o najmenší Mercedes. Vyplýva to priamo z označení jednotlivých motorických verzií, ktoré predbežne ani neuvažujú nad dieselovými verziami. Čo to teda vo finále bude? Ako sa dá tento krok interpretovať?

Prvá možnosť: Smart sa stane Mercedesom triedy O

Mercedes zatiaľ registroval triedu O na Európskom úrade duševného vlastníctva. Pridali k tomu aj konkrétne modely, ktoré pripravujú, a to O 120, O 140, O 180 a O 200. Z toho je možné usúdiť, že pôjde o skutočne menšie autá ako súčasná trieda A, ktorá začína na modeli A 160 aj A 160 CDI.

Keďže v označeniach triedy O chýba dodatok CDI, dá sa predpokladať, že naftové verzie v ponuke vôbec nebudú. A to vedie k logickému záveru - Mercedes predsa má menšie autá ako triedu A.

Volajú sa Smart ForTwo a Smart ForFour. Teoreticky tam je teda priestor pre auto veľkostne niekde medzi Smartom a triedou A, no skôr sa zdá, že komplexné premenúvanie naprieč všetkých tried z roka 2017 bude mať dozvuky pri premenovaní značky Smart. Prečo?

Smart má mať podľa novej stratégie inú úlohu. Pre budúce desaťročie to má byť vyslovene len značka elektromobilov. Takže drobné autá so spaľovacím motorom sa podľa všetkého budú volať Mercedes triedy O.

Tým ostane aj ovca celá, aj vlk sýty. Teda, že Mercedes dodrží sľub a Smart bude čoskoro len elektrický, no mini autá so spaľovacími motormi ostanú v ponuke i naďalej.

Druhá možnosť: vznikne nová trieda O

Druhá, finančne, vývojom aj z časového hľadiska podstatne náročnejšia možnosť je, že nemecký výrobca Mercedes-Benz skutočne vytvorí novú triedu medzi Smartom a triedou A. Ak by to bola pravda, išlo by o autá, ktoré budú stáť na skrátenej platforme modelov A/CLA/GLA.

Tretia možnosť: Žiadna trieda O nevznikne

Ak sa venujete aj úžitkovým autám, možno už viete, že by to nebolo prvýkrát, čo by Mercedes použil označenie O. Existovali totiž už pri type Citaro - napríklad O530, O530G a O530K. 

Ako to s novo registrovaným označením teda v skutočnosti bude? To sa pravdepodobne dozvieme až po oficiálnom vyjadrení nemeckej automobilky či odhalení ďalších podrobností.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 03 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 04 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 05 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
15. apríl 2024 10:38