StoryEditor

Slovenské elektrické dodávky sa budú vyrábať v Británii. Cenou sú porovnateľné s dieslami

24.01.2020, 16:30
Autor:
rperpe
Voltia podpísala zmluvu s Bevan Group, jednou z troch hlavných britských spoločností zaoberajúcich sa prestavbou automobilov.

Spoločnosť Voltia, ktorá v súčasnosti pôsobí v jedenástich európskych krajinách, podpísala zmluvu na výrobu i distribúciu svojich elektrických vozidiel Nissan e-NV200 s novým výrobcom vo Veľkej Británii. Ide o spoločnosť Bevan Group, jednu z troch kľúčových spoločností v krajine, ktorá sa špecializuje na prestavbu úžitkových vozidiel.

Bevan Group sa tak stane jej výhradným partnerom pre Britské ostrovy, pričom sa dodávky Voltia teda budú vyrábať v troch krajinách - na Slovensku, vo Francúzsku a najnovšie vo Veľkej Británii. Konkrétne pôjde o závod v Wednesbury, West Midlands. Výroba by sa mala začať koncom januára s kapacitou 10 vozidiel týždenne.

​Spoločnosť Bevan Group, ktorá vyrobí týždenne vo svojich závodoch vo Wednedbury, Halesowen a Oldbury viac ako 60 karosérií úžitkových vozidiel, bude môcť na základe licencie vyrábať a predávať slovenské elektro dodávky s nulovými emisiami na území Veľkej Británie a Írska. Vďaka Voltii tak vstúpi do éry elektromobility a bude sa vo svojej oblasti chcieť stať jednotkou na trhu.

Plne elektrická dodávka nájde uplatnenie najmä v kuriérskych, poštových a ďalších logistických spoločnostiach pôsobiacich v takzvanom "last-mile delivery" sektore a to za cenu porovnateľnú s dieselovými automobilmi. Výhodou je však lacnejšia údržba a zároveň ponúkajú tieto modely až dvojnásobný objem nákladu oproti konkurentom vo svojej triede.

„Som rád, že budeme spolupracovať s Bevan Group. Vybrali sme si ho z radu potenciálnych obchodných partnerov vo Veľkej Británii, predovšetkým vďaka jeho povesti a silnému postaveniu v odbore," uviedol Juraj Ulehla, výkonný riaditeľ značky Voltia.

Približne dvojtonová, plne zaťažená verzia modelu Nissan e-NV200 je ideálna na doručovanie zásielok v mestách, ktoré čoraz viac pristupujú k zavádzaniu bezemisných zón a zákazu vjazdu do centra, vozidlám znečisťujúcim životné prostredie.

Voltia

„Lokálna výroba a distribúcia e-dodávok Voltia bude nielen ekologickejšia, ale zníži aj emisie v britských mestách. Partnerstvo navyše umožní zvládnuť výrobný proces dodávok na britský trh a to aj po Brexite. Ide teda o obojstranne výhodnú situáciu,“ dodáva Ulehla.

​Táto prestavba, vyvinutá v úzkej spolupráci s Nissanom a plne využívajúca jeho záruky, je vybavená vstavanými zadnými dverami a ponúka objem nákladu až osem metrov kubických, čo je takmer dvojnásobok objemu oproti štandardnému modelu e-NV200. K dispozícii bude však aj variant s objemom šesť metrov kubických. Užitočné zaťaženie vozidla dosahuje 580 kilogramov a dojazd na jedno nabitie je cca 200 kilometrov.

V súčasnosti je potenciálnym zákazníkom k dispozícii flotila demo vozidiel na testovacie jazdy. Okrem toho začiatkom roka absolvovali vybraní technici Bevan Group školenie v Bratislave a v súvislosti s novou zmluvou plánujú obe spoločnosti tiež užšiu spoluprácu v oblasti marketingu. V neposlednom rade by na jej základe mali na britskej strane vzniknúť aj nové pracovné miesta vo výrobe.

„Je to pre nás obrovská obchodná príležitosť," vysvetľuje Anthony Bevan, generálny riaditeľ a zakladateľ Bevan Group. „Konverziu Voltia považujem za vynikajúci produkt, ktorý v sebe kombinuje ekológiu plne elektrického pohonu s nulovými emisiami a špičkovú produktivitu s objemom osem metrov kubických," dopĺňa Bevan.

„Vďaka spomínaným atribútom odhadujeme, že dodávka bude obzvlášť príťažlivá pre remeselníkov, ako sú inštalatéri, elektrikári a tesári pracujúci v mestách,“ odhaduje Bevan.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 02:57