StoryEditor

Toto sú najčastejšie príčiny dopravných nehôd na Slovensku. Za uplynulý rok 2017

22.01.2018, 11:20
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Zaujímavé predbežné štatistiky, ktoré pochádzajú priamo z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Alkohol a dopravné nehody na Slovensku za rok 2017.

Zozbierané údaje sú na jednej strane zaujímavé, na druhej strane zarážajúce a pre niektorých tiež smutné. Pozrite sa spolu s nami, ako to na slovenských cestách minulý rok vyzeralo.

Avšak pozor. Údaje nie sú úplne konečné a definitívne, no veľkú odchýlku už nečakajte.

Dopravná nehodovosť

Ak sa na údaje lepšie pozriete, prídete na to, že v okresoch Bardejov, Svidník, Stropkov a Šaľa, nedošlo za minulý rok k žiadnej smrteľnej nehode. Je to celkom príjemným prekvapením, keďže vzhľadom na intenzitu dopravy a stav, vrátane hustoty cestnej siete, ide väčšinou o kritické územia. Na „papieri“ to v tomto prípade vyzerá naozaj veľmi dobre.

​A možno za to môže aktuálny stav, kedy sa za obeť dopravnej nehody počíta osoba, ktorá utrpela zranenia a ktorým podľahla do 24 hodín od nehody. Pravdepodobne sa však v budúcnosti chystá zmena a za obeť dopravnej nehody sa bude počítať úmrtie do 30 dní.

S číslami sa dá hrať veľmi pekne. Celkom zaujímavé sú údaje dvoch susedných krajov - Bratislavský a Trnavský. Bratislava je na tom najlepšie, Trnava najhoršie. Prečo? Lebo pri niektorých dopravných nehodách rozhodujú metre podľa katastrálneho územia. Stačí niekoľko metrov a zlé čísla pripadnú inému kraju.

Absolútnym favoritom podľa krajov sa stávajú Košice, kde za minulý rok zomrelo na cestách 23 ľudí. Do štatistických údajov zahrnuli aj tie najtragickejšie udalosti. Pri šiestich dopravných nehodách zomrelo 25 ľudí.

Najčastejšie príčiny vzniku dopravných nehôd

V tabuľke nižšie je vymenovaných 10 najčastejších príčin dopravných nehôd na Slovensku za uplynulý rok. Sú rozdelené do dvoch stĺpcov na smrteľné dopravné nehody a na dopravné nehody. Keď sa na to pozrieme bližšie, takmer všetky príčiny sa opakujú, len v inom poradí.

Tieto príčiny sú dôvodom vzniku aj škodových udalostí, ktoré nie sú uvedené v tabuľke. Ide o najčastejšie prehrešky, ktoré páchajú vodiči na slovenských cestách.

​Nemenej zaujímavé sú aj údaje počtu dopravných nehôd podľa druhu komunikácie. Najlepšie sú na tom diaľnice a rýchlostné cesty, najhoršie cesty prvej triedy. Dopravná nehodovosť na ostatných druhoch ciest je potom približne rovnaká.

MINV SR

A ako sú na tom chodci, ktorý po dopravnej nehode utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom? Väčšina nehôd sa stala v obci a to 63 percent. A práve 63 percent dopravných nehôd, kedy sa chodec už neprebral, sa odohralo v noci.

Ktoré pohlavie zomiera na cestách častejšie? Jednoznačne muži. Tých zomrelo až 186, zatiaľ čo žien len 64, celkovo teda 250. Oveľa zaujímavejší je pomer zavinenia. Ženy si spôsobili zranenia len v 18 prípadoch, muži až v 112 prípadoch. Z toho teda teoreticky vyplýva, že ženy jazdia síce možno horšie, ale oveľa bezpečnejšie.

A čo alkohol za volantom? Minulý rok bol za posledných päť rokov najslabší. Prichytených bolo "len" 4 861 vodičov, ktorí jazdili s viac ako jedným promile alkoholu. Najviac vodičov pritom policajti prichytili v Bratislavskom kraji, najmenej v Trenčianskom kraji.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 03 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 04 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 05 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
22. apríl 2024 19:23