StoryEditor

Čínsky startup a výrobca smartfónov pre Apple. Spoločnosti sa dohodli na výrobe elektrického SUV

05.01.2021, 10:05
Autor:
TASRTASR
Už budúci rok by mohol vzniknúť vôbec prvý športovo-úžitkový automobil vychádzajúci zo spolupráce firiem Byton a Foxconn.

So startupmi, ktoré chcú priniesť na trh "revolučné" elektrické modely áut sa v poslednom období akoby vrece roztrhlo. Môže za to stúpajúca popularita vozidiel s čisto elektrickým pohonom ako takých, no zároveň aj ich rastúca obľuba u zákazníkov. Verejnosť začína prichádzať "na chuť" ekologickejším modelom a nové firmy sa snažia na tento trend naviazať. 

Medzi výrobcov elektricky poháňaných áut sa chce radiť i čínsky startup Byton a taiwanský elektronický gigant Foxconn, ktorý vyrába smartfóny pre Apple a iné značky. Tieto dve spoločnosti sa totiž dohodli, že už v roku 2022 začnú vyrábať elektrické športovo-úžitkové vozidlá. Uvádza sa to v ich pondelkovom spoločnom vyhlásení.

Dávnejší koncept crossovera spoločnosti Byton si môžete v galérii nižšie:

​Young Liu, predseda predstavenstva Foxconnu, poznamenal, že partnerstvo so startupom Byton bude kľúčovou súčasťou stratégie Foxconnu v priemysle elektrických vozidiel (EV).

Byton, za ktorým stojí štátna automobilka FAW Group a dodávateľ batérií Contemporary Amperex Technology, vstúpil na trh ešte v roku 2017 a odvtedy ukázal celý rad koncepčných automobilov. Pracoval na vývoji svojho SUV M-Byte s plánmi ponúkať ho v Číne a Európe, avšak v júni vývoj prerušil. Podľa niektorých zdrojov boli za tým finančné problémy v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Foxconn sa prostredníctvom svojej materskej spoločnosti Hon Hai Precision Industry dohodol „na strategickej spolupráci“ s Bytonom, ktorému pomáha zóna ekonomického a technologického rozvoja v meste Nan-ťing.

Ako súčasť dohody poskytne Foxconn spoločnosti Byton svoje technológie a odborné znalosti a pomôže jej získať prístup k svojmu rozsiahlemu dodávateľskému reťazcu.

Ide o najnovší krok Foxconnu do sveta elektromobilov. Minulý rok podpísal koncern dohodu o vytvorení spoločného podniku na čínskom trhu s automobilkou Fiat Chrysler Automobiles a predstavil plán na uvedenie batérie pre elektromobily na trh do roku 2024.

Odhaduje sa, že Foxconn vyrába zhruba 40 percent všetkej spotrebnej elektroniky na celom svete vrátane smartfónov pre Apple a ďalšie firmy. Snaží sa diverzifikovať svoje záujmy na ďalšie trhy, aby sa stal menej závislým od Apple. Priťahuje ho rýchlo sa rozvíjajúci priemysel elektromobilov. Už vyrába komponenty pre ich producentov vrátane spoločnosti Tesla.

01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 13:10