StoryEditor

Nové viacúčelové obrnené vozidlá pre OS SR môžu mať prívlastok „Made in Slovakia“

08.12.2021, 11:40
Autor:
redred
Aktuálne najviac diskutovanými modernizačnými projektmi Pozemných síl Ozbrojených síl SR je plánovaný nákup pásových bojových vozidiel a bojových obrnených vozidiel 8x8.

Aj napriek tomu, že o akvizícii viacúčelových obrnených vozidiel 4x4 sa nehovorí tak často, ako napríklad o plánovanom nákupe nových pásových bojových vozidiel alebo bojových obrnených vozidiel 8x8, nedá sa hovoriť o tom, že ide o menej významný typ výzbroje, alebo o nepotrebný druh techniky.

Nakúpiť nové obrnené vozidlá na podvozku 4x4 plánovalo už predchádzajúce vedenie Ministerstva obrany, plán ale nakoniec úspešný nebol a po voľbách v roku 2020 súčasné vedenie Ministerstva obrany projekt zastavilo.

Napriek tomu Ministerstvo obrany uviedlo, že v projekte nákupu viacúčelových obrnených vozidiel 4x4 plánuje pokračovať a už prebieha aj monitoring potenciálnych dodávateľov a technická špecifikácia týchto vozidiel.

Je nutné podotknúť, že nákup minimálne 88 viacúčelových obrnených vozidiel 4x4 je potrebný pre zabezpečenie prioritných spôsobilostí Pozemných síl OS SR tak, ako o tom hovoria strategické a plánovacie dokumenty. Zároveň aj Komplexné hodnotenie obrany za rok 2020 priznáva, že z kľúčovej výzbroje a techniky v OS SR chýbajú mimo iných, aj obrnené vozidlá na podvozku 4x4.

Ak sa Ministerstvo obrany rozhodne projekt akvizície obrnených vozidiel 4x4 v blízkej budúcnosti obnoviť, za vhodným riešením nemusí chodiť mimo hraníc Slovenska.

Na tohtoročnom veľtrhu obrannej techniky IDEB v Bratislave predstavila spoločnosť Tatra Defence Slovakia, dcérska spoločnosť českej automobilky Tatra Trucks, viacúčelové obrnené vozidlo 4x4 na podvozku Tatra, ktoré je vhodné na bojové nasadenie, hliadkovanie a aj prieskumné misie.

Na veľtrhu IDEB 2021 si mali možnosť detailnejšie pozrieť viacúčelové obrnené vozidlo 4x4 od Tatra Defence Slovakia aj príslušníci OS SR DP

"Sme radi, že práve na domácom podujatí IDEB 2021 v Bratislave budeme môcť svetu ukázať ponuku špičkových vozidiel značky Tatra na podvozkoch 4x4 a 6x6, ktorými sa budeme uchádzať o pozornosť doma i v zahraničí,“ uviedol pred začiatkom veľtrhu generálny riaditeľ spoločnosti Tatra Defence Slovakia Michal Baláž.

Výraznou pridanou hodnotou u tohto vozidla je, že je vyrobené v závode firmy Tatra Defence Slovakia v Trenčíne a môže byť hrdo označené prívlastkom „Made in Slovakia“. Tak, ako pri ostatných vyzbrojovacích projektoch, tak aj pri tomto bude hrať zapojenie domáceho obranného priemyslu kľúčovú úlohu.

Aj keď minimálna hodnota zapojenia slovenského obranného priemyslu ešte v tomto prípade nie je definitívne stanovená, spoločnosť Tatra Defence Slovakia už dnes vie ponúknuť produkt slovenskej výroby, teda s veľmi vysokým podielom domáceho obranného priemyslu.

Investíciou do viacúčelového obrneného vozidla 4x4 z dielne Tatra Defence Slovakia slovenský rezort obrany prispeje k rozvoju obranného priemyslu v trenčianskom regióne, k vytvoreniu pracovných miest, k zvýšeniu zamestnanosti a takáto zákazka bude aj významným stimulom pre slovenskú ekonomiku.

Viacúčelové obrnené vozidlo 4x4 na podvozku Tatra od spoločnosti Tatra Defence Slovakia na výstave IDEB 2021 DP

​Nakoľko vozidlo je postavené na podvozku Tatra, s ktorým má slovenská armáda skúsenosti, spoločnosť Tatra Defence Slovakia dokáže zabezpečiť aj dostatočný počet náhradných dielov, čo u zahraničných platforiem môže byť v niektorých prípadoch problémom.

Je nutné zmieniť, že nákupom obrnených vozidiel 4x4 z produkcie spoločnosti Tatra Defence Slovakia sa stávajú OS SR referenčným zákazníkom.

Vďaka referenčným zákazkám pre OS SR sa otvárajú aj exportné príležitosti, ktoré môžu priniesť významné finančné príjmy do slovenského rozpočtu, zvýšiť úroveň zamestnanosti a zlepšiť konkurencieschopnosť slovenského obranného priemyslu na svetových trhoch.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 05:42