StoryEditor

Ford vyrobil špeciál, ktorý vám spôsobí závrat. Jeho výkon prekonáva hranicu 1400 koní

27.04.2020, 11:40
Extrémny špeciál Mustang Cobra Jet 1400 je vôbec prvým prototypom čisto elektrického dragstera od americkej spoločnosti Ford .

Ak patríte medzi milovníkov rýchlych áut a obľubujete ich disciplínu šprintovania, potom vás nepochybne poteší novinky automobilky Ford. Nemyslíme teraz na bežné automobily, ktoré mimo trate jazdia po bežných komunikáciách, ale o špičkový špeciál určený výhradne pre tento šport populárny v tejto podobe najmä "za veľkou mlákou".

Špecializovaná odroda Ford Performance totiž po prvýkrát predstavila výnimočný továrenský dragster s označením Mustang Cobra Jet. Výnimočnosť modelu spočína nielen v jeho neskutočnom výkone, ale taktiež v tom, že pri ňom neohluchnete a neminie sa ani kvapka paliva. Pod agresívnou kapotou sa totiž nenachádza extrémne vyladený benzínový osemvalec, ale dôvera sa vkladá do výkonného elektromotora.

​Prototyp Mustang Cobra Jet 1400 je napájaný z akumulátorov a je skonštruovaný tak, aby mal výkon prevyšujúci hodnotu 1 400 koní a pritom ponúka okamžite dostupný krútiaci moment na závratnej úrovni 1 491 Nm.

Týmito parametrami preukáže schopnosti elektrického pohonu v jednom z najnáročnejších pretekárskych prostredí. Automobilka hovorí o schopnosti absolvovať štvrť míle za čas do osem sekúnd, pričom to zvládne s rýchlosťou viac ako 274 kilometrov za hodinu. 

O pomoc pri dosahovaní extrémnych výsledkov v praxi sa starajú úzke predné kolesá i pneumatiky, pričom zadnú poháňanú nápravu zdobia obrovské balónové pneumatiky, ktoré zaisťujú čo možno najlepšiu priľnavosť a stabilitu. Aby vozidlo pri ostrom štarte "nestálo na zadných", karoséria je doplnená o zadnú opornú tyč a rovnako tak o bezpečnostný brzdný padák, ktorý novinke pomôže stihnúť zabrzdiť z vysokej rýchlosti. 

„Spoločnosť Ford vždy využívala motoristický šport na demonštráciu inovácií,“ povedal Dave Pericak, globálny riaditeľ divízie Ford Icons. „Elektrické pohonné jednotky nám umožňujú dosiahnuť úplne nový druh výkonu a čisto elektrický prototyp Cobra Jet 1400 je jedným z príkladov, ako posunúť nové technológie na absolútny limit. Sme radi, že môžeme predviesť, čo je možné práve v tomto vzrušujúcom roku, keď sa do rodiny modelov Mustang pripojí aj čisto elektrický Mustang Mach-E.“

Po premiére čisto elektrického a nepochybne trochu kontroverzného SUV Ford Mustang Mach-E – vôbec prvého čisto elektrického Mustangu – predstavuje prototyp Mustang Cobra Jet 1400 ďalšiu príležitosť, ako podporiť dedičstvo a výkon značky Mustang, a pritom súčasne využiť najmodernejšie technológie, ktoré prichádzajú do budúcich pohonných jednotiek Ford.

Aby sme upresnili údaje výkonu, jeho maximum má byť 1044 kW (1 420 koní). Pre porovnanie, jeho hlavný konkurent v podobe elektricky poháňaného Camara ponúka presne polovičný výkon - 522 kW (710 koní).

Mustang Cobra Jet 1400 zároveň vzdáva česť originálnemu modelu Cobra Jet, ktorý na konci 60. rokov ako prvý dominoval na tratiach pre dragstery a stále je hnacou silou dnešných pretekov dragsterov. „Tento projekt bol výzvou pre nás všetkých v tíme Ford Performance, ale výzvou, na ktorú sme sa veľmi tešili,“ povedal Mark Rushbrook, globálny riaditeľ tímu Ford Performance Motorsports.

„Projekt Cobra Jet 1400 sme vnímali ako príležitosť začať vyvíjať elektrickú pohonnú jednotku v pretekárskom automobile, s ktorým sme už mali množstvo skúseností. Mohli sme porovnávať kritériá výkonnosti, ktoré sme chceli dosiahnuť a prekonať. Bol to fantastický projekt a dúfame, že len prvý z mnohých, ktoré čakajú na náš tím Ford Performance Motorsports,“ dodáva Ruchbrook.

Ford

​Tím Ford Performance pokračuje v testovaní prototypu Cobra Jet 1400 pred svetovým debutom koncom tohto roka na pretekoch dragsterov, kde sa fanúšikovia, médiá aj konkurenti stretnú s týmto pretekárskym autom a uvidia, čo všetko dokáže na asfalte. Odľahčenú karosériu dopĺňajú modré elektrifikáciu symbolizujúce detaily ako predný znak či linka na obrázku hada.

Nechýba ani odstrojený interiér pre dosiahnutie čo najmenšej hmotnosti a odkaz v podobe nálepiek partnerských dodávateľov ako MLe Racecars – Výrobca, dizajnér, integrátor a tuner vozidiel; Watson Engineering – Podpora a vývoj podvozka, výrobca ochrannej klietky; AEM EV – Kalibrácia softvéru a motora plus riadenie; Cascadia – Dodávateľ meniča a motora.

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 05:38