StoryEditor

Trend, ktorý mení automobilky. Najluxusnejšie SUV sveta prišlo aj na Slovensko

27.02.2019, 12:15
Rolls-Royce Cullinan, prvé SUV známej britskej značky, zažilo svoj slovenský debut 26. februára v bratislavskej Mlynici.

Stávajú sa čoraz vyhľadávanejšími, obľúbenejšími a predávanejšími. Reč je o športovo-úžitkových modeloch, ktoré sú dnes nepochybne jedným z najpopulárnejších segmentov na trhu, ak nie najpopulárnejší.

Práve tento trend dokonca dotlačil automobilky ako Lamborghini, Bentley či Rolls-Royce k výrobe SUV modelov. Donedávna pritom zásadne odmietali výrobu automobilu tohto segmentu a mnoho z nás by to od nich ani neočakávalo.

​Včerajším dňom si však odbil aj slovenský debut vôbec prvý športovo-úžitkový počin vôbec najluxusnejšej značky sveta. Rolls-Royce Cullinan sa ukázal novinárom a tiež vybraným hosťom 26. februára v bratislavskej Mlynici.

Nejde pritom len o výstavnú premiéru modelu Cullinan na slovenskej pôde, ale o vôbec prvé oficiálne uvedenie nového modelu značky Rolls-Royce v Slovenskej republike, čo má podčiarknuť budúci narastajúci význam Slovenska pre automobilku.

Andy Garth, britský veľvyslanec na Slovensku, uviedol pri odhaľovaní modelu: "Luxusný priemysel Spojeného kráľovstva je svetoznámy svojou kreativitou, inováciou a vysokou kvalitou. Ikonická Spirit of Ecstasy symbolizuje ako žiadna iná to Najlepšie z Británie a nám je potešením privítať prvé 4x4 Rolls-Royce motorové vozidlo v Bratislave."

Nový Cullinan je zároveň odpoveďou značky na požiadavky zákazníkov na splnenie sna o autentickom off-roadovom cestovaní v kráľovskom luxuse. Luxusné SUV stojí ako druhý model značky na novej hliníkovej "Architektúre Luxusu".

Bol pomenovaný po najväčšom diamante, aký bol kedy vôbec objavený. Disponuje prispôsobiteľným pneumatickým odpružením zabezpečujúcim preslávenú "magickú kobercovú jazdu" po všetkých terénoch. Zároveň ide o prvé "trojboxové" auto v SUV segmente - jeho deliaca priečka vytvára samostatný priestor pre pasažierov a samostatný priestor pre batožinu.

​Pod kapotou sa ukrýva špičkový 6,75-litrový benzínový Twin-turbo dvanásťavalec s výkonom 420 kW (563 koní) a krútiacim momentom na úrovni 850 Nm. Zaujímavosťou novinky predstavenej v Bratislave je jedna z mnohých dostupných sád Bespoke prvkov pre rôzne životné štýly zákazníkov.

V tomto prípade disponoval Cullinan zadným priestorom Viewing Suite - stlačením tlačidla sa z modulu do polohy proti smeru jazdy vysunú dve sedadlá z jemnej kože spolu s kávovým stolíkom.

Luxus je však všade kam sa pozrite, kabína je oáza pokoja a je vyhradená len pre tie najkvalitnejšie materiály. V tomto prípade boli vzadu len dve samostatné sedadlá, avšak model je možné získať aj v päťmiestnej verzii.

HN/Radoslav Petrík

​​"Cullinan vás štýlovo odvezie k vášmu obľúbenému rybárskemu stanovištu popri rieke na Liptovskej Mare, zatiaľ čo bez námahy brázdi zasnežené cesty a dorazí do zimnej chatky vo Vysokých Tatrách, doma sa perfektne hodí na odvezenie detí do školy ako aj na príchod na premiéru pred opernú sálu," uviedol Karel Kadlec, hlavný predajca Rolls-Royce Motor Cars Prague.

Auto je však nepochybne pre vyhradenú skupinu ľudí, tí ktoré neakceptujú hranice a štartovná suma minimálne zhruba 335-tisíc eur je pre nich len číslo. V podstate, v základnej konfigurácii sa toto auto takmer nikdy nepredá a vo väčšine prípadov siaha cenovka pokojne aj na hranicu pol milióna eur.

Okrem toho, značka v tlačovej správe potvrdila tiež dodanie prvých kúskov slovenským zákazníkom v najbližších dňoch, záujem o novinku teda rozhodne bude aj u nás.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 10:02