netcarshow.com (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Šéf automobilky BMW varuje pred výlučnou orientáciou na elektromobilitu

19.04.2022, 14:18
Autor:
ČTKČTKrperpe
Mnohí výrobcovia sa v posledných rokoch výrazne zameriavajú na elektrifikované alebo plne elektrické vozidlá. Je to však správna a jediná vhodná cesta?

Šéf nemeckej prémiovej automobilky BMW Oliver Zipse varuje pred výlučnou orientáciou na elektrickú mobilitu. Automobilky sa podľa neho tlačia do prílišnej závislosti na niekoľkých krajinách, predovšetkým na Číne. Trh pre automobily so spaľovacím motorom tu pritom stále je, povedal podľa agentúry Reuters.

"Keď sa pozriete na vychádzajúce technológie, na tlak na elektromobily, musíme si dať pozor, pretože zároveň zvyšujete závislosť na veľmi malom počte krajín," povedal Zipse pri okrúhlom stole v New Yorku a zdôraznil, že dodávky surovín na výrobu batérií ovládla prevažne Čína. 

"Ak si niekto z nejakého dôvodu nemôže kúpiť elektromobil, ale potrebuje auto, navrhli by ste mu, aby radšej navždy jazdil vo svojom starom aute? Ak vy už nebudete predávať spaľovacie motory, urobí to niekto iný," povedal Zipse.

Šéf BMW dlho bojuje proti kompletnému zákazu vozidiel na spaľovací motor. Ponuka vozidiel so spaľovacími motormi s nižšou spotrebou paliva je podľa neho kľúčová tak z hľadiska zisku, ako aj z hľadiska životného prostredia.

​Zipse pri tom argumentuje medzerami v dobíjacej infraštruktúre a vysokou cenou elektrických vozidiel. Tú sa aj napriek výraznému rozširovaniu ponúk naprieč výrobcami nedarí znížiť a stále patria elektromobily k výrazne drahším variantom, než sú klasické konvenčné modely áut. 

A pre zachovanie vozidiel so spaľovacími motormi hovorí aj rast cien energií a materiálov. "Teraz máme vrchol, možno nezostanú na vrchole, ale nevrátia sa k skorším cenám," domnieva sa Zipse. Súčasný automobilový trh však teraz primárne trápia dlhé dodacie lehoty, ktoré zapríčiňuje nedostatok dielov najmä pre výrobu elektromobilov alebo plug-in hybridov.

​Môže za to pretrvávajúci vojnový konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom, pričom práve Ukrajina patrí ku kľúčovým dodávateľom dôležitých káblových zväzkov. Okrem toho sa na predĺžení dodacích lehôt podpisuje i pretrvávajúca čipová kríza. Bez polovodičov totiž autá nedisponujú zákazníkmi navolenou výbavou alebo dokonca ani nie sú pojazdné, prípadne im chýbajú základné prvky ovládania. 

Automobilka BMW plánuje už v najbližších dňoch svetu predstaviť novú generáciu vlajkovej lode - radu 7 - ktorý príde aj v plne elektrickej verzii s označením i7. Okrem tejto novinky však bude tvoriť batériový elektrický rad napríklad nedávno na trh uvedené SUV iX či model i4 odvodený od BMW radu 4 Gran Coupé. 

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 03:22