StoryEditor

Ford znovuzrodil svoj model z 90. rokov. Výnimočná praktickosť a sedadlá hodíte do práčky

28.06.2019, 11:03
Ford sa púšťa s ostatnými na vlnu elektromobility. Na scénu vracia slávne meno Puma, no nie ako malé kupé, ale trekkingový hatchback.

Modely SUV už tvorí viac ako pätinu všetkých predaných vozidiel značky Ford v Európe, píše iDNES.cz. V roku 2018 narástol ich odbyt o viac ako 19 percent. "Kompaktný crossover kombinuje emotívny dizajn exteriéru s najlepším batožinovým priestorom v danej triede a prepracovaným mild-hybridným pohonom," opisuje novinku Martin Linhart, hovorca českého zastúpenia značky.

Vzhľad novej Pumy nadväzuje na model Kuga, ktorý sa predstavil svetu pred pár týždňami. Plochá kapota a výrazné svetlá budú hlavným identifikačným znakom. Auto vďaka tomu nepôsobí tak mohutne a línia strechy mu dáva nezameniteľnú siluetu. "Karoséria nenasleduje trend klinovitých profilov, v záujme vyvážených proporcií má naopak plochšiu líniu pontónu," vysvetľujú dizajnéri automobilky vedení Amko Lenaartsem.

​Puma stojí na platforme Fordu Fiesta. Oproti nej má však podvozok novinky tuhšiu skrutnú priečku na zadnej náprave, tlmiče pruženia s väčším priemerom, tuhšie púzdra a optimalizované horné uloženie.

Ford Puma sa chváli obrím kufrom, 456 litrov má byť najlepšia hodnota medzi porovnateľnými kompaktnými crossovermi. V základnej konfigurácii pojme po sklopení zadných sedadiel predmet s rozmermi 112 x 97 x 43 centimetrov.

V kufri Pumy nájdeme vychytávku v podobe takzvaného Ford MegaBox. V špeciálnej krabici s rozmermi 76 x 75 x 31 centimetrov, ktorá má objem 80 litrov, možno prevážať nestabilné predmety s výškou až 115 centimetrov, napríklad izbové rastliny, poprípade ho zakryť vekom a ukryť do neho predmety, ktoré nemajú byť na očiach. Vďaka syntetickému poťahu a výpustnej zátke je možné box vymývať vodou.

Podlaha kufra je polohovateľná. Kryt batožinového priestoru je uchytený do jeho veka. "Pohybuje sa spolu s piatymi dverami a nepotrebuje podporné bočné lanko. Navyše je natoľko pružný, že sa jeho tvar prispôsobí väčším predmetom," opisuje Linhart.

"Po celú dobu vývoja bolo naším cieľom dosiahnuť bezprecedentnú úroveň praktickosti v kompaktnom a hospodárnom balení," povedal Norbert Steffens, šéfkonštruktér modelu. "Unikátny Ford MegaBox a krycie pláto sú príkladom inovatívneho myslenia, ktoré nám pomohlo dosiahnuť požadovanú flexibilitu bez dizajnových kompromisov."

Mild-hybridné pohonné ústrojenstvo kombinuje pomocný elektrický pohon so zážihovým trojvalcom 1.0 EcoBoost s výkonom 92 a 114 kW (125 a 155 koní). Technnológia EcoBoost Hybrid kombinuje zážihový motor 1.0 EcoBoost s remeňom poháňaným integrovaným štartér / generátorom s výkonom 11,5 kW a 50 Nm. Štartér / generátor tu nahrádza bežný alternátor.

​Pri brzdení a jazde zotrvačnosťou dokáže zachytávať energiu, ktorá inak prichádza nazmar, a využívať ju k dobíjaniu lítium-iónovej batérie. Tá pracuje s napätím 48 V a je chladená vzduchom. Štartér-generátor zároveň účinkuje ako elektromotor. V prípade potreby asistuje trojvalcovému spaľovaciemu motoru 1.0 EcoBoost pri akcelerácii a napája tiež elektrické súčiastky vozidla.

Štartér-generátor vykrýva v nízkych otáčkach spaľovacieho motora oneskorenie výfukového preplňovania, čo motorárom Fordu umožnilo znížiť kompresný pomer a osadiť motor väčším turbodúchadlom. Integrovaný štartér-generátor dokáže znovu spustiť motor približne za 300 milisekúnd. Vďaka tomu možno častejšie aktivovať funkciu stop-štart.

Ford

​Napríklad pri dochádzaní do zastavenia, keď rýchlosť klesne pod 15 kilometrov za hodinu, navyše aj so zaradenou rýchlosťou. Stačí, aby vodič vyšliapol spojku. Puma bude k dispozícii aj v nehybridných verziách. S litrovým 92 kW benzínovým turbo-trojvalcom a na niektorých trhoch aj s nateraz nešpecifikovaným turbo-dieselom (pravdepodobne 1,5-litrovým). Štandardom bude šesťstupňová manuálna prevodovka, časom príde i sedemstupňový dvojspojkový automat.

Puma sa začne predávať koncom tohto roka. Vyrábať sa bude v montážnom závode v rumunskej Craiove. Vo výbave má mať adaptívny tempomat, systém rozpoznávania dopravných značiek a asistenta udržiavania v jazdnom pruhu. Ten bol vylepšený o funkciu detekcie okraja vozovky. Spozná, kde teleso komunikácie prechádza do nespevneného povrchu, aj keď okraj nie je vyznačený vodorovným dopravným značením. V prípade potreby zasiahne do riadenia tak, aby vozidlo nezišlo z cesty.

"Puma zároveň ponúkne ako prvý model vo svojom segmente bezdotykové ovládanie piatych dverí (pre otvorenie stačí mávnuť nohou pod zadným nárazníkom - pozn. red.) alebo bedrovú opierku s masážnou funkciou," dodáva Linhart.

Predné aj zadné sedadlá môžu byť v závislosti na zvolenom stupni výbavy vybavené snímateľnými a prateľnými poťahmi. "Vďaka integrovanému zipsu je možné poťahy ľahko sňať jednou rukou a zákazníci si budú môcť vybrať z rôznych farieb a vzorov," opisuje Linhart.

01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 13:36