StoryEditor

Najlacnejší elektromobil v Európe odhaľuje svoju podobu. Príde už budúci rok

04.03.2020, 12:31
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Konkrétne technické parametre si fabrika zatiaľ necháva pre seba. Jedno je však isté - finálny model vozidla je už vo finálnej fáze príprav.

Na tento moment čakali mnohí. Automobilka Dacia predstavila svoj prvý elektromobil v podobe konceptu s označením Dacia Spring. Novinka má zároveň predstavovať najdostupnejší elektromobil v Európe, odvezie štyroch pasažierov a na trhu sa objaví už v roku 2021.

Všimnite si jej LED svetlomety, automobilka prezradila, že sa práve pozeráme na nový svetelný podpis všetkých budúcich modelov Dacia. I keď sa zatiaľ všetci tvária, že ide o koncept, zainteresovaným je jasné, že sa pozeráme na prvý sériový elektromobil s logom Dacia.

Dacia

​Túto skutočnosť prezrádza aj spomínaná informácia, že prvá elektrická Dacia sa na trhu objaví už budúci rok. Kto číta medzi riadkami, chápe, že auto je dávno hotové a momentálne prebiehajú len posledné testy a finálne dolaďovanie sériového prevedenia.

Konkrétne technické parametre si fabrika zatiaľ necháva pre seba. Je celkom možné, že konštruktéri momentálne skúšajú niekoľko rôznych druhov batérií, či celkových konfigurácií pohonov.

Nemožno sa teda úplne spoliehať ani na technické parametre sesterského elektrického crossovera Renault K-ZE. Ten má, mimochodom, batérie s celkovou kapacitou 27 kWh a približný dojazd na jedno nabitie 200 kilometrov podľa cyklu WLTP.

To by zodpovedalo kombinovanej spotrebe niekde okolo úrovne 13 kWh na sto kilometrov, čo by nemuselo byť úplne nereálne. Nechajme sa však prekvapiť, o rovnakom dojazde totiž hovorí aj Dacia.

Dacia

​Čo je naopak "tutovka", sú detaily konceptu Dacia Spring. Automobilka upriamuje pozornosť najmä na osadené LED predné aj zadné svetlomety s novým svetelným podpisom. V predných svetlometoch nájdeme vodorovnú linku a štyri grafické prvky, zatiaľ čo vzadu sa opakuje motív dvojitého Y.

Fabrika prezradila, že sa tento motív stane typickou súčasťou všetkých nových Dacií. Mnoho detailov na karosérii sa samozrejme na sériovej Dacii Spring neobjaví a slúžia len na pritiahnutie pozornosti, nie je však vylúčené, že niektoré z nich budúci rok objavíme v katalógu príplatkového príslušenstva k elektrickej novinke.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 04:32