StoryEditor

Fabia má na karosérii ukrytú českú vlajku. Ako hodnotia dizajn novinky nezávislí odborníci?

10.05.2021, 11:35
Nová generácia Škody Fabia, ktorá mala svetovú premiéru minulý týždeň, má veľkú odozvu. Všimli ste si však prelis odkazujúci na českú vlajku?

Pekný dizajn auta, ktoré svojimi rozmermi výrazne prerastá svoju kategóriu malých vozidiel, nechala redakcia iDNES.cz ohodnotiť nezávislými dizajnérmi. Na predné dvere napríklad schovali dizajnéri malú dizajnovú hračku.

Do spodnej časti za koleso vymodelovali do plochy dverí prelis, ktorý naznačuje charakteristický klin českej vlajky. Prelis je zreteľný len z niektorých uhlov pohľadu, niektoré farby ho prekresľujú lepšie, možno bude zreteľnejší, keď tieto partie zapráši cestná špina z jazdy.

​Štvrtá generácia jedného z najdôležitejších škodováckych modelov je guľatejšia, dizajnéri sa viac hrajú s ozdobami a menej s linkami ako u predchodcu. Prelisov a rôznych parádičiek je však na aute veľa.

Vzhľad novej Fabie posúdil nezávislý dizajnér Peter Siebert, ktorý okrem iného učí na Fakulte dizajnu a umenia Ladislava Sutnara Západočeskej univerzity v Plzni a kedysi sa mihol aj v štúdiu Škody, a priemyselný dizajnér a učiteľ UMPRUM Vlastimil Bartas.

"Na prvý pohľad na mňa pôsobí sympaticky. Tvary novej Fabie nie sú tak lomené, ako ich má súčasná generácia a ktorú stále považujem za pekné auto. U nastupujúcej generácie sa vo väčšej miere striedajú konkávne a konvexné plochy a karoséria vyzerá oblejšie. Zdá sa mi, že sa z boku zmenila silueta v prednej časti. Kapota sa javí viac položená horizontálne a čelné sklo viac sklonené," komentuje Siebert.

"Ústredný prelis na prednej kapote je podobný prelisu u Enyaqu. Pravdepodobne sa s ním budeme stretávať aj u nasledujúcich modelov. Predok charakterizuje väčšia maska ​​a nižšie svetlomety. Páči sa mi štvoroký výraz. Zadná partia je tvarovo čistá a podľa mňa podarená. Svetlá sú podobné zadným svetlám súčasných modelov. Zapadajú do starostlivo budovaného výrazu škodoviek."

"Karoséria je veľmi dobre sochársky spracovaná a nadväzuje na ostatné škodovky," dodáva Vlastimil Bartas. "Vďaka nárastu rozmerov si dizajnéri mohli dovoliť veľkorysejšie plochy zdobené ešte exaktnejšími linkami. Z profilu je zrejmé iné časovanie vrcholu zakrivenia prednej kapoty a Fabia už nepôsobí tak špicato, ako jej predchodca. Spodným zvrásnením bokov nadväzuje na terajší styling a dopĺňa ho o emočnejší výklad symbolu klinu českej vlajky, tento prvok mi nepripadá vôbec revolučný, ale určite si ho všimneme a vedomie, že ide o vlajku, nás zahreje."

Škoda

"V interiéri dizajnéri rozvíjajú architektúru nedávno narodených súrodencov. Pôsobí mladistvo. Prekvapili ma okrúhle výduchy a dekoratívne pôsobiace nápisy FABIA na bokoch prístrojovej kaplnky. Práve tu je zrejmý veľký medzigeneračný skok," hovorí Petr Siebert.

"Škodovka má pred sebou strategické rozhodnutie čo s dizajnom a asi len veľmi ťažko môžeme očakávať nejaký zásadný zásah do architektúry," premieta Vlastimil Bartas.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 04 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 05:32