netcarshow.com (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Paríž štartuje nový „lov na čarodejnice“. V hľadáčiku špeciálnych radarov sú motorky aj autá

16.02.2022, 12:20
Autor:
TASRTASRrperpe
Nový systém bude fungovať ako radar na meranie rýchlosti, avšak zameranie bude mať na meranie hlukových limitov. Pri prekročení bude pokuty udeľovať automaticky.

Na čoraz prísnejšie emisné limity a s tým súvisiace rozrastajúce sa nízkoemisné zóny v mestách, respektíve v niektorých ich častiach, sme si za poslednú dobu už akosi zvykli. Nároky na najmodernejšie vozidlá sa však ešte sprísňujú a aktuálne začína byť novou horúco témou zvukový limit áut i motoriek.

S nadlimitnými modelmi, častokrát doplnkovo upravenými, si plánuje medzi prvými poradiť francúzsky Paríž. Tam v pondelok zaviedli do prevádzky prvý hlukový radar v meste, pričom zariadenie umožní udeliť pokuty príliš hlučných motocyklistom i vodičom iných typov vozidiel. Píše TASR, ktorý informáciu prevzala od agentúry Reuters.

Prvý takýto detektor hluku umiestnili v parížskom 20. obvode. Ide o zariadenie, ktoré dokáže na základe prednastavených hodnôt zaznamenať úroveň hluku pohybujúcich sa vozidiel, vyhodnotiť ju a určiť taktiež ich evidenčné číslo pre riešenie prípadnej pokuty za prekročenie hlukovej úrovne. 

"Príliš veľa hluku ľudí rozčuľuje," napísal na Twitteri námestník starostu Paríža David Belliard. Prvý hlukový radar má podľa jeho vyjadrení "automaticky udeľovať pokuty vozidlám, ktoré vydávajú priveľa hluku"

Mesto chce pritom v najbližších mesiacoch otestovať, či radar dokáže bezchybne identifikovať poznávacie značky hlučných motocyklov či automobilov. Následne by úrady mali toto zariadenie koncom roka 2022 oficiálne schváliť.

​Pokuty by mali nadobudnúť platnosť začiatkom budúceho roka a ak sa takýto systém osvedčí, francúzska vláda takéto radary zavedie do prevádzky aj v ďalších francúzskych mestách, píše Reuters.

Francúzske úrady môžu na základe súčasnej legislatívy udeliť pokutu vlastníkom hlučných vozidiel. Polícia však musí mať potrebné vybavenie a musí vodiča prichytiť pri čine, píše Reuters. Nový systém bude fungovať ako radar na meranie rýchlosti, s rozdielom, že bude merať hlukový limit a následne bude pokuty udeľovať automaticky.

01 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 02 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 03 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 04 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 05 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 06:25