StoryEditor

BMW odhaľuje interiér s obrovským displejom. Bude konkurovať Mercedesu

03.06.2019, 12:12
Elektrická pripravovaná novinka ponúkne jednodielny displej s intuitívnejším ovládaním.

Len nedávno sme vás informovali o tom, že mníchovská automobilka BMW už testuje svoje elektrifikované modely v poriadne extrémnych podmienkach. Išlo o elektrifikované verzie modelov iX3 a tiež i4 či iNEXT. Prvý z trojice by mal prísť na trh budúci rok a zostávajúca dvojica ho bude nasledovať o rok neskôr (2021).

Teraz však značka zverejnila snímku interiéru pripravovanej novinky iNEXT, ktorá bude technologickou vlajkovou loďou prémiového výrobcu. Zdá sa, že bude konkurovať aj modelom konkurenčného Mercedesu-Benz a to najmä riešením kabíny či obrovským displejom. Práve ten totiž na snímke upúta najviac.

​V modeli iNEXT sa na novom zaoblenom displeji (Curved Display) ovládacie a informačné obrazovky zlúčia, pričom vytvoria jednu zaoblenú obrazovku smerom na vodiča. Podobný koncept poznáme zo súčasných mercedesov, avšak nejde o zaoblený displej. Spojená obrazovka v BMW iNEXT nasmerovaná na vodiča zlepšuje zobrazovanie dôležitých informácií a zjednodušuje intuitívne dotykové ovládanie.

Ide o pomerne "revolučné" riešenie v modeloch BMW, nakoľko doteraz zostávala značka verná pomerne obyčajnému riešeniu displejov - analógové budíky / digitálny prístrojový štít pred vodičom a následne displej infotainmentu v strede palubnej dosky.

„Zakrivený jednodielny displej je centrálnym ovládacím prvkom a predstavuje modernú interpretáciu zamerania na vodiča. Zastáva dominantnú centrálnu pozíciu v mimoriadne ikonickej štruktúre displejov a tým poskytuje úplne nový zážitok z ovládania,” vysvetľuje Domagoj Dukec, riaditeľ oddelenia BMW Design.

Zaoblenú obrazovku sa podarilo umiestniť tak, že pasažieri nevidia jej priame fyzické prepojenie s palubnou doskou. Výrazný vysoko kvalitný dizajn zaobleného displeja čerpal inšpiráciu z modernej technológie spotrebnej elektroniky, kde zaoblené displeje stoja na mieste na extrémne úzkych horčíkových konzolách.

​Praktickou vychytávkou je potom technológia displeja s matným krycím sklom, takže obrazovka nepotrebuje žiadne tienenie a zlepšená je i čitateľnosť na slnku.

„Zaoblený displej v modeli BMW iNEXT nás posúva na novú úroveň ovládacích prvkov zameraných na vodiča,” vraví Robert Irlinger, riaditeľ značky BMW i. Stredová obrazovka Control Display zostáva, aj napriek miernemu natočeniu na vodiča, jasne viditeľná aj pre predného spolujazdca.

V závislosti od aktuálnej situácie a individuálnych preferencií sa môžu zobrazované informácie dokonca presúvať medzi stredovou obrazovkou Control Display do priameho zorného poľa vodiča. Stredovú obrazovku Control Display tak potom môže používať predný spolujazdec.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 05:08