StoryEditor

Suzuki premenilo svoje malé terénne SUV. Vytvorilo dva štýlové modely

02.01.2019, 13:32
Na čoskoro štartujúcu výstavu Tokyo Auto Salon sa chystá aj domáce Suzuki, okrem iného aj s dvojicou konceptov vychádzajúcich z modelu Jimny.

Po dlhých 20 rokoch sa malé "japonské Géčko" dočkalo svojej plnohodnotnej novej generácie. Stále si pritom zachováva svoje tradičné schopnosti v teréne. Podčiarkuje ich svetlá výška s hodnotou 210 milimetrov či vylepšené nájazdové uhly auta.

Dizajn dopĺňajú široké lemy blatníkov, plastové nárazníky či kruhové svetlá odkazujúce na minulosť modelu, kedy sa ešte volal Samuraj. Nechýba ani rezervné koleso štýlovo upevnené na zadných dverách batožinového priestoru.

Klasická podoba kompaktného SUV Suzuki Jimny:

Interiér prešiel taktiež modernizáciou a v súčasnosti tak ponúkne tiež viac priestoru či komfortu. Nárast hlási tiež batožinový priestor, ktorý sa zväčšil z pôvodných 324 litrov na 377 litrov pri sklopených zadných sedadlách (85 litrov bez sklopenia).

​Podobne ako je tomu pri obľúbenej Vitare, aj Jimny teraz získalo najmodernejšie bezpečnostné a asistenčné systémy. Spomenúť tak môžeme napríklad autonómne brzdy, upozornenie na opustenie jazdného pruhu, výstrahu pred nárazom, automatické prepínanie diaľkových a tlmených svetiel či čítanie dopravných značiek.

Pod kapotou nájdeme následne 1,5-litrový štvorvalec s výkonom 77 kW a krútiacim momentom 130 Nm. Na domácom trhu sa však auto ponúka jedine s 0,66-litrovým trojvalcom s výkonom 47 kW.

Spojený je s päťstupňovým manuálom alebo štvorstupňovou automatickou prevodovkou. Nechýba ani pohon všetkých kolies Allgrip s pripájateľnou prednou nápravou, redukcia s troma režimami a systém elektronického pribrzďovania prešmykujúcich kolies.

Terénny kompakt

Samotná automobilka však v súvislosti s tuningovou výstavou Tokyo Auto Salon pripravila dva originálne koncepty, ktoré určite upútajú pozornosť.

Prvým je Jimny Survive (v preklade: prežiť) na hlavnej snímke článku, ktoré je dovybavené strešným rámom s výjazdovými plošinami pre prípad zapadnutia v ťažkom teréne a predná časť je obohatená o navijak či oká. Svetlomety sú chránené pred poškodením mriežkami a zadné bočné okná nahradili "záslepky". Vylepšenia sa dočkali aj nárazníky.

Pre dobrú priechodnosť terénom sú tu teraz osadené terénne pneumatiky značky Bridgestone Dueler, zaisťujúce lepšie jazdné vlastnosti. 

Pikap na voľný čas

​Podobne je na tom aj druhý koncept malého SUV s prívlastkom Sierra (Pick Up Style). Štýlový kompaktný pikap sa môže pýšiť najmä skromnou korbou v zadnej časti.

Osadená bola strešná svetelná rampa s LED svetlami a bočné strany dopĺňa imitácia drevo-dekoru s logom Suzuki Rhino Club. Prepracované boli aj nárazníky a svoje miesto si tu našli taktiež terénne pneumatiky opäť značky Bridgestone. Prahy sú následne zdobené "hliníkovými" nášľapmi.

Suzuki Jimny Sierra

Pod kapotou je v tomto prípade spomínaná "jednapäťka" s výkonom 75 kW, ktorá dokáže s pomerne ľahkým modelom (niečo málo cez jednu tonu) rozhodne pekne zamávať.

Hoci ide o len koncepty a o ich budúcnosti sa zatiaľ nehovorí, ani v sériovej podoby by sa modely nemuseli na trhu stratiť. Verejnosť ich však uvidí výhradne na výstave Tokyo Auto Salon.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 05:22