StoryEditor

Takto majú vyzerať české elektromobily. Škoda ukázala interiér konceptu Vision iV

21.02.2019, 10:10
Sériový elektromobil na platforme MEB by mal vo svojej sériovej podobe prísť v roku 2020.

Česká automobilka Škoda plánuje na tento rok hneď niekoľko významných udalostí. Okrem toho, že má predstaviť úplne novú generáciu obľúbenej Škody Octavia, pripravuje sa aj na výraznú elektrifikáciu.

Prvým elektromobilom značky by mala byť elektrická verzia modelu Citigo, no ešte predtým sa svetu ukáže modernizovaný Superb a jeho plug-in hybridná verzia. Do roku 2022 sa automobilka chystá zaviesť viac ako desať elektrifikovaných modelov a do roku 2025 bude mať v portfóliu päť čistých elektromobilov.

​Na blížiacom sa autosalóne v Ženeve sa ukáže i nový elektrický koncept s označením Škoda Vision iV. Ten má priniesť verejnosti predstavu o dizajne, ktorý bude charakteristický pre elektrovozidlá značky v budúcnosti a tiež má predznamenávať podobu budúceho sériového elektrického SUV, rovnako ako dávnejší koncept Vision E.

Nové riešenia

Mladoboleslavská automobilka ešte pred začiatkom autosalóna ukázala svetu aj skicu interiéru štúdie. Tá poskytuje výhľad na prekvapivé riešenia prvého vlastného vozidla značky s čisto elektrickým pohonom na báze platformy MEB, ktorý by mal prísť v sériovej podobe v roku 2020.

Nové je najmä inovatívne a používateľsky viac prívetivé usporiadanie prístrojovej dosky a tiež stredového panela. Dopĺňa ho centrálne umiestnený dotykový displej infotainmentu, ktorý sa zdanlivo vznáša a pribudol i nový dvojramenný multifunkčný volant. Vozidlo sa dokonca zaobíde bez klasického stredového tunela – dizajnéri značky Škoda Auto teda využili dostupné možnosti novej platformy MEB na vytvorenie úplne nového veľkoryso koncipovaného interiéru so vzdušnosťou a jednoduchými tvarmi.

Úplne novo napríklad usporiadali spomínanú prístrojovú dosku a stredový panel, medzi sedadlami vodiča a spolujazdca ponúka Vision iV na najnižšej úrovni veľký odkladací priestor, nad ním sa nachádza stredový panel, ktorý je pre vodiča aj spolujazdca veľmi ľahko dosiahnuteľný.

Tu je možné umiestniť dva mobilné telefóny, ktoré sa následne bezdrôtovo pripoja do systému obsluhy a infotainmentu. Okrem toho tu možno tieto zariadenia tiež indukčne dobíjať, čo je rozšírený prvok už v súčasných vozidlách rôznych značiek.

Logo značky zmizne

Prístrojový panel je rozdelený do dvoch úrovní, jeho tvary i ozdobné obšitie pritom kopírujú línie prednej časti vozidla. Veľký, voľne stojaci displej akoby sa nad prístrojovou doskou vznášal, pred ním nájdeme i praktickú opierku pre ruku, ktorou napríklad vodič dotykovú obrazovku obsluhuje. Úplne novo je koncipovaný tiež volant, vystačí si už len s dvoma ramenami a namiesto obvyklého loga značky nesie nápis Škoda – rovnako ako zadná časť karosérie novinky.

Škoda pri najnovšej štúdii Vision iV urobila ďalší významný krok smerom k elektromobilite a budúcnosti jej ponuky. V najbližších štyroch rokoch totiž česká automobilka investuje zhruba dve miliardy eur do alternatívnych pohonov a aj do služieb súvisiacich s mobilitou.

Svetová premiéra štúdie Škoda Vision iV sa bude konať na autosalóne v Ženeve, ktorý bude od 5. do 17. marca 2019, pričom pre širokú verejnosť je výstavisko prístupné od 7. marca.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 04 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 03:59