StoryEditor

Mercedes odhalil jeden z vôbec najinteligentnejších modelov značky. Vyrába sa v Maďarsku

09.01.2019, 10:20
Ako dopadol napríklad váš obľúbený športový zápas? Model CLA a vylepšený MBUX systém vám poskytne odpoveď.

Predstavenie novej generácie triedy A od nemeckého Mercedesu-Benz znamenalo v minulom roku akúsi malú "revolúciu" po technologickej stránke. Model totiž prišiel s infotainment inteligentným rozhraním MBUX, ktoré je možné do širokej miery ovládať pomocou hlasu. Dnes už ponúka hlasového osobného asistenta aj konkurenčné BMW v novom rade 3.

Keď však trojcípa hviezda predstavila vlani verziu sedan triedy A, mnohí očakávali koniec dizajnovo podareného CLA. Z predchodcu sa pritom predalo svetovo už 750-tisíc kusov, teda ak sčítame predaje tiež prevedenia Shooting Brake. Koniec však neprišiel a pri príležitosti technologickej výstavy CES v Las Vegas sa svetu vo večerných hodinách odhalila nová generácia štýlového modelu Mercedes-Benz CLA.

Auto meria 4 688 milimetrov na dĺžku, 1 830 milimetrov na šírku a 1 439 milimetrov na výšku. Oproti minulej generácii tak model narástol, okrem batožinového priestoru, ktorý má 460 litrov (o 10 litrov menej). Žiadne revolučné dizajnové úlety rozhodne nečakajme, je to v podstate "Áčko" s kufrom a niekoľkými malými rozdielmi. Osadené boli však bezrámové okná, nechýba dlhá predná kapota, klesajúca strecha v štýle kupé a mierne pozmenené svetlá.

Premiérová verzia ešte umocňuje svoju športovú eleganciu kombináciou čierneho laku s oranžovými prvkami. Kupé CLA má skrátka potenciál stať sa modernou dizajnovou ikonou,“ tvrdí Gorden Wagener, vedúci dizajnu spoločnosti Daimler.

Interiér je prakticky totožný s klasickou triedou A, čo nie je žiadne negatívum. Kabína vyzerá stále veľmi moderne a nechýbajú ani dva opticky prepojené displeje. Jeden zastáva funkciu prispôsobiteľného digitálneho prístrojového štítu, druhý následne funguje ako displej infotainmentu.

Ešte múdrejší

Novinkou sú však rozšírené možnosti rozhrania MBUX s pokročilým hlasovým ovládaním. Okrem toho teraz systém rozpoznáva gestá, rovnako ako aj osobu, ktorá zadáva hlasové príkazy. Nestane sa tak, že okolití pasažieri zmätú systém, ktorý bude teraz reagovať len na jednu konkrétnu osobu vzhľadom na počiatočné oslovenie "Ahoj, Mercedes".

Mercedes hovorí taktiež o tom, že súčasný vylepšený systém MBUX bude zvládať aj ťažšie otázky, napríklad aká je rozloha konkrétneho štátu, koľko tukov obsahuje niektoré jedlo a môžete si rozširovať obzory informáciami o výsledkoch športových zápasov. Schopnosti hlasového ovládania sa však budú, samozrejme, odvíjať od používaného jazyka.

Ovládanie gestami posunul Mercedes na praktickú úroveň, kedy rozozná gesto vodiča či spolujazdca a napríklad masážne funkcie sedadiel aktivuje na príslušnom sedadle. Taktiež ak vodič siahne na neobsadené sedadlo spolujazdca, automaticky sa aktivuje stropné svetlo na čítanie. Funguje aj vtedy, ak vodič priblíži ruku k vnútornému spätnému sedadlu.

Motorizácie z "Áčka"

Premiéru zažil Mercedes-Benz CLA 250, ktorý je poháňaný dvojlitrovým prepĺňaným benzínovým štvorvalcom s výkonom 165 kW a krútiacim momentom 350 Nm. Motor bol v tomto prípade spojený so sedemstupňovou automatickou prevodovkou 7G-DCT. K dispozícii majú byť však motorizácie známe z triedy A, rovnako ako pohon predných či všetkých kolies a manuálne i automatické prevodovky.

Vo výbave nechýbajú moderné asistenčné a bezpečnostné systémy, napríklad automatické núdzové brzdenie, udržiavanie v jazdnom pruhu, adaptívny tempomat, rozpoznávanie dopravných značiek a mnohé ďalšie, známe zo súčasnej modelovej ponuky. Nová generácia Mercedes-Benz CLA sa bude vyrábať v maďarskom meste Kecskemét a na trh dorazí asi v máji 2019. Prvý rok predaja bude k dispozícii v známej limitovanej edícii Edition 1.

01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Otázky, ktoré musia zvládať začiatočníci v autoškole. Pri niektorých zaváhajú i „profíci“ 02 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 03 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 04 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 05 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
27. apríl 2024 16:19