StoryEditor

Kráľovská rodina v ohrození. Za brzdiace landrovery hrozí značke likvidačná pokuta

18.04.2023, 11:35
  • Známa britská automobilka Jaguar Land Rover čelí v domácej krajine mimoriadne veľkej hromadnej žalobe.
  • Ak na súde neobháji kvality svojich vozidiel, hrozí, že bude musieť vyplatiť poškodeným likvidačné odškodnenie.
  • Za problémom stoja dva chybné mechanizmy chrániace zdravie pasažierov i životné prostredie.

Záber automobilky sídliacej v anglickom Whitley je skutočne široký: luxusné sedany, športiaky, úžitkové vozidlá do náročného terénu. Ročne ich vyrobili okolo 350-tisíc kusov a za marketing pritom veľa utrácať nemuseli, pretože reputácia vozidiel značiek Jaguar a Land Rover väčšinou hovorila sama za seba. Teraz je však ich dobrá povesť poškodená a hrozí, že po skoro 90 rokoch výroby budú musieť zavrieť obchod. Prečo?

Dlhodobý rešpekt vodičov k autám značiek Jaguar a Land Rover/Range Rover poväčšine pramenil z toho, že ponúkali spoľahlivosť – teda garanciu výkonu a bezpečnosti. A automobilka Jaguar Land Rover, od roku 2008 dcérska spoločnosť indickej TATA Group, sa rozhodla túto legendu už pred rokmi podporiť integrovaním bezpečnostného prvku, núdzového režimu zvaného limp mode (limp znamená ochabnutý).

V prípade technických problémov vozidlo automaticky obmedzí výkon, aby chránilo vodiča pred nebezpečenstvom a vozidlo pred ďalším poškodením, píše portál iDNES.cz. Na prístrojovej doske automobilu sa v takom prípade rozsvieti červená kontrolka a do garáže alebo servisu môže vozidlo dôjsť maximálne päťdesiatkou.

Ochrana za každú cenu

Prvý háčik bol v tom, že pri nových a bezpečnejších modeloch sa núdzový režim nezapínal len pri poruche hybnosti zásadných súčastí auta – nereagoval len na problémy s prevodovkou, zle fungujúce brzdy, poškodenie spojkového pedála, nízku hladinu chladiacej kvapaliny –, zapínal sa aj pri poruche integrovaných elektroinštalácií, napríklad pri chybách klimatizácie.

image

Land Rover Range Rover Evoque 

FOTO: Netcarshow.com

Táto „bezpečnosť navyše“ stála vodiča veľa času a peňazí – a mechanikov autorizovaných servisov veľa práce. Pritom nie vždy sa podarilo sprievodnú poruchu identifikovať. Po štandardnej výmene kvapalín a filtrov bolo všetko zase v poriadku. A práve to je ten druhý háčik, ktorý teraz vyústil v hromadnú žalobu na vedenie Jaguar Land Rover.

Žaloba, ktorá posledný deň v marci dorazila na britský Vrchný súd, kladie automobilke za vinu, že do vozidiel inštalovala chybné DPF filtre pevných častíc. Presnejšie teda, že sa inštalované filtre riadne neregenerujú, ale upchávajú. A tým dochádza k nezámernému spusteniu spomínaného núdzového režimu.

image

Test revolučného kráľa luxusných SUV. Britský obor dokonale ohromuje spotrebou

Britskí vodiči by hádam ešte boli schopní prehrýzť, že ich do autorizovaného servisu a za nie práve lacnou diagnostikou/opravou odoslala porucha ohrozujúca ich bezpečnosť. Ale rozhodne netolerujú, že za to môže chybná súčiastka priamo od výrobcu.

Účet za miliardy

Filter, ktorý má odstraňovať pevné častice a sadze z výfukových plynov vznetového motora, má slúžiť na ochranu životného prostredia – a núdzový režim prevádzky má prispievať k vyššej bezpečnosti jazdy. So zabudovanou chybou od výrobcu však oba tieto mechanizmy v súčinnosti prispievali k šikanovaniu, vyšším výdavkom za opravy a prevádzku. A, samozrejme, k ohrozeniu bezpečnosti vodičov.

„K zapnutiu núdzového režimu totiž môže dôjsť – a tiež dochádzalo – aj vo veľmi riskantných situáciách. Na rušných kruhových objazdoch, pri jazde na diaľniciach,“ uvádza James Oldnall z advokátskej kancelárie Millberg, hlavný právny zástupca žalujúcich. Žaloba si kladie za cieľ vymôcť odškodnenie vo výške tritisíc až 16-tisíc libier pre každého poškodeného majiteľa.

image

Land Rover Range Rover 

FOTO: Netcarshow.com

Oldnall odhaduje, že poruchová súčiastka, teda chybný typ filtra, sa nachádza v šiestich nových modeloch značky Jaguar Land Rover (konkrétne Range Rover Evoque, Range Rover Sport, Land Rover Discovery, Land Rover Discovery Sport a Jaguar E-Pace), čo predstavuje približne pol milióna vozidiel zakúpených v rokoch 2017 až 2022.

Prípadné vyrovnanie by teda pre automobilku Jaguar Land Rover znamenalo stratu asi troch miliárd libier, čo by pri jej súčasnom obrate bolo pre výrobcu úplne likvidačné. V ohrození je preto samotná existencia značky, všetko aktuálne stojí na súde a jeho následnom závere.

image

Nikdy oficiálne nevlastnila vodičský preukaz. Kráľovná Alžbeta II. bola aj napriek veku aktívna vodička

Kráľovský rozmer problému

Žalobcovia sa pritom vo Veľkej Británii celkom múdro postarali o medializáciu celého prípadu tým, že upozornili na jeden pikantný aspekt uvádzanej poruchy. Ohrozenie života sa dotýka totiž aj samotnej kráľovskej rodiny a na tú sú tamojší obyvatelia, pochopiteľne, veľmi citliví.

Vozidlá značky Jaguar Land Rover preferuje kráľovská rodina pri plnení svojich povinností doma aj v zahraničí dlhé roky. Právnik James Oldnall poukázal na možné riziká toho, že vo vypätej situácii by sa mohol Land Rover s kráľom alebo ďalšími členmi rodiny vinou chybného filtra svojvoľne prepnúť do núdzového režimu – a atentátnikom by sa snažil ujsť päťdesiatkou k najbližšiemu autorizovanému servisu.

image

Kráľovná Alžbeta II. šoféruje svoj Range Rover v máji 2019.

FOTO: Profimedia

Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by sa k hromadnej žalobe pripojila i kráľovská rodina. Spoločnosť Jaguar Land Rover uviedla, že o žalobe zatiaľ nebola informovaná, ale že bude akýkoľvek nárok sťažovateľov dôrazne napádať a bude sa súdne hájiť.

01 - Modified: 2022-09-09 10:36:50 - Feat.: 1 - Title: Nikdy oficiálne nevlastnila vodičský preukaz. Kráľovná Alžbeta II. bola aj napriek veku aktívna vodička 02 - Modified: 2022-06-21 10:18:31 - Feat.: 1 - Title: Test revolučného kráľa luxusných SUV. Britský obor dokonale ohromuje spotrebou 03 - Modified: 2022-05-11 08:52:44 - Feat.: 0 - Title: Bizarný výtvor Nemcov: SUV bez dverí a okien za takmer milión eur 04 - Modified: 2022-07-06 11:26:20 - Feat.: 1 - Title: Drahé neznamená lepšie. Mnohé prémiové autá v strate hodnoty prekonávajú tie lacnejšie, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2023-01-17 13:49:29 - Feat.: 1 - Title: Šialená novinka ukazuje náskok Číny. Je to najvyspelejšie elektrické SUV, tvrdí výrobca​ 06 - Modified: 2023-02-02 13:11:18 - Feat.: 1 - Title: Hrozí krádež auta aj vám? Väčšina moderných áut v primitívnom teste úplne pohorela
01 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-15 08:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
15. apríl 2024 12:17