StoryEditor

Kráľ prichádza. Rolls-Royce predstavil vôbec prvé luxusné SUV značky

10.05.2018, 15:30
Jeden z najočakávanejších modelov tohto roka bol odhalený.

Pre mnohých bola možno správa o príprave špičkového SUV spoločnosťou ako Rolls-Royce bizarnosť. Veď značka bola vždy synonymom pre luxus a jej modely tvorili strop toho, čo si na automobilovom trhu môžete zaobstarať. Samozrejme, ak nerátame rôzne "unikátne špecialitky" z rôznych dielní.

Ako však informuje samotný výrobca, bola to odozva na požiadavky zákazníkov. Tí žiadali vytvoriť športovo-úžitkové vozidlo s prvotriednym luxusom, výkonom a použiteľnosťou. Popravde, bola len otázka času, kedy väčšina automobiliek vstúpi do segmentu SUV. Ten je totiž v súčasnosti naozaj veľmi obľúbený a vyhľadávaný, čomu sa teda prispôsobujú aj výrobcovia.

​Keď už sme spomínali synonymum luxusu, nový model Cullinan má byť práve "Rolls-Royce medzi SUV-čkami". A zdá sa, že sa to značke podarilo. Dnes totiž odhalila podobu a podrobné informácie o svojom vôbec prvom počine tohto druhu.

"Vedeli sme, že musíme ponúknuť našim klientom to, čo nemohli nájsť na trhu SUV," komentuje Torsten Müller-Ötvös, generálny riaditeľ spoločnosti Rolls-Royce Motor Cars. "Cullinan je luxus vo svojej najčistejšej podobe zmiešanej s dokonalou praktickosťou a terénnymi schopnosťami," dodáva Müller-Ötvös.

Novinka stojí ako v poradí druhý model (po najnovšom Phantome) na hliníkovej platforme ‘Architecture of Luxury’. Na dĺžku meria 5 341 milimetrov, na výšku 1 835 milimetrov a na šírku 2 164 milimetrov. Rázvor má pritom úctyhodných 3 295 milimetrov a váha vozidla je na hodnote 2 660 kilogramov. Batožinový priestor má mimochodom objem 560/600 litrov, no po sklopení je možné dosiahnuť až neuveriteľných 1 930 litrov.

Pod dlhou prednou kapotou je následne osadený 6,75-litrový dvanásťvalec s dvoma turbodúchadlami a výkonom 571 koní. Krútiaci moment má potom hodnotu 850 Nm a to už od 1 600 otáčok za minútu. Zatiaľ automobilka nezverejnila čas akcelerácie z nuly na sto kilometrov za hodinu, avšak novinka bude schopná dosiahnuť rýchlosť maximálne 250 kilometrov za hodinu.

Model Cullinan disponuje aj novým systémom pohonu všetkých kolies a taktiež by sme tu mali nájsť špeciálne tlačidlo offroad, vďaka ktorému sa vodič dostane za pomoci celkového krútiaceho momentu kdekoľvek.

To nie je všetko, vo výbave je totiž aj vylepšený nastaviteľný pneumatický podvozok Magic Carper Ride, ktorý má teraz zvládnuť plavnú jazdu aj v tom najťažšom teréne, rovnako ako ponúknuť skvelé jazdné vlastnosti nielen na asfaltových cestách.

Interiér je potom samostatnou kapitolou, ako to pri modeloch luxusnej značky Rolls-Royce býva. Nechýbajú teda protismerne sa otvárajúce zadné dvere či prvotriedne spracovanie kabíny s použitím kože.

Nájdeme tu potom dotykový displej a mierne menší volant, než aký je osadený v iných modeloch Rolls-Royce. Pasažieri majú dokonca k dispozícii "deliacu stenu" od batožinového priestoru, vďaka čomu získajú väčší pocit súkromia a ticho aj pri otvorenom kufri. 

Kvôli svojej dominantnej veľkosti sa auto pre pohodlnejšie nastupovanie automaticky zníži o štyri centimetre v momente, keď sa k nemu priblížite. Vo výbave sú následne najmodernejšie prvky ako nočné videnie, štvor-kamerový systém, adaptívny tempomat či upozornenie pri opustení jazdného pruhu.

Rovnako veľkolepá ako samotné auto má byť aj cena. Tá má začínať na sume zhruba 275-tisíc eur, avšak výrazne vzrásť môže pridaním množstva prvkov z príplatkového zoznamu. 

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 03:35