StoryEditor

Ako má vodič správne obiehať cyklistu? Odpoveď poskytla priamo polícia

20.08.2018, 14:58
Jazda na bicykli je príjemným relaxom, športom a tiež vhodnou alternatívou dopravy v preplnených mestách.

Stále väčšia časť ľudí dáva prednosť pred autom skôr inej alternatíve dopravy a do práce sa často dostavia pomocou bicykla. Najmä počas teplých dní ide o dobrú voľbu, ktorou sa jednoducho vyhnete rôznym zápcham, čo platí najmä vo veľkomestách.

Tie sa snažia často vybudovať dostatočnú infraštruktúru cyklo-chodníkov, avšak neplatí to vždy a všade. Zároveň cyklisti často zabúdajú, že aj oni sú účastníkmi cestnej premávky a teda aj pre nich platia isté pravidlá.

Je na dennom poriadku, že cyklista jazdí po chodníku, po prechode pre chodcov a často tiež ohrozuje ostatných účastníkov premávky a chodcov. Na druhej strane je potrebné, aby aj vodiči áut dbali na ohľaduplnosť a správne cyklistov na cestách obiehali.

Polícia Slovenskej republiky odpovedá, ako má vodič správne obiehať cyklistu:

Pravidlá pre cyklistu

Nie je nič príjemné a najmä bezpečné, ak vodič obieha cyklistu vo vzdialenosti len niekoľko desiatok centimetrov. Zároveň je dôležité uvedomiť si, že cyklisti oproti autám "ťahajú za kratší koniec" a majú ísť vždy po krajnici/okraji vozovky za sebou a nie vedľa seba.

Výnimkou je jedine cestička pre cyklistov a to výhradne vtedy, ak neobmedzujú či neohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky.

Taktiež nesmie cyklista: jazdiť bez držania riadidiel, viesť počas jazdy zviera alebo druhý bicykel, nosiť nákupné tašky na riadidlách a podobne, jazdiť pod vplyvom alkoholu či inej návykovej látky a je povinný dodržiavať pravidlá cestnej premávky (napríklad dať prednosť v jazde).

Rovnako je povinný sledovať dianie okolo seba a sústrediť sa na jazdu, byť v noci osvetlený, nosiť reflexné prvky či prilbu mimo obce (do 15 rokov aj v obci).

Auto a bezpečný odstup

Vodič automobilu by sa mal venovať riadeniu motorového vozidla a sledovať svoje okolie. V prípade predchádzania cyklistu - vodiča nemotorového vozidla, podľa zákona platí, že vodič musí pri predchádzaní zachovať dostatočný bočný odstup od predchádzaného vozidla osobitne od cyklistu a chodca.

V zákone však nie je definovaná presná vzdialenosť od predchádzaného cyklistu. Polícia vo svojom pravidelnom dopravnom okienku na sociálnej sieti Facebook informuje, že by malo ísť minimálne o vzdialenosť 1,5 metra. Celú odpoveď si môžete pozrieť vo videu vyššie.

Taktiež nemôže vodič motorového vozidla vodiča nemotorového vozidla (cyklistu) pri predbiehaní, odbočovaní či zaraďovaní ohroziť ani obmedziť. Samozrejmosťou je potom znamenie o zmene smeru jazdy.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 04 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 05 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 15:59