StoryEditor

Poznáme víťaza ankety Auto roka 2022 na Slovensku. Bol to ohromne tesný súboj

03.02.2022, 12:39
Podmienkou účasti áut v ankete bolo ich uvedenie alebo blízko plánované uvedenie na náš slovenský trh, pričom išlo vždy o výhradne základné modely a nie ich dodatočné varianty.

V počiatku sa rozhodovalo z celkom troch desiatok adeptov, z ktorých sa výber následne začiatkom decembra zúžil na sedem finalistov, ktorí postúpili a mali dosiahnutie prestížneho titulu najviac na dosah.

V závere potom prišiel maximálny boj, pričom o víťazovi sa rozhodlo s rozdielom iba jedného jediného bodu. Taký bol priebeh každoročnej ankety Auto roka 2022 na Slovensku.

Pozrite si celkové výsledky slovenskej ankety Auto roka 2022:

​Podobne napäté finále však bolo i minulý rok, kedy sa kvôli totožnému počtu bodov stali víťazmi hneď dva modely Toyota Corolla a Suzuki Jimny. Tentokrát je v rámci už 26. ročníka rozdiel síce absolútne tesný, no napokon sa titulom môže pýšiť iba jeden model. 

O poradí rozhodovala celkom 15-členná odborná jury, zložená zo slovenských motoristických novinárov. Každý z členov rozdelil 25 bodov medzi jednotlivé modely, no jednému mohol prideliť maximálne iba desiatku bodov - tieto pravidlá vychádzajú zo známej, celoeurópskej ankety rovnakého druhu Car of the Year (COTY - Auto roka).

Podmienkou účasti áut v ankete bolo ich uvedenie alebo blízko plánované uvedenie na náš slovenský trh, pričom išlo vždy o výhradne základné modely a nie ich dodatočné varianty, ako napríklad kabriolet, kombi či stále populárnejšie vyhotovenie kupé. To sa dotýka čoraz viac aj napríklad SUV modelov, ktorým dodáva dynamickejší a atraktívnejší vzhľad. 

​Hodnotenie je založené na testovacích jazdách na obvyklej trati, kde si všetkých sedem modelov motoristickí novinári vyskúšajú a na základe správania a dojmu z jazdy obodujú. Merací okruh má dĺžku 14 kilometrov a porotu povedie po cestách s najrôznejšou kvalitou povrchu. 

Prvé miesto na základe priradenia bodov patrí Peugeotu 308, ktorý nás významne zaujal už pri prvej jazde na slovenskej pôde, kedy sme s francúzskou novinkou strávili niekoľko hodín. Skvelé spracovanie kabíny, štýlový zovňajšok a potenciál i na dynamické zvezenie modelu nechýba.

Absolútne tesne sa na striebornú pozíciu postavila žilinská Kia Sportage a bronz patrí tento rok predajnými číslami slovenskému bestselleru Škode Fabia. Celkové poradie s počtom bodov si môžete pozrieť v galérii vyššie.

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 09:23