StoryEditor

Toyota chce zachrániť legendárne modely. Svojim plánom mnohých prekvapila ​

30.05.2019, 11:02
Fanúšikovia automobilizmu môžu jasať. Japonská automobilka sa totiž chystá obnoviť výrobu dielov pre legendárne modely 90. rokov.

Preslávila sa najmä akčným filmom Rýchlo a Zbesilo, no svojich skalných fanúšikov si našla ešte dávno predtým. Reč je o štvrtej generácii špičkového športového modelu z Japonska s označením Supra 4. generácie.

Pre fanúšikov japonskej klasiky je tu aktuálne skvelá správa. Toyota totiž plánuje obnoviť výrobu dielov nielen pre 4. generáciu modelu Supra, ale aj staršiu 3. generáciu. Ostrý štart programu GR Heritage Parts Project oznámil samotný prezident divízie Gazoo Racing Company Shigeki Tomoyama.

Oznámil to počas japonskej premiéry novej generácie Toyoty GR Supra, pričom stál pred niekoľkými exemplármi aktuálnej, no zároveň aj predchádzajúcich generácií modelu. Slová šéfa Gazoo Racing prijali s nadšením osobitne majitelia modelov Supra, ktoré patria nepochybne k legendám v automobilovom svete.

Dnes už je teda známe, že diely budú určené pre autá označené symbolmi A70 a A80, čiže pre tretiu a štvrtú generáciu modelu, ktoré sa vyrábali v rokoch 1986 až 1993 a 1992 až 2002. Ďalšie detaily Tomoyama bohužiaľ neprezradil.

„V tejto chvíli nemôžeme hovoriť o konkrétnych súčiastkach, ale urobíme všetko, aby sme uspokojili potreby vlastníkov modelov,” ubezpečil. Neoverené informácie však hovoria aj o návrate špičkového japonského motora 2JZ zo Supry A80.

Toyota chce športové autá

Prezident Gazoo Racing Company sa obrazne vyjadril aj k prudkým zmenám, akými v súčasnosti prechádza motorizácia. „Kedysi sa na dopravu používali kone, ktoré vďaka pokroku nahradili automobily. Aj napriek tejto zmene sa organizujú konské dostihy a na celom svete žijú ľudia, ktorí kone milujú, chovajú ich a jazdia na nich,” skonštatoval.

„Ľudská túžba pohybovať sa rýchlo je univerzálna. Preto som presvedčený, že napriek nadchádzajúcim epochálnym zmenám v motorizácii, spojenými s autonómnymi, či zdieľanými vozidlami, športové autá nezaniknú. Túto DNA musíme odovzdať aj ďalšej generácii. Výzvou pre Toyota Gazoo Racing je vytvárať fascinujúce autá na nasledujúcich sto rokov,” doplnil Tomoyama.

Nová generácia modelu s označením Toyota GR Supra: Toyota

Toyota siahne na Lexus

Jedným z áut, pred ktorými stál prezident GR Tomoyama, bola biela Toyota Supra z roku 1997. Toto impozantné auto priniesli s aerodynamickým balíkom TRD a motorom s maximálnym výkonom až 600 koní, ktoré patrí šéfovi divízie Gazoo Racing. Na otázku o novej verzii modelu odpovedal, že nemá v úmysle zbaviť sa svojho youngtimera.

Uznal však, že nová Toyota GR Supra je vynikajúce športové vozidlo. Napokon, potvrdzujú to aj vlastnosti modelu, veď pod kapotou pracuje trojlitrový šesťvalcový preplňovaný motor s výkonom 340 koní a krútiacim momentom 500 Nm.

Zrýchlenie z nuly na stovku absolvuje za 4,3 sekundy, má ideálne rozdelenie hmotnosti 50:50 medzi prednou a zadnou nápravou, elektronicky riadený aktívny diferenciál, alebo tuhú karosériu, ktorá u Supry predbehne dokonca aj špičkový Lexus LFA.

Nová Toyota Supra prichádza v týchto dňoch aj ku nám na Slovensko, pričom cena znovuzrodenej športovej legendy štartuje na sume 69 900 eur.

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 16:30