StoryEditor

Obľuba u zákazníkov rastie. Toyota a Lexus zaznamenali na Slovensku rekordné predaje

20.01.2022, 12:45
Autor:
rperpe
Za rok 2021 zaregistrovalo slovenské zastúpenie značiek Toyota a Lexus 6 886 vozidiel. Historicky najvyššie predaje zaznamenali obe značky.

Minulý rok bol pre značky Toyota a Lexus na Slovensku opäť najúspešnejší v histórii a to aj napriek ťažkej situácii v automobilovom priemysle spôsobenej nedostatkom polovodičov a pretrvávajúcou pandémiou nového koronavírusu. 

Toyote sa podarilo upevniť piatu pozíciu na slovenskom trhu a vďaka rekordným predajom v závere roka sa u nás dostala dokonca aj na druhú priečku.

Celkovo zaregistrovala vlani rekordných 6 642 vozidiel, avšak aj jej luxusná odnož má dôvod na oslavu - podobne historicky najvyššie čísla totiž dosiahla aj automobilka Lexus, keď sa jej v priebehu minulého roka podarilo zaregistrovať 244 kusov áut.

Počet registrovaných nových vozidiel Toyota vzrástol v porovnaní s rokom 2020 o 15 percent, pričom značka rástla rýchlejšie než trh, čo sa prejavilo na raste trhového podielu na 7,9 percenta.

V samotnom decembri získala Toyota so 672 predanými vozidlami rekordný podiel 10,4 percenta a posunula sa tak na druhú pozíciu na slovenskom trhu osobných a ľahkých úžitkových vozidiel.

"Z pohľadu zákazníckych objednávok sme prekonali historický míľnik 10-tisíc vozidiel," povedal generálny riaditeľ Toyota a Lexus Slovensko Milan Kočka.

Toyota

"Za každoročnými úspechmi a postupným rastom značky Toyota na Slovensku vďačíme našej pripravenosti na meniace sa prostredie spôsobené emisnými normami v Európe, filozofii značky, ale tiež kvalitnej sieti autorizovaných partnerov na Slovensku, ktorá sa minulý rok rozrástla, pričom ďalšiu expanziu a skvalitnenie služieb plánujeme aj v roku 2022," dodáva.

Stále obľúbenejšie hybridy tvorili v minulom roku 67 percent predaja osobných vozidiel pri značke Toyota a pri značke Lexus dokonca až 94 percent. Najpredávanejšími modelmi osobných vozidiel boli minulý rok Toyota Corolla, RAV4 a Yaris. Pri značke Lexus si zasa zákazníci obľúbili najmä SUV NX, RX a model ES.

Rovnako dobre sa však darilo aj úžitkovým vozidlám. Jednotkou v segmente pick-upov sa stal model Toyota Hilux a v segmente malých úžitkových vozidiel to bol Proace City. Tento model dokonca zaznamenal viac než dvojnásobný nárast predaja v porovnaní s predošlým rokom.

netcarshow (Ilustračná snímka)

​Hoci čipová kríza poriadne potrápila mnohé automobilky a situácia sa zrejme výrazne nezlepší ani v roku 2022, aj napriek obrovskému záujmu o vozidlá vo vlaňajšom roku dokázalo slovenské zastúpenie značiek pri väčšine modelov dopyt priebežne uspokojovať a predajcovia mohli takmer záväzne deklarovať zákazníkom termíny dodania vozidiel. Rovnako by to malo byť aj v tomto roku. 

Obe značky pritom očakávajú v blízkej budúcnosti i príchod radu noviniek - nových modelov Toyota Aygo X, Corolla Cross, GR86 a prvého batériového modelu značky bZ4X.

Novej edície sa dočká Toyota RAV4 s výbavou Adventure a model Hilux vo výbave GR Sport. Na slovenský trh dorazia taktiež prvé vozidlá novej generácie modelu Lexus NX a prvého batériového elektromobilu Lexus UX 300e.

01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 03 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 04 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 05 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 14:11