StoryEditor

Fabia s karosériou SUV. Škoda odhalila meno očakávanej novinky

24.01.2019, 12:13
Mestský crossover dostane rovnaké označenie ako "kolega", ktorý sa predáva na čínskom trhu.

"Slovo Kamiq pochádza z jazyka Inuitov, obývajúcich sever Kanady a Grónska. Popisuje stav, keď niečo prirodzene "padne ako uliate" za všetkých okolností," vysvetľuje hovorca značky Škoda Hermann Prax.

Nový crossover pre európsky trh dostal rovnaké meno, aké nesie športovo-úžitkové vozidlo, ktoré Škoda predáva od minulého roka v Číne, píše iDNES.cz"Názov súčasne zapadá do názvoslovia modelov kategórie SUV - mená všetkých aktuálnych SUV značky Škoda začínajú písmenom K a končia písmenom Q," pripomína Prax.

Pozrite si, ako vyzerá model Škoda Kamiq predávaný na čínskom trhu:

​Pripravovaný mestský crossover Škody stojí na modulárnej platforme MQB koncernu Volkswagen v prevedení A0 pre malé autá. To znamená, že bude k dostatiu výhradne s pohonom predných kolies.

Jeho najbližšími príbuznými budú Seat Arona alebo Volkswagen T-Cross. Patriť bude do kategórie najmenších SUV a bude to vlastne Fabia s karosériou SUV, u ktorej možno nahradí prevedenie kombi, ktorého budúcnosť je stále neistá.

Škoda sľubuje vysokú polohu sedadiel, lepší výhľad z vozidla, pohodlné nastupovanie a vystupovanie a zvýšenú svetlú výšku, zároveň agilitu a jazdné vlastnosti kompaktného vozidla.

Sériovú podobu vozidla predstaví Škoda na blížiacom sa autosalóne v Ženeve v marci 2019, rok po odhalení konceptu Vision X, z ktorého novinka vychádza.

Model by s dĺžkou okolo 4,15 metra mohol uspokojiť bývalých zákazníkov Škody Yeti (4,22 metra). Šéf značky Bernhard Maier na autosalóne v Paríži vlani v októbri pre birtský magazín Autoexpress vyhlásil, že nový crossover má patriť k najpriestrannejším a taktiež najpraktickejším autám svojej kategórie.

Pod kapotou majú pracovať najmä litrové benzínové trojvalce koncernu Volkswagen. Vrcholom by sa mala stať benzínová preplňovaná "jednapäťka", údajne až s výkonom 150 koní. V ponuke má byť však aj turbodiesel 1,6 TDI.

Crossover Kamiq bude tretím  SUV značky Škoda ponúkaným v Európe, prvým sa stal Kodiaq a nasledoval ho menší Karoq. Na svojom najväčšom trhu v Číne ponúka Škoda štyri SUV, štvrtým je štýlový model Kodiaq GT.

01 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 02 - Modified: 2024-04-26 09:06:00 - Feat.: - Title: Návrat Škody k športiakom? Supervýkonná novinka ohromí, má to však jeden háčik 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 04 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 14:00